Οι Χρυσές Επενδύσεις σε «διαμάντια» που φέρνουν δισεκατομμύρια…

To emeaGr από τον Απρίλιο του 2020, αναφερόταν στην χρυσή επένδυση του Αστέρα για τους νέους ιδιοκτήτες!

 

Με τίτλο «Χρυσές επενδύσεις: Πώς 400 εκατ. ευρώ «γεννούν» εκατομμύρια» το emeaGr από τον Απρίλιο του 2020, αναφερόταν στην χρυσή επένδυση του Αστέρα για τους νέους ιδιοκτήτες.

Εθετε παράλληλα προς δημόσιο διάλογο ένα ερώτημα: Γιατί το διαμάντι αυτό της Μεσογείου και ένα από τα διαμάντια όλου του πλανήτη μας, δεν μπορούσε να παραμείνει στο Δημόσιο, έστω και με μακροχρόνια εκμετάλλευση του; Γιατί έπρεπε οι χρυσές αυτές επενδύσεις να είναι προς όφελος των ιδιωτών που ήδη έχουν κάνει την απόσβεση τους;

Χωρίς κανείς να αμφισβητεί τις μεγάλες επενδύσεις που κάνουν και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το ΕΜΕΑ. Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσιεύματα με κυριότερο του «Πρώτου Θέματος»: «Ο Διαμαντής Διαμαντίδης, ο «Double D» της παγκόσμιας ναυτιλίας, έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες αγοράς για πέντε από τα χρυσά φιλέτα αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ κι έχει κλείσει ακόμη πέντε -στο σύνολο δέκα οικόπεδα- με μία συνολική εκτιμώμενη αξία τελικά περί τα 380 εκατ. ευρώ».

Για να αναφέρει σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ: «Οι έως 13 σχεδιαζόμενες βίλες του «Αστέρα» χωροθετούνται σε οικόπεδα 5 έως 8,6 στρεμμάτων και αποτελούν μία από τις έξι θεματικές περιοχές του μεγάλου σχεδίου ανάπτυξης του συγκροτήματος όπως το είχαν σχεδιάσει οι επιτελείς της AGC εξ αρχής, το 2016, οπότε και αποκτήθηκε η μεγάλη έκταση των 302 στρεμμάτων του συγκροτήματος, σε μία επένδυση άνω των 650 εκατ. ευρώ συνολικά, η οποία τελικά, όπως εξελίσσεται, είναι αρκετά υψηλότερη».

Καθώς το ρεπορτάζ του ΕΜΕΑ.gr είναι περισσότερο από ποτέ στην δημοσιότητα το αναδημοσιεύουμε:

Οκτώβριος του 2016

Στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, της εθνικής μας επετείου, σύσσωμη η διοίκηση της τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ προχωρούσαν την υπογραφή της συμφωνίας πώληση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, που μέχρι την προηγούμενη ημέρα κατείχε η Εθνική Τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο.

Ένας κύκλος μιας λαμπρής ιστορίας 70 ετών περίπου για μια από τις ομορφότερες χερσονήσου στο πλανήτη μας  έκλεινε καθώς άλλαζε χέρια και περνούσε στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.

Ένας «επίγειος παράδεισος», όπως έχει χαρακτηριστεί με ένα μοναδικό σε διεθνές επίπεδο συγκριτικό πλεονέκτημα: Σε μόλις 30 λεπτά από το κέντρο μιας μεγάλης πρωτεύουσας, από το Κοινοβούλιο της, από τους πολύβουος δρόμους της, από το εμπορικό και επιχειρηματικό της κέντρο, από την Ακρόπολη, το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού, βρίσκεται κάποιος σε μια γαλάζια όαση με πεντακάθαρα νερά, μέσα σε ένα πράσινο περιβάλλον και ένα ήλιο να λάμπει περισσότερες από 300 μέρες το χρόνο!

Ποια πραγματικά άλλη πρωτεύουσα από τις 200 περίπου χώρες που υπάρχουν σήμερα στο κόσμο διαθέτει αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλα μαζί;

Καμία, είναι απάντηση

Το πλεονέκτημα αυτό είχαν εντοπίσει οι νέοι ιδιοκτήτες του Αστέρα, που εκείνη την ημέρα βρισκόντουσαν στο ιστορικό κτήριο της Εθνικής για να υπογράψουν την συμφωνία. Ήταν η ημέρα που ολοκληρώθηκε  η συναλλαγή πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investment ΗoldCo, θυγατρική εταιρεία της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό.

Το ποσό που κατέβαλε; H νέα ιδιοκτήτρια του Αστέρα Βουλιαγμένης κατέβαλε το ποσό των 393,1 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 88,5% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ.

Στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP συμμετείχαν με περίπου 33% ο τουρκικός όμιλος Dogus, με 25% έκαστος οι κρατικοί επενδυτικοί βραχίονες του Κουβέιτ και του Αμπου Ντάμπι, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε άλλες ξένες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή premium διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ 150 και 300 τετραγωνικών μέτρων περίξ του προεδρικού Μεγάρου, στο Κολωνάκι και στο Λυκαβηττό πωλούνταν σε τιμές μεταξύ 1 και 30 εκατ. ευρώ το καθένα.

Ιανουάριος 2019

Στα τέλη Μαρτίου του ιδίου έτους προγραμματίστηκε η επαναλειτουργία του Αστέρα της Βουλιαγμένης, υπό τη διαχείριση της Four Seasons, του εμβληματικό ξενοδοχειακού συγκροτήματος διεθνούς φήμης της αττικής Ριβιέρας.

Η ολική ανακατασκευή είχε ολοκληρωθεί και τα περισσότερα από 10 πολυτελή δωμάτια και σουίτες του «Αρίωνα», τα 130 της «Ναυσικάς» καθώς οι 60 και πλέον καμπάνες του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens ήταν πλέον έτοιμα να υποδεχτούν ξένους αλλά και Έλληνες επισκέπτες, με τιμές που τον Αύγουστο ξεκινούσαν από τα 900 ευρώ περίπου και την σουίτα- που πάντα έχει ζήτηση – σε 4.300 ευρώ.

Η επένδυση, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, είχε ολοκληρωθεί, εκ των οποίων περίπου τα 200 εκατ. χρηματοδοτηθήκαν με ομολογιακό δάνειο από τις ελληνικές τράπεζες.

Το ξενοδοχείο αποτελείτο από  δύο μονάδες του «Αρίωνα» και της «Ναυσικάς» καθώς και τις καμπάνες/μπανγκαλόου, που λειτουργούν πλέον ως μία κάτω από τη διαχείριση της Four Seasons, που για πρώτη φορά ερχόταν στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα τουριστικό συγκρότημα απαράμιλλης αξίας υψηλών, με μοναδικές συνεδριακές προδιαγραφές καθώς και χώρους αναψυχής, ελικοδρόμιο, εστιατόρια και μπαρ.

Σεπτέμβριος 2020

Πωλήθηκαν τέσσερις από τις 13 βίλες στα 160 εκατ. ευρώ!

Τον Σεπτέμβριο του 2020 έγινε γνωστό ότι με συνολικό τίμημα περίπου 110 εκατ. ευρώ έγινε το οικονομικό κλείσιμο της πώλησης τριών από τις 13 πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Το ποσό αυτό αφορούσε μόνον την απόκτηση και των τριών οικοπέδων μαζί, ενώ επιπλέον κεφάλαια θα πρέπει να δαπανηθούν για την οικοδόμηση των κατοικιών. Οι βίλες οριοθετούνται στο κύριο μέτωπο τη χερσονήσου της Βουλιαγμένης προς τον Σαρωνικό, εκεί όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο «Αφροδίτη» το οποίο και έχει πλέον κατεδαφιστεί.

Η ζήτηση για τις υπόλοιπες βίλες είναι ιδιαίτερα αυξημένη και εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τα 50 εκατ. ευρώ η μία, ανεβάζοντας τα έσοδα για τον νέο ιδιοκτήτη σε 550 εκατ ευρώ περίπου (100 και πλέον εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα αγοράς όλης της έκτασης).

Μετά την πανδημία

Με τον τουρισμό να κοιτά στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, το συγκρότημα του Αστέρα είναι πλέον πανέτοιμο να διεκδικήσει με αξιώσεις και όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα ένα μεγάλο μέρος τους διεθνούς ποιοτικού τουριστικού πληθυσμού που επιλέγει μοναδικής ομορφιάς προορισμούς για ημέρες ξεκούρασης και ψυχαγωγίας.

Οι διαχειριστές του συγκροτήματος εγγυώνται την επιτυχία του που πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η λαμπρή ιστορία του Αστέρα θα συνεχιστεί και οι νέοι επενδυτές σίγουρα θα αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Ένα γενικότερα ερώτημα που έχει τεθεί, χωρίς καμία μομφή ή διάθεση κριτικής από πολλούς, είναι γιατί ισχυροί δημόσιου συμφέροντος ελληνικοί όμιλοι δεν μπορούν να κρατούν υπό την ομπρέλα τους, έστω ιδιοκτησιακά, τέτοια μοναδικά στο πλανήτη Γη διαμάντια και να ενισχύουν επαναλαμβανόμενα την κερδοφορία τους;

Ένα ερώτημα που δεν έχει καμία μομφή εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Σε καμία περίπτωση. Άλλα όλες οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ίδιες. Κάποια διαμάντια μοναδικά στον κόσμο, μήπως θα πρέπει τελικά να μην βγαίνουν προς πώληση σε αξία όσο κάνουν μερικά διαμερίσματα στην Ηρώδου Αττικού;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ