ΤΧΣ: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος (και επίσημα) ο Ηλίας Ξηρουχάκης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο μέχρι πρότινος Αναπληρωτής CEO ήταν η τελική επιλογή του υπουργού Οικονομικών.

Νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ορίστηκε επίσημα ο Ηλίας Ξηρουχάκης, μετά την τελική του επιλογή από το υπουργείο Οικονομικών, την έγκριση της υποψηφιότητάς του από το EuroWorking Group και τη σχετική δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Σύμφωνα, με την σχετική απόφαση ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ ανέλαβε τα νέα του καθήκοντά του από τις 21 Μάϊου.

Σύμφωνα, με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αμείβεται με 230.000 ευρώ ετησίως.

Ο Ηλίας Ξηρουχάκης θεωρείται καταξιωμένο στέλεχος του χρηματοπιστωτικού τομέα και διαθέτει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Τη δεκαετία του 1990 κατείχε θέσεις στην Visa International, όπου εργάστηκε στα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία  της εταιρείας για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στο Λονδίνο, καθώς και στο πρακτορείο Thomson Reuters στο Λονδίνο.

Στην Ελλάδα υπηρέτησε με επιτυχία σε ανώτερες και ανώτατες διευθυντικές θέσεις και σε θέσεις διοίκησης σε τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Marfin Egnatia, Marfin Popular Bank, Γενική Τράπεζα, Interbank κ.α.), καθώς και σε εταιρίες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα (Interamerican Cards, Γενική Καρτών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Zeus Recovery Fund SA Luxemburg, κ.α.).

Μάλιστα, από την σύσταση του ΤΧΣ το 2010, είναι το μοναδικό στέλεχος της διοίκησης που έχει περάσει με επιτυχία και από τις τρεις θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ από τον Μάϊο του 2019 είχε αναλάβει την θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Σύμβουλου και από τον περασμένο Φεβρουάριο – μετά την παραίτηση του Μάρτιν Τσζούρντα- εκτελούσε καθήκοντα CEO.

Τέλος, είναι κάτοχος Πτυχίου Bachelor of Arts (Honours) στη Διοίκηση από το London Metropolitan University (UK), διαθέτει Μεταπτυχιακό (MSc) στη μακροοικονομία και τα οικονομικά από το Exeter University (UK) και Μεταπτυχιακό (MBA) στη Διοίκηση Τραπεζών, επίσης, από το Exeter University. Επίσης, διαθέτει Μεταπτυχιακό στην Εταιρική Διακυβέρνηση Διεθνών Τραπεζικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ