Αγγελική Φράγκου: «Τάραξε» τη ναυτιλιακή αγορά με νέα εξαγορά – μαμούθ

Η πλοιοκτήτρια εξαγόρασε 36 bulk carriers en bloc από τη Navios Maritime Holdings.

Για ακόμη μία φορά η Αγγελική Φράγκου κατάφερε να «ταράξει» τα νερά της Wall Street με την εξαγορά 36 bulk carriers en bloc από τη Navios Maritime Holdings. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο «χτύπημα» της Α. Φράγκου μετά τη μεγάλη συγχώνευση της περσινής χρονιά που έκανε τη Navios Maritime Partners έναν κολοσσό στη διαχείριση containerships, bulkers και δεξαμενόπλοιων.

Η συνολική αξία της συναλλαγής αγγίζει τα 835 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης τραπεζικών υποχρεώσεων ύψους 441,6 εκατ. δολ., υποχρεώσεων bareboat και υποχρεώσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης, που υπόκεινται σε προσαρμογές χρέους και κεφαλαίου κίνησης.

Η εταιρεία τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει αγορές πλοίων αξίας 1,3 δισ. δολ. Εκτός από τα 835 εκατ. δολ. της τελευταίας συναλλαγής επένδυσε 241,2 εκατ. δολ. για την αγορά δύο newbuildings LNG dual-fuel containerships και ακόμα 234 εκατ. δολ. για την αγορά τεσσάρων νεότευκτων LR2.
Aframax tankers

Η Navios θα έχει πλέον τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο bulk carriers και τον δεύτερο μεγαλύτερο συνολικά σε αριθμό πλοίων, ανάμεσα στις εισηγμένες στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακές εταιρείες. Ο συνολικός στόλος της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 24%, ενώ ο επιμέρους στόλος των bulk carriers κατά 67%.

Η αγορά

Ο στόλος των 36 πλοίων ξηρού φορτίου της εταιρείας αποτελείται από 26 ιδιόκτητα και 10 ναυλωμένα πλοία, συνολικής χωρητικότητας 3,9 εκατ. dwt και μέσης ηλικίας 9,6 ετών. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Navios Partners θα έχει στην κατοχή της έναν στόλο που αποτελείται από 90 πλοία ξηρού φορτίου, 49 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 49 δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένων 22 νεότευκτων πλοίων που θα παραδοθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η πρώτη φάση της συμφωνίας, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 29 Ιουλίου του 2022 περιλαμβάνει τη μεταφορά 15 πλοίων. Συγχρόνως, το δεύτερο κλείσιμο με τα υπόλοιπα 21 πλοία θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ