Bloomberg: Σε δοκιμασία τίθεται η σταθερότητα της Ελλάδας

Η πολιτική σκηνή της Ελλάδας είναι έτοιμη να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για το αν τα χρόνια αναταραχής της χώρας ανήκουν στο παρελθόν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που ώθησε τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών. Η μέχρι πρότινος ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, εξάλλου, καταδείκνυε ότι η πολιτική σταθερότητα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα παρέμενε εύθραυστη.

Με την προεκλογική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει εν όψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετάβαση της εξουσίας στην κεντροδεξιά αντιπολίτευση, τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνει το πρακτορείο, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί να υπηρετήσει όλη τη θητεία του και να φέρει μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας.

H επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα, όμως, όπως σημειώνεται, που μέχρι τώρα εξαρτιόταν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, των οποίων οι επτά έδρες του έδωσαν την εξουσία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει 145 έδρες, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω, αν και ορισμένοι νομοθέτες των ΑΝΕΛ ενδεχομένως να κρατήσουν ζωντανό τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Τσίπρας θα μπορούσε, επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, να διακινδυνεύσει να κυβερνήσει χωρίς σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Εξάλλου, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα πάει σε κάλπες έως ότου η κυβέρνηση προωθήσει τη Συνταγματική αναθεώρηση, περάσει τη νομοθεσία για την προστασία της κατοικίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο, εάν γίνονταν τώρα οι εκλογές στην Ελλάδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κέρδιζε τις εκλογές, προσθέτει.

Το ενδεχόμενο, ωστόσο, πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αποτελεί μια καλή είδηση για τους επενδυτές, σημειώνει το Bloomberg. “Οι πρόωρες εκλογές είναι ‘καλά νέα’ για τους επενδυτές”, σημειώνει ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence, με έδρα το Λονδίνο. “Η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο εδώ και εβδομάδες και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα”, προσθέτει.

Πάντως, το πρακτορείο τονίζει ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ενέχει κινδύνους, αν και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή τους πριν από τις ευρωεκλογές, στις 23 Μαΐου, όπου το κόμμα του κινδυνεύει να υποστεί βαριές απώλειες.

Ενώ η Ελλάδα βγήκε από μία σειρά προγραμμάτων διάσωσης το 2018, τα προβλήματα του Τσίπρα αντανακλούν την ευρύτερη αβεβαιότητα στην Ευρώπη σε μία εποχή γεωπολιτικών αλλαγών -από τη Μέρκελ στο Βερολίνο μέχρι τις βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά του Εμανουέλ Μακρόν- και την άνοδο του λαϊκισμού, που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο.

Αν μη τι άλλο, η έξοδος του Καμμένου βοηθάει στο να ξεκαθαρίσει κάποια από την αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την αλλαγή της στάσης του”, αναφέρει ο Mujtaba Rahman, διευθυντικό στέλεχος της Eurasia Group στο Λονδίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ