Αύξηση στις πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Ποιες είναι οι πρωταθλήτριες χώρες στην μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση;

Ένα από τα όπλα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναμφίβολα είναι η μετάβαση από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στα ηλεκτρικά. Η μια μετά την άλλη οι χώρες με υψηλή περιβαλλοντική ενσυναίσθηση προχωρούν στην παροχή κινήτρων προς τους πολίτες τους έτσι ώστε να αντικαταστήσουν τα παλαιότερης τεχνολογίας και ρυπογόνα οχήματα τους με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον. 

Η Νορβηγία είναι μακράν η πρωταθλήτρια χώρα σ’ αυτό το πεδίο δράσεων και εξελίξεων καθότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων στην επικράτεια της κατέγραψε, για το 2020, τα υψηλότερα μερίδια. Την πρωτοπόρο Νορβηγία ακολουθούν οι γειτονικές της Ισλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία. Καλές επιδόσεις επίσης παρουσιάζουν και οι Ολλανδία, Ελβετία ενώ από τον ευρωπαικό νότο την καλύτερη προσαρμογή στην ηλεκτροκίνηση επιδεικνύει η Πορτογαλία.  Πώς τα καταφέρνει όμως τόσο καλά η Νορβηγία; Τι κίνητρα έδωσε στους πολίτες της; 

Πληροφορίες από Όσλο μεριά αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παρουσίασε μια δέσμη μέτρων όπως λ.χ. την ελεύθερη διέλευση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων απ’ όλους τους σταθμούς διοδίων, την μη πληρωμή φόρου αγοράς ή μεταβίβασης για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, την έκπτωση 50% σ’ όλα τα δημόσια πάρκινγκ, καθώς και στα επιβατηγά πλοία. 

Σημαντικά κίνητρα για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση παρέχει όμως και η Νέα Ζηλανδία. Η χώρα της Ωκεανίας επιδοτεί με το ποσό των 8.625 δολαρίων την αγορά ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος και με το ποσό των 3.450 δολαρίων την αγορά ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος.

Στη λογική των κινήτρων κινείται και η Γερμανική κυβέρνηση η οποία θέλει να αυξήσει τα ποσοστά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που κινούνται στην χώρα γι’ αυτό και διαθέτει έως και 9.000 ευρώ σε κάθε ιδιοκτήτη ηλεκτρικού Ι.Χ. 

Η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση μοιάζει να είναι επιτακτική ανάγκη για την σωτηρία του πλανήτη. Φυσικά προς αυτή την λογική πρέπει να κινηθούν και οι χώρες με μεγάλους πληθυσμούς. Από αυτές η Κίνα έχει κάνει βήματα προόδου τα οποία όμως φαντάζουν σταγόνα στο ωκεανό σε σχέση με τις διαπλανητικές περιβαλλοντικές πρόνοιες που πρέπει να αναπτύξουμε για την εξάλειψη της κλιματικής αλλαγής. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ