Global 2000: Αυτές είναι οι κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου

Την κορυφή της λίστας του Forbes για το 2022 κατέκτησε η Berkshire Hathaway, ενώ ακολουθούν η JPMorgan και η Amazon.

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, η οποία μαστίζεται από πολλαπλές κρίσεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αμερικανικές εταιρείες κατάφεραν να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία.

Το παγκοσμίου φήμης περιοδικό, Forbes, δημοσίευσε την 20ή ετήσια λίστα Global 2000, στην οποία κατατάσσει τις μεγαλύτερες εισηγμένες του κόσμου με βάση την αγοραία αξία, τις πωλήσεις, τα κέρδη και τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως καταγράφηκαν κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, η οποία έληξε στις 22 Απριλίου. Μετά την εκτόξευση της ανάπτυξης το 2021, οι 10 κορυφαίες εισηγμένες των ΗΠΑ κατέγραψαν πιο ήπια άνοδο φέτος. Η συνολική αγοραία αξία του top-10 ενισχύθηκε κατά 3%, στα 9,9 τρισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις της ομάδας ξεπέρασαν τα 2,3 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα περιουσιακά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών συρρικνώθηκαν κατά 7% στα περίπου 12,3 τρισ. δολάρια, ενώ ταυτόχρονα τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν άνω του 61% ξεπερνώντας τα 509 δισ. δολάρια.

Η Berkshire Hathaway, η οποία έχει ως έδρα την Ομάχα, κατέγραψε κατακόρυφη αύξηση κερδών, κερδίζοντας την 1η θέση της λίστας Global 2000 για το 2022. Οι μεγιστάνες Warren Buffett και Charlie Munger κέρδισαν μαζί σχεδόν 90 δισ. δολάρια, αυξάνοντας τα κέρδη τους κατά 53% σε σύγκριση με το 2021. Η Berkshire ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ μετά από φόρους (ΕΑΤ), τα οποία φτάνουν τα 27,5 δισ. δολαρίων, και εκθρόνισε από τη 1η θέση της σχετικής λίστα τη JPMorgan Chase του Jamie Dimon.

Στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του επενδυτικού και ασφαλιστικού ομίλου τον περασμένο μήνα, ο Buffett εμφανίστηκε αισιόδοξος παρά τις δυσοίωνες προοπτικές της αγοράς και την αύξηση του πληθωρισμού. «Εάν εσείς κάνετε κάτι καλό και αξιόλογο για την κοινωνία, δεν έχει σημασία τι κάνει το δολάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Buffett. «Μερικές φορές οι αγορές κάνουν τρελά πράγματα. Αυτό είναι καλό για την Berkshire, όχι επειδή είμαστε έξυπνοι, αλλά επειδή είμαστε λογικοί», πρόσθεσε.

Η Berkshire Hathaway διαδέχθηκε την JPMorgan Chase στην κορυφή των αμερικανικών εισηγμένων, θέση την οποία η επενδυτική τράπεζα κατείχε για τρία διαδοχικά χρόνια. Η JPMorgan βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών και στο Νο. 4 της παγκόσμιας λίστας, πίσω από την ICBC και τη Saudi Aramco. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 15% στο 12μηνο που ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου, στα 126,81 δολάρια, υποαποδίδοντας σε σύγκριση με την ήπια αύξηση της τάξης του 2% που σημείωσε ο S&P 500 κατά την ίδια περίοδο.

Η Amazon κατέλαβε την τρίτη θέση της αμερικανικής λίστας, αναβαίνοντας πολλές θέσεις από το Νο. 5 που βρισκόταν το 2021 και το Νο. 13 το 2020. Ο «κολοσσός» με έδρα το Σιάτλ διατήρησε τους ρυθμούς ανάπτυξης του, καθώς οι διαδικτυακές αγορές βρίσκονται στο απόγειό τους. Οι πωλήσεις της εκτοξεύθηκαν κατά 22% τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τα 470 δισ. δολάρια, παρά την άνοδο των πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων που αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από αγορές, με την Amazon να βρίσκεται στο Νο. 2 παγκοσμίως σε πωλήσεις. Σύμφωνα με την eMarkete το ράλι της Amazon δύσκολα θα ανακοπεί βραχυπρόθεσμα. Και αυτό γιατί η αύξηση των πωλήσεων στις κορυφαίες κατηγορίες της, όπως τα είδη σπιτιού, τα προϊόντα ομορφιάς και αναψυχής αναμένεται να ενισχύσουν την υπεροχή της έναντι των ανταγωνιστών της.

Η Apple, η Bank of America, η Alphabet, η Microsoft και η Wells Fargo παρέμειναν στο top 10 της λίστας. Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου Walmart έπεσε από το Νο. 9 στο Νο.13, αλλά διατήρησε την 1η θέση στις πωλήσεις παγκοσμίως. Συγχρόνως, και η Citigroup βρέθηκε εκτός top-10, υποχωρώντας από το Νο. 8 στο Νο. 15. Οι εταιρείες που τις διαδέχθηκαν είναι η παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου ExxonMobil, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης μετά την κατρακύλα την περίοδο της πανδημίας, και η εταιρεία ασύρματου δικτύου Verizon, η οποία κατέκτησε τη θέση Νο. 10.

H ExxonMobil, η μεγαλύτερος παραγωγός εταιρεία πετρελαίου στις ΗΠΑ, αφότου διολίσθησε πέρυσι στο Νο.133, εξαιτίας από της «βουτιάς» του πετρελαίου κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας, σκαρφάλωσε στην 8η θέση στη φετινή λίστα. Το ράλι της ενέργειας έδωσε ώθηση στην ανάκαμψη του κολοσσού, με το αργό τύπου West Texas Intermediate να ενισχύεται κατά 66% το τελευταίο 12μηνο που ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου, φτάνοντας στα 102 δολάρια το βαρέλι. Οι πωλήσεις της ExxonMobil αυξήθηκαν κατά 57% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 28 δισ. δολάρια, ενώ οι ζημίες του 2021, ο οποίες ξεπερνούσαν τα 22 δισ. δολάρια σβήστηκαν, καθώς η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 23 δισ. δολαρίων φέτος.

Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών AT&T είχε παρόμοια τύχη πέρυσι, καθώς από το Νο. 5 είχε πέσει στο Νο.106 της λίστας, «πληρώνοντας» το προβληματικό DirectTV, με τις ζημιές να ξεπερνούν 5 δισ. δολαρίων. Φέτος, η εταιρεία, με έδρα το Ντάλας, ναι μεν ανέκαμψε, αλλά δεν κατάφερε να μπει στο top 10. Η κύρια ανταγωνίστριά της, η Verizon, ωστόσο, παρέμεινε υγιής την περίοδο της πανδημία, καταφέρνοντας να ανεβεί στο Νο.10 της αμερικανικής κατάταξης. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 5% φτάνοντας τα 134 δισ. δολάρια και η αξία των περιουσιακών της στοιχείων ενισχύθηκε κατά 16% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι μεγάλες «επιστροφές», όπως εκείνη της Exxon, θα μπορούσαν να είναι ένδειξη ότι ο κόσμος επανέρχεται στους προ-πανδημίας ρυθμούς του. Προς το παρόν, οι κορυφαίες αμερικανικές εισηγμένες παραμένουν ανθεκτικές απέναντι στο ράλι του πληθωρισμού και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, οι οποίες πλήττουν τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για την οικονομία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», είπε ο Jamie Dimon της JPMorgan μιλώντας για την τελευταία έκθεση αποτελεσμάτων. «Οι ισολογισμοί των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε υγιή επίπεδα – ωστόσο, έχουμε σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις μπροστά μας λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και του πολέμου στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

Οι δέκα κορυφαίες εισηγμένες των ΗΠΑ είναι οι εξής:

1. Berkshire Hathaway

2. JPMorgan

3. Amazon.com

4. Apple

5. Bank of America Corporation

6. Alphabet

7. Microsoft

8. Exxon Mobil

9. Wells Fargo

10. Verizon Communications