Βιοϊατρική: Ποια είναι η εταιρεία που άλλαξε τα δεδομένα στην ιδιωτική υγεία

Η πορεία της Βιοϊατρικής είναι συνυφασμένη με το όνομα του ιδρυτή της Ευάγγελου Σπανού, ο οποίος με επιμονή, αδιάλειπτη εργασία και προπάντων με όραμα, οδήγησε την εταιρεία στην κορυφή των ελληνικών υπηρεσιών υγείας..

Ο Όμιλος Βιοϊατρική, εδώ και 4 δεκαετίες, κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά της υγείας. Με βασικό “όπλο” την πελατοκεντρική προσέγγιση, την καινοτομία και την έρευνα, η Βιοϊατρική αποτελεί ένα σημείο αναφοράς τόσο στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας αλλά και στην ευρύτερη ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

Ο Όμιλος Εταιρειών Υγείας Βιοϊατρική δραστηριοποιείται στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας από το 1981. Σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με 56 αυτόνομα διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο τα οποία δέχονται περισσότερες από 3 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως. Ο όμιλος διαθέτει ακόμη 3 κλινικές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών, 7 Οδοντιατρικές Μονάδες και ένα Ιατρικό Τηλεφωνικό Κέντρο, ενώ συνεργάζεται με περισσότερες από 400 ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και με όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία απασχολώντας περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η πορεία της Βιοϊατρικής είναι συνυφασμένη με το όνομα του ιδρυτή της Ευάγγελου Σπανού, ο οποίος με επιμονή, αδιάλειπτη εργασία και προπάντων με όραμα, οδήγησε την εταιρεία στην κορυφή των ελληνικών υπηρεσιών υγείας.

Το 1981, ο Ευάγγελος Σπανός, έχοντας ολοκληρώσει το διδακτορικό του στην ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα όνειρά του για μια ακαδημαϊκή καριέρα στον κλάδο και να προχωρήσει από κοινού με την σύζυγό του Ανδρομάχη, στη σύσταση της Βιοϊατρικής.

Η Βιοϊατρική ξεκίνησε να λειτουργεί το 1981, ως ένα μικρό εξειδικευμένο ενδοκρινολογικό εργαστήριο με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 δραχμές. Ήταν μια τυπική ελληνική μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με τον Ευάγγελο Σπανό στο εργαστήριο, τη σύζυγό του Ανδρομάχη στη γραμματεία και τις αιμοληψίες και μια παρασκευάστρια ως βοηθό.

Από την πρώτη στιγμή, το μικρό αυτό εργαστήριο ξεχώρισε με δύο καινοτομίες. Την εισαγωγή ραδιοανοσοαναλύσεων στους προσδιορισμούς ορμονών και την εφαρμογή μεθόδων εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου για πρώτη φορά. Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αναγνωρίστηκε σύντομα από την ενδοκρινολογική κοινότητα και αμέσως μετά από το σύνολο του ιατρικού κόσμου.

Μέσα σε 5 χρόνια, το μικρό εργαστήριο εξελίχθηκε στο πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο όμιλος Βιοϊατρική, αποτελεί τον πρώτο ιδιωτικό φορέα πρωτοβάθμιας υγείας που αναγνώρισε την αναγκαιότητα της εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης ποιότητας, με ορθολογικά πρότυπα.

Η Βιοϊατρική συνέχισε την ανοδική της πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και του ’90, προσφέροντας μια αξιόπιστη εναλλακτική υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες, με το παράδειγμα του Ευάγγελου Σπανού να ακολουθεί σειρά επιχειρηματιών, δημιουργώντας μια αγορά με κύκλο εργασιών περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στις αρχές της νέας χιλιετίας, η εταιρεία εισήλθε στον τομέα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης προχωρώντας σε εξαγορά μιας σειράς κλινικών, ενώ ιδρύθηκαν οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.», «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.» και «ΒΙΟΚΛΙΝΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ Α.Ε.».

Η ανοδική πορεία του ομίλου ανακόπηκε προσωρινά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ο όμιλος ωστόσο παρουσίασε ισχυρές αντοχές συνεχίζοντας το επενδυτικό του σχέδιο, θέτοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη για τα επόμενα χρόνια.

Η αναμφισβήτητη επιτυχία της Βιοϊατρικής βασίζεται, μεταξύ άλλων, στα υψηλής ποιότητας εργαστήρια, καθώς και στην αξιοπιστία των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται στα 56 διαγνωστικά κέντρα της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο. Όλα τα κέντρα του ομίλου είναι εξοπλισμένα με ειδικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Ο σύγχρονος εξοπλισμός αφενός παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα επιταχύνει σε μέγιστο βαθμό την όλη διαδικασία των εξετάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ