Καφές: Ο «γνωστός-άγνωστος» της διατροφής μας – Τα οφέλη και οι κίνδυνοι
Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO) και γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Η κατανάλωση καφέ έχει μπει συχνά στο μικροσκόπιο της επιστήμης. Ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες. Το αγαπημένο ρόφημα σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκτός από την απόλαυση που προσφέρει, τίθεται συχνά στο στόχαστρο για τις ιδιότητες που του αποδίδονται από γνώστες και μη.
Εσείς πώς πίνετε τον καφέ σας; Και πόσους καφέδες την ημέρα καταναλώνετε; Άραγε, επηρεάζει η καθημερινή ημερήσια ποσότητα την ποιότητα της ζωής μας;
Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO) και γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Ως προϊόν, πρόκειται για έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων και συχνά η τιμή του αποτελεί «δείκτη» για την εξέλιξη της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά τι συμβαίνει πραγματικά με την υγεία μας, όταν είμαστε από τους φανατικούς καταναλωτές του; Πρέπει να ανησυχούμε ή να απολαμβάνουμε άφοβα τα οφέλη του;
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation, τον Νοέμβριο του 2015, διαπιστώνει ότι η κατανάλωση του συνδέεται με μια μείωση του κινδύνου θανάτου μεταξύ της τάξεως του 8% και 15%, ανάλογη της ποσότητας που πίνει κανείς.
Πολλές άλλες μελέτες επίσης συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι λάτρεις του δημοφιλούς ροφήματος εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για:
- Διαβήτη τύπου 2
- Παθήσεις του ήπατος, κίρρωση ή καρκίνο
- Καρδιαγγειακά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος)
- Καρκίνο του παχέος εντέρου
- Καρκίνο της μήτρας
- Διάφορες εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος, όπως το Πάρκινσον
- Αύξηση του βάρους, μεγαλώνοντας