Απώλειες 1 τρισ. δολαρίων για τους τεχνολογικούς κολοσσούς μετά την αύξηση των επιτοκίων

Η Apple, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, έχει χάσει κεφαλαιοποίηση 220 δισ. δολαρίων από την Τετάρτη.

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης σε μόλις τρεις συνεδριάσεις έχουν χάσει οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι μετοχές στο σύνολό τους βρίσκονται σε sell off από τότε που η Federal Reserve αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Τετάρτη, με τις τεχνολογικές να έχουν περάσει μεγαλύτερο πόνο από άλλους τομείς της οικονομίας.

Οι επενδυτές έχουν πλέον λιγότερο ενδιαφέρον για τις μετοχές που οδήγησαν την αγορά ανοδικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και πλέον σπρώχνουν περισσότερα χρήματα προς ασφαλέστερες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων βασικών προϊόντων όπως η Campbell Soup, η General Mills και η JM Smucker.

Η Apple, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, έχει χάσει κεφαλαιοποίηση 220 δισ. δολαρίων από το κλείσιμο των συναλλαγών την Τετάρτη, την ημέρα που ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση επιτοκίων πάνω από 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθούν οι μεγάλες απώλειες κεφαλαιοποίησης τις τελευταίες τρεις ημέρες συναλλαγών:

  • Η Microsoft έχει χάσει περίπου 189 δισ. δολάρια σε αξία.
  • Η Tesla καταγράφει απώλειες 199 δισ. δολάρια, μήνες αφότου είδε την αποτίμησή του να πέφτει κάτω από το 1 τρισ. δολάρια.
  • Η κεφαλαιοποίηση της Amazon μειώθηκε κατά 173 δισ. δολάρια.
  • Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, έχασε 123 δισ. δολάρια από την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Η ζημιά της εταιρείας κατασκευής καρτών γραφικών Nvidia ανέρχεται στα 85 δισ.
  • Η μητρική Meta Platforms του Facebook έχει χάσει 70 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ