Ηλίας Ζώταϊ: «Είμαι αισιόδοξος και θεωρώ ότι τα κέντρα διασκέδασης δεν θα ξανακλείσουν»

Ο Manager νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και εστίασης Ηλίας Ζώταϊ μιλάει στο emea.gr για την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις της νυχτερινής διασκέδασης και για τη χειμερινή σεζόν που έρχεται.

Στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας όντας μια μεταμνημονιακή χώρα που πέρασε και περνάει ακόμα από τη δίνη του κορωνοϊού και των συνεχόμενων lockdown και απαγορεύσεων, δεν είναι μυστικό ότι από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο είναι η διασκέδαση και η εστίαση, στυλοβάτες της Ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού οι οποίοι όμως βρίσκονται σε πιο αβέβαιη θέση από ποτέ.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο emea.gr ο Ηλίας Ζώταϊ, Manager των μαγαζιών διασκέδασης και εστίασης Shamone και Shamonette στην περιοχή του Κεραμεικού και του Συντάγματος αντίστοιχα μας μιλάει για την κατάσταση όπως την βιώνουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι πελάτες.

Emea.gr: Ηλία, πόσο καιρό ήταν κλειστά τα μαγαζιά σας:

Ηλίας Ζώταϊ: Ουσιαστικά από το πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 όπου και τελείωσε και το δεύτερο lockdown, ήμασταν κλειστά 9 μήνες .

Emea.gr: Η προσέλευση του κόσμου σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια είναι μεγαλύτερη, μικρότερη ή το ίδιο; 

Ηλίας Ζώταϊ: Προφανώς λόγω του ότι ο τουρισμός ‘’υπολειτουργεί’’ σε σχέση με χρονιές όπου δεν υπήρχε  όλη αυτή η κατάσταση, η προσέλευση του κόσμου είναι πολύ λιγότερη .

Πράγμα που επηρεάζει όλη την αγορά και όχι μόνο τον χώρο της εστίασης .

Emea.gr: Εκφράζουν παράπονα για τις μάσκες;

Ηλίας Ζώταϊ:  Θεωρώ ότι οι δικοί μας πελάτες καταλαβαίνουν απόλυτα την αναγκαιότητα της μάσκας όταν αυτό είναι απαραίτητο. Άρα όχι δεν θα έλεγα ότι εκφράζουν κάποιο παράπονο όσον αφορά την μάσκα .

Emea.gr: Τι παράπονα ακούγονται;

Ηλίας Ζώταϊ:  Θεωρώ ότι το βασικό γλυκό παράπονο όλων, είναι ότι δεν μπορούν πια να διασκεδάσουν  και να κινούνται ελεύθερα στον χώρο, αφού είμαστε υποχρεωμένοι να είναι όλοι καθήμενοι. Πράγμα που και εμάς μας λυπεί γιατί σκοπός της δουλειάς μας είναι να κάνουμε τον κόσμο να διασκεδάζει κι να φεύγει χαρούμενος από τα μαγαζιά μας .

Θεωρώ όμως ότι αν όλοι εμβολιαστούμε η κατάσταση αυτή θα τελειώσει σύντομα και θα μπορούμε και πάλι να αγκαλιαζόσαστε και να χορεύουμε όπως πριν .

Emea.gr: Περισσότερος κόσμος κινείται προς τα μαγαζιά της Ερμού ή του Κεραμεικού;

Ηλίας Ζώταϊ :Το shamone στο γκάζι είναι ένα μαγαζί που έχει μια πορεία σχεδόν  10 χρόνων και έχει την πελατεία του, από την άλλη το Shamonette είναι ένα μαγαζί το οποίο άνοιξε 3 μήνες πριν την πρώτη καραντίνα και δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να έχει την προσέλευση του shamone.

Emea.gr: Η κατανάλωση αυτών που έρχονται σε τι επίπεδα είναι σε σχέση με πέρυσι και το 2019; Το ίδιο, λιγότερο ή περισσότερο;

Ηλίας Ζώταϊ :Δεν θα έλεγα ότι έχει αλλάξει η καταναλωτική δυνατότητα του κόσμου όσο ότι έχει αλλάξει η διάθεση του επειδή δεν μπορεί να διασκεδάσει με περιορισμούς.  Κατά την γνώμη μου αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση ίσως είναι λιγότερη από το 2019.

Emea.gr: Ενημέρωση από την κυβέρνηση για κίνδυνο lockdown σύντομα υπάρχει;

Ηλίας Ζώταϊ: Δεν έχουμε κάποια τέτοια ενημέρωση όχι.

Και γενικά είμαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα καταλάβει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και θεωρώ ότι δεν θα χρειαστεί να ξανά κλείσουμε.

Emea.gr:  Έρχονται έλεγχοι από το κράτος συχνά για την τήρηση των μέτρων;

Ηλίας Ζώταϊ : Έχουν έρθει 2-3 φορές και ήταν όλα βάσει κανονισμών.

Emea.gr: Για τη χειμερινή περίοδο που έρχεται υπάρχει αισιοδοξία ή απαισιοδοξία από εσάς;

Ηλίας Ζώταϊ: Όπως είπα και παραπάνω είμαι αισιόδοξος και θεωρώ ότι τα πράγματα είναι στο χέρι όλων μας για να πηγαίνουμε προς το καλύτερο .

Emea.gr: Αλλά μαγαζιά της νύχτας και επιχειρηματίες έχουν την ίδια αισιοδοξία;

Ηλίας Ζώταϊ: Δεν γνωρίζω για αλλά μαγαζιά αλλά σίγουρα υπάρχει ένα μούδιασμα στην αγορά και ειδικά από μαγαζιά μικρά όπως το shamonette που δεν έχουν την δυνατότητα με τα υπάρχοντα μέτρα να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πελατών.