«Τσιτσιρίζει» την Κύπρο το χαλούμι

Γερμανική καταγγελία για παρτίδες χωρίς την απαραίτητη σήμανση ΠΟΠ, προκαλεί αναταράξεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε στην Κύπρο η καταγγελία της Γερμανίας πως οι αρμόδιες αρχές της χώρας εντόπισαν εισαγόμενο χαλούμι, χωρίς την απαραίτητη σήμανση που πιστοποιεί πως είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Το γεγονός έχει γνωστοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Ιουλίου και αναμένεται να επιφέρει την επιβολή προστίμου κατά της Κύπρου. Στο εσωτερικό της οποίας προκλήθηκαν αρκετές αναταράξεις.

Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοφανή απόφαση άμεσης απόσυρσης από τα ράφια των σούπερ μάρκετ κάθε συσκευασίας χαλουμιού που δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Επίσης, τον τερματισμό των εξαγωγών του χαλουμιού αν δεν φέρει το λογότυπο ΠΟΠ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψεύγουν την κυβέρνηση Αναστασιάδη για τους χειρισμούς της. Κυρίως, της προσάπτουν αδυναμία της να ελέγξει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την εμπορία του χαλουμιού ως ΠΟΠ. Με το ΑΚΕΛ να της αποδίδει δόλο για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Η θέση του εδράζεται στη χρόνια αντιπαράθεση μεταξύ αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων αναφορικά με την ποσόστωση του γάλακτος στο χαλούμι.

Οι αγελαδοτρόφοι -με πολύ ισχυρή παρουσία και επιρροή- αντιδρούν στην αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, κατά τα πρότυπα της παραδοσιακής συνταγής.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατατέθηκε φάκελος με ποσοστό 51-49 και στην εγγραφή του χαλουμιού ως ΠΟΠ με ποσόστωση 75-25 έως το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ