Οι νέες τράπεζες «φέρνουν» την ανάπτυξη!

Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους πριν μερικά χρόνια, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης έλεγε στους οικονομικούς συντάκτες: το τραπεζικό σύστημα θα γυρίσει σελίδα όταν ξεκινήσουν ξανά να ανοίγουν νέες τράπεζες. Αυτό θα σημαίνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες.

Φαίνεται ότι η στιγμή έφθασε. Μετά λοιπόν μια δεκαετία δραματικής συρρίκνωσης του εγχώριου τραπεζικού τομέα, πρωτοφανή ακόμη και για διεθνή δεδομένα, ήρθε η ώρα της δημιουργίας νέων τραπεζών, που σηματοδοτεί και την αλλαγή σελίδας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Νέες τράπεζες δημιουργήθηκαν όπως η Praxia Bank και η Optima Bank ενώ διεθνείς κολοσσοί όπως η Bank of China ήρθαν στην χώρα μας.

Με το κύρος της “Μοτορ Οιλ”

Η Optima Bank ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματός της στο Ψυχικό, επισημαίνοντας ότι «με το κύρος και την αξιοπιστία της “Μοτορ Οιλ”, του ισχυρού ομίλου με ηγετική θέση στην ελληνική οικονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη, θα παρέχει μια ευρεία γκάμα τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

“Η Optima bank δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που η Ελλάδα, η οικονομία και η κοινωνία έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο ξεκίνημα στο οποίο οι τράπεζες έχουν κομβικό ρόλο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οι τράπεζες να προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες και όχι το αντίστροφο. Στην Optima bank είδαμε τα πάντα από την αρχή. Μέσα από μια διαφορετική φιλοσοφία επιδιώκουμε να προσφέρουμε με ανθρώπινο πρόσωπο την καλύτερη τραπεζική εμπειρία στη χώρα”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank Δημήτρης Κυπαρίσσης σε δηλώσεις του με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της τράπεζας.

Ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος του ΔΣ της Optima bank επισήμανε ότι «σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς την ουσιαστική συμβολή των τραπεζών. Μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο και με γνώμονα να συμβάλουμε στην απελευθέρωση της πραγματικής δυναμικής της χώρας, δημιουργήσαμε την Optima bank, μια σύγχρονη τράπεζα που βάζει μπροστά, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας, τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».

Σε διάστημα έξι μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων της Optima bank, με τη δημιουργία τουλάχιστον 25 καταστημάτων.

Έτοιμη για το μεγάλο βήμα η πρώτη ψηφιακή τράπεζα

H CEO της Praxia Bank, Αναστασία Σακελλαρίου.

Μια ακόμη τράπεζα που σύντομα θα αναδείξει το πλήρες επιχειρησιακό της πλάνο είναι Praxia Bank, που μπορεί να αποτελεί την πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα, αλλά με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τα 200 άτομα. Δυναμικό που εργάζεται εδώ και μήνες εντατικά στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, ώστε να ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της τράπεζας. Θα καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών, παρέχοντάς τους ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα. Θα παρέχει μεταξύ άλλων σε πρώτη φάση προθεσμιακές καταθέσεις ενώ παράλληλα θα παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων των επιχειρήσεων.

Η Κίνα φέρνει και άλλους παίκτες!

Από τις αρχές Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει και η λειτουργία υποκαταστήματος της Bank of China (Europe) Luxembourg, στην Αθήνα, με τα στελέχη της τράπεζες να έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις στο πλαίσιο της δραστηριότητας της κινεζικής τράπεζας στην χώρα μας.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, με την σταδιακή απόκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με ότι συνεπάγεται αυτό για τη δυνατότητα επενδύσεων, δεν αποκλείεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την δημιουργία τραπεζών στην χώρα μας και νέοι «παίκτες», αλλάζοντας ξανά τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ