BETA Χρηματιστηριακή: Η ρευστότητα οδηγεί τις εξελίξεις

Ο Γενικός δείκτης που επέστρεψε σε επίπεδα 2015 και η καλύτερη επίδοση εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού από τον Ιανουάριο του 2006 κυριάρχησαν στην αγορά την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την ανάλυση της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής. 

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΒΕΤΑ η ρευστότητα πλέον οδηγεί τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά καθώς σε όλες τις κατηγορίες των ελληνικών αξιογράφων καταγράφεται αξιόλογη ζήτηση. Στα εταιρικά ομόλογα οι πρόσφατες εκδόσεις των Τιτάν (100 εκατ. ευρώ) και Αlpha Βank (500 εκατ. ευρώ) όχι μόνο έκλεισαν μια διαδικασίες εξπρές αλλά έτυχαν σημαντικής υπερκάλυψης από ενδιαφερόμενους επενδυτές κρατώντας παράλληλα χαμηλά το κουπόνι εξυπηρέτησης. Η διάθεση του πακέτου μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή μέσω βιβλίου προσφορών (53 εκατ. ευρώ) έδειξε ότι και στο κομμάτι των εισηγμένων μετοχών υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον απόκτησης ποσοστών απευθείας από τους βασικούς μετόχους. Ο Ιανουάριος μέχρι στιγμής έχει την καλύτερη επίδοση εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού (21,4 εκατ. ευρώ) από τον Ιανουάριο του 2006 (40 εκατ. ευρώ). Οι τζίροι στην αγορά μετοχών είναι αυξημένοι τόσο σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο (+85,2%) όσο και με τον Δεκέμβριο του 2017 (+4%). Το ράλι του Γενικού Δείκτη κάθε άλλο παρά «κούφιο» μπορεί να θεωρηθεί αφού οι ενδείξεις από κάθε πλευρά δηλώνουν συστηματικές εισροές, εναρμονισμένες με τα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη.

Σε αυτή την εικόνα οι ειδήσεις έρχονται περισσότερο να επιβεβαιώσουν τις εισροές και λιγότερο να δημιουργήσουν υλικό προς νέα τιμολόγηση. Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τις μακροοικονομικές παραδοχές των τεστ αντοχής –επισήμως η διαδικασία των τεστ ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου- αλλά και η έκδοση ομολόγου 7 ετών αρχικού ενδιαφέροντος 3 δις ευρώ, θα δώσουν τον τόνο στην Αγορά επηρεάζοντας προφανώς τον τραπεζικό κλάδο. Οι τιμές των τραπεζών έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη άνοδο από την αρχή του χρόνου ενσωματώνοντας την μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου και εμφανίζονται πιο ζωηρές σε γεγονότα που σχετίζονται με αξιολογήσεις και εκδόσεις τίτλων που αποτελούν και απτές ενδείξεις του ενδιαφέροντος. Επομένως ο βαθμός ευαισθησίας του κλάδου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί, δίνοντας και την βασική κατεύθυνση στην υπόλοιπη αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διασπώντας τα υψηλά 52 εβδομάδων επέστρεψε σε επίπεδα που είχε να δει από το Φεβρουάριο του 2015. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κίνηση διαφυγής από μια ζώνη διαπραγμάτευσης τριών ετών που απελευθέρωσε δυνάμεις σε όλο το φάσμα της Αγοράς και απαντήθηκε με ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών κλεισιμάτων, αθροιστικά κέρδη 5,5%, πολύ ρηχές διορθώσεις και άνεση κλεισιμάτων στο υψηλό ημέρας. Τα χαρακτηριστικά αυτά απαντώνται σε ανοδικές αγορές και αποτελούν επιβεβαίωση των τεχνικών ενδείξεων διάσπασης των κινητών μέσων όρων των 30,50 και 200 ημερών. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες ενώ και στα εβδομαδιαία διαγράμματα η εικόνα οδεύει προς την περιοχή της υπερβολής. Ουσιαστικά το διάγραμμα μετά την διαφυγή από τις 869 μονάδες δεν περιλαμβάνει κάποια αξιοσημείωτη αντίσταση τιμών έως τις 1.030 μονάδες. Αν και θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποστηριχθεί ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα βρει ισχυρή προσφορά στις επόμενες 150 μονάδες δεν αποκλείεται οι διορθώσεις να έχουν τον χαρακτήρα μικρών γυρισμάτων ήπιας έντασης όπως διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη επιστροφή του Δείκτη από τις 850 στις 830 μονάδες. Διαγραμματικά το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η διατήρηση της ανοδικής τάσης, ενδεχομένως με μικρότερη δυναμική αφού τα γρήγορα κέρδη βγάζουν σε κάθε σκαλοπάτι της αγοράς πρόθυμους πωλητές να κλειδώσουν μέρος των κερδών τους.

Κατά τα λοιπά το ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας έχει περιορισμένο αριθμό προγραμματισμένων ανακοινώσεων. Εκτός από την ομολογιακή έκδοση της Ελληνικής 7ετίας την Τετάρτη θα διεξαχθεί η καθιερωμένη έκδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Την τελευταία ημέρα του μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα της Grivalia Properties καθώς και η ανακοίνωση του μερίσματος για την χρήση. Την ίδια ημέρα τέλος, αναμένεται η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων Νοεμβρίου με αρκετό ενδιαφέρον καθώς θα περιέχει τα στοιχεία της καταναλωτικής κίνησης της «Μαύρης Παρασκευής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ