Apple: Μια εταιρεία 44 χρονών που παραμένει “παιδί”

Η κίνηση που άλλαξε την πορεία της εταιρείας αλλά και όλης της αγοράς τεχνολογίας, ήταν η παρουσίαση του iPhone, το οποίο άλλαξε τον κόσμο των κινητών τηλεφώνων και τον τρόπο που οι απλοί καταναλωτές βλέπουν την τεχνολογία. 

Η Apple Computers, Inc. ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1976, από τους απολυμένους από το κολέγιο Steve Jobs και Steve Wozniak, οι οποίοι έφεραν στη νέα εταιρεία ένα όραμα για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τους υπολογιστές. Ο Jobs και ο Wozniak ήθελαν να κάνουν τους υπολογιστές αρκετά μικρούς για να μπορούν οι άνθρωποι να τους έχουν στα σπίτια ή στα γραφεία τους. Με απλά λόγια, ήθελαν έναν υπολογιστή φιλικό προς τον χρήστη.

Ο Jobs και ο Wozniak άρχισαν να κατασκευάζουν τον Apple I στο γκαράζ του Jobs και τον πούλησαν χωρίς οθόνη, πληκτρολόγιο ή περίβλημα (το οποίο αποφάσισαν να προσθέσουν το 1977). Ο μεταγενέστερος Apple II έφερε επανάσταση στη βιομηχανία υπολογιστών με την εισαγωγή των πρώτων έγχρωμων γραφικών. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 7,8 εκατ. δολάρια το 1978 σε 117 εκατ. δολάρια το 1980, τη χρονιά που η Apple μπήκε στο χρηματιστήριο.

Η αποχώρηση των ιδρυτών

Ο Wozniak εγκατέλειψε την Apple το 1983 λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος για την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας και ο Jobs προσέλαβε τότε τον John Sculley της PepsiCo για να γίνει πρόεδρος. Ωστόσο, αυτή η κίνηση πυροδότησε μια σειρά από αλλαγές και μετά από πολλές διαμάχες με τον Sculley, ο Jobs έφυγε από την εταιρεία του το 1985 και ίδρυσε τη δική του εταιρεία NeXT Software.

Αγόρασε επίσης την γνωστή Pixar από τον George Lucas, η οποία αργότερα θα γινόταν διάσημη μέσα από τις κινηματογραφικές της επιτυχίες. 

Η δεκαετία του 1980 ήταν πολύ επιτυχημένη για την Apple, η οποία μέσα στο 1990 σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη της. Αυτό, ωστόσο, οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι μέχρι τότε υλοποιούσε τον σχεδιασμό του Jobs, κυρίως την συμφωνία του με μια άγνωστη μέχρι τότε εταιρεία την Adobe, μαζί με την οποία δημιούργησαν το φαινόμενο που είναι γνωστό ως desktop publishing

Η απόφαση που “γκρέμισε” την εταιρεία και η επιστροφή Jobs

Το 1985 o Sculley απέρριψε την έκκληση του ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates για άδεια χρήσης του λογισμικού της. Αυτή η απόφαση θα αποδεικνυόταν καταστροφική, επειδή η Microsoft, της οποίας το λειτουργικό σύστημα Windows (OS) παρουσίαζε μια γραφική διεπαφή παρόμοια με αυτήν της Apple, έγινε ο σκληρότερος ανταγωνισμός της στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1990.

Με την πάροδο του χρόνου, η εικόνα επιτυχίας της Apple αντιστράφηκε και οι αναλυτές πίστευαν ότι η εταιρεία ήταν καταδικασμένη. Το 1997 όταν η εταιρεία χρειαζόταν επειγόντως λειτουργικό, στράφηκε στην NeXT και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει και πάλι την βοήθεια του Steve Jobs. Ο Jobs έγινε προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος, ή το iCEO, όπως αποκαλούσε τον εαυτό του (ο Jobs δεν ήταν επίσημα ο Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2000). Η Jobs αποφάσισε να κάνει κάποιες αλλαγές στην Apple και σύναψε συνεργασία με την Microsoft και τον Bill Gates. 

Αυτή η απόφαση ήταν και το σημείο καμπής για την εταιρεία. Οι υπολογιστές ανανεώθηκαν και παρουσιάστηκε το iBook, ενώ η Apple μπήκε στις υπηρεσίες και την διασκέδαση με τα iPod και iTunes.

Και εγένετο iPhone

Η κίνηση όμως που άλλαξε την πορεία της εταιρείας αλλά και όλης της αγοράς τεχνολογίας, ήταν η παρουσίαση του iPhone, το οποίο άλλαξε τον κόσμο των κινητών τηλεφώνων και τον τρόπο που οι απλοί καταναλωτές βλέπουν την τεχνολογία. 

Η επιστροφή του Jobs σηματοδότησε την άνθισε της εταιρείας και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι αν δεν είχε “φύγει” από καρκίνο τον Οκτώβριο του 2011, η εταιρεία θα είχε δείξει ακόμα πιο πρωτοποριακά προϊόντα. 

Αυτό βέβαια δεν έχει επηρεάσει τα έσοδα της εταιρείας, η οποία πριν από λίγο καιρό έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία που ξεπέρασε σε αποτίμηση το 1 τρισ. δολάρια, ενώ σήμερα θεωρείται η πιο καινοτόμος εταιρεία του κόσμου και η αποτίμηση της είναι ακόμα πιο ψηλά. 

Καθόλου άσχημα για μια εταιρεία που ξεκίνησε από ένα στοίχημα σε ένα γκαράζ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ