Gorillas: Πώς κατάφερε να «χάσει» 3 δισ. δολάρια

Η εταιρεία προέβη σε μαζικές απολύσεις 300 εργαζομένων της, ενώ πρόκειται να αποσυρθεί από 4 αγορές, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Δανία και το Βέλγιο.

Η Gorillas με έδρα το Βερολίνο, προέβη σε μαζικές απολύσεις 300 υπαλλήλων και προγραμματίζει να αποσυρθεί από 4 αγορές- την Ιταλία, την Ισπανία, τη Δανία και το Βέλγιο – καθώς επιδιώκει να διαχειριστεί την «υπερ-ανάπτυξή» της και να αναπτύξει «μια οργανωμένη και κερδοφόρα στρατηγική». Τα παράδοξο είναι πως η εταιρεία μόλις πριν 7 μήνες είχε αντλήσει 1 δισ. δολ. μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης, με συνολική αποτίμηση 3 δισ. δολ.

Στο μέλλον, θα επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά της Γερμανίας, καθώς και στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, αποτελούν το 90% της συνολικής πηγής εσόδων τους. Οι περικοπές θα αφορούν κυρίως το προσωπικό στα κεντρικά γραφεία της στο Βερολίνο και αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των εργαζομένων της Gorillas, πολλοί από τους οποίους έχουν ενταχθεί μόλις τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι νέοι υπάλληλοι βρίσκονται σε «δοκιμαστική περίοδο» και άρα είναι ευκολότερο να απολυθούν σύμφωνα με τη γερμανική εργατική νομοθεσία.

Εκτιμάται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η εταιρεία είχε περίπου 300 εκατ. δολ. στην τράπεζα, αλλά αντιμετώπισε πρόβλημα επειδή έχει σημαντικές εκκρεμότητες με προμηθευτές ενώ τα μηνιαία έξοδα ανέρχονταν στα 50 και 75 εκατ. δολ.

Η υπάρχουσα γεωπολιτική κατάσταση και η ακρίβεια, έχουν περιορίσει σημαντικά τις επενδυτικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα οι Startups να δυσκολεύονται να κλείσουν γύρους- η Gorillas δυσκολευόταν να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αγορά άμεσης κατανάλωσης τροφίμων έχει διογκωθεί υπερβολικά το τελευταίο διάστημα. Υπήρχε πολύ μεγάλος όγκος κεφαλαίων για επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, με τους ιδρυτές και τους επενδυτές να επιδιώκουν όλοι να ανέβουν στο νέο κύμα ευκαιρίας για fast delivery με αφορμή την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών κατά τη διάρκεια του Covid-19. Ενώ ορισμένες εταιρείες έπεσαν στο κενό, άλλες καταβροχθίστηκαν και μια μικρότερη ομάδα συνέχισε να «παλεύει» με τους γίγαντες (για παράδειγμα, η Zapp έκλεισε 200 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο- η Flink μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση εν μέσω της αγοράς της Cajoo στη Γαλλία- η Gopuff προφανώς βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός μεγάλου γύρου ύψους 1 δισ. δολ.).

Η Gorillas δεν είχε ευνοήσει, βέβαια, ιδιαίτερα την περίπτωσή της: στην παρουσίαση που πραγματοποίησε τον Μάρτιο στους επενδυτές της, παρουσίασε αρκετά φιλόδοξα πλάνα. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε τακτικές με στόχο την επέκταση σε τομείς όπως η τεχνολογία υγείας. Το όραμα ουσιαστικά αφορούσε μια εφαρμογή, η οποία με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα υποδείκνυε στον καταναλωτή τι πρέπει να αγοράσει, τι είναι υγιεινό και τι όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ