Ταϊβάν: Αντιμέτωπη με πρόστιμο η Foxconn για «παράνομη» επένδυση στην Κίνα

Η εταιρεία επένδυσε σε κινεζική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ χωρίς προηγουμένως να λάβει σχετική έγκριση.

Την επιβολή προστίμου στην Foxconn εξετάζει η κυβέρνηση της Ταϊβάν, καθώς η ταϊβανέζικη εταιρεία προχώρησε σε επένδυση σε κινεζική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ χωρίς προηγουμένως να λάβει σχετική έγκριση.

Σύμφωνα με το Reuters το ύψος του προστίμου εκτιμάται στα 835.000 δολάρια. Η Foxconn, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κατά παραγγελία κατασκευαστή ηλεκτρονικών, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι απέκτησε μερίδιο στην κινεζική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ Tsinghua Unigroup, επενδύοντας το ποσό των 797 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας θυγατρικής της.

Η επένδυση

Η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ταϊβάν, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει με καχυποψία τις κινεζικές φιλοδοξίες για δυναμική επιτάχυνση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της παραγωγής ημιαγωγών. Μάλιστα η νησιωτική ασιατική χώρα έχει προχωρήσει και στην εισαγωγή νέων νόμων που θα λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε προσπάθειες της Κίνας να κλέψει σχετικές τεχνολογίες.

Το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί, σχετίζεται με έναν εκ των νέων νόμων και αφορά τη μη λήψη σχετικής έγκρισης από την κυβέρνηση της Ταϊβάν πριν γίνει η επένδυση και οι αρχές πιστεύουν ότι έχει παραβιάσει νόμο που διέπει τις σχέσεις του νησιού με την Κίνα.

Ο νόμος

Οι αρμόδιες Αρχές εξετάζουν το αν θα πρέπει να επιβληθεί το «μέγιστο πρόστιμο» κυρίως λόγω και του μεγέθους της «παράνομης» επένδυσης. Από την πλευρά της η Foxconn μέσω χρηματιστηριακής ανακοίνωσης δηλώνει ότι πρόκειται να καταθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια επιτροπή επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών στο άμεσο μέλλον.

Ο νόμος της Ταϊβάν ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει τις επενδύσεις στην Κίνα «με βάση την εθνική ασφάλεια και την ανάπτυξη της βιομηχανίας». Όσοι παραβιάζουν το νόμο κινδυνεύουν με επανειλημμένα πρόστιμα μέχρι να γίνουν διορθώσεις.

Η Foxconn, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τη συναρμολόγηση του iPhone για λογαριασμό της Apple, είναι κάνει προσπάθειες να διεισδύσει στην αγορά των μικροτσίπ αυτοκινήτων, ιδιαίτερα καθώς επεκτείνεται στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία επιδιώκει να αποκτήσει εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών παγκοσμίως, καθώς η παγκόσμια έλλειψη τσιπ δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή αγαθών κάθε είδους, από αυτοκίνητα μέχρι ηλεκτρονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ