Την Ευρωπαϊκή αγορά στοχεύει η Κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Με νέες βελτιώσεις, μεγαλύτερη αυτονομία και γρήγορη φόρτιση «επιτίθεται» στην αγορά της Ευρώπης η Κίνα.

Προσπαθώντας να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική με τα Δυτικά μοντέλα ηλεκτροκίνησης η Κινεζική βιομηχανία έρχεται πλέον με καινοτομίες να εδραιωθεί στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου επιτυγχάνοντας αυτονομία τουλάχιστον 1.000 χιλιομέτρων.

 Συγκεκριμένα η Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Nio παρουσιάζει στην αγορά το νέο μοντέλο, σεντάν με την ονομασία ΕΤ7 το οποίο μοντέλο επιτυγχάνει τουλάχιστον 1.000 χλμ αυτονομίας με τη δυνατότητα μίας μόνο φόρτισης.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θα παράγει 652 ίππους και 850 Nm ροπής καθώς θα τροφοδοτείται από δυο ηλεκτρικά μοτέρ με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει επιτάχυνση 100 χιλιομέτρων την ώρα μόλις σε 3,9 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία του ΕΤ7 είναι χωρητικότητας 150 κιλοβατώρων.

Η εταιρία παραγωγής Nio έχει προχωρήσει σε επαφές με την εταιρία κατασκευής μπαταριών Contemporary Amperex Technology, η οποία έχει ξεκινήσει την διαδικασία δημιουργίας μπαταριών με ηλεκτρολύτες στερεού τύπου οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα φόρτισης σε λεπτά μόνο.

Η παραγωγή μοντέλων όπως του συγκεκριμένου δεν είναι μια απόφαση που πάρθηκε τυχαία αλλά λήφθηκε μετά από σοβαρή επεξεργασία των παραπόνων και απογοήτευσης του αγοραστικού κοινού για την μικρή διάρκεια αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων η οποία γίνεται ακόμα μικρότερη, πολλές φορές στο ήμισυ της κανονικής απόδοσης, όταν γίνεται χρήση άλλων παροχών του αυτοκίνητου όπως η θέρμανση.

Ωστόσο ανησυχίες και προβληματισμοί έχουν ήδη ακουστεί κυρίως από την επιστημονική κοινότητα για την ασφάλεια που παρέχουν μοντέλα που υποστηρίζουν τόσο μεγάλη αυτονομία με μια φόρτιση και εξέφρασαν αμφιβολίες για την ασφάλεια μιας τέτοιας μπαταρίας, για την πιθανότητα ανάφλεξης και βραχυκυκλώματος καθώς επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών δήλωσαν ότι δεν υπάρχει η τεχνολογία ακόμα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ακόμα με ασφάλεια.

Πάραυτα το νέο μοντέλο που θα πωλείται αρχικά στα 58.000 ευρώ ενώ θα είναι διαθέσιμο προς πώληση και στην Ελλάδα μέσω του διαδικτύου από το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ