Τράπεζες: “Μήνας φωτιά” ο Σεπτέμβριος

Σήμερα “ανοίγει ο χορός” των ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου από τις τις συστημικές τράπεζες με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, ενώ αύριο θα υπάρχουν οι ανακοινώσεις από Τράπεζα Πειραιώς (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) και Eurobank (μετά την λήξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας).

Τα αποτελέσματα αυτά των τραπεζών έρχονται σε μια πολύ σημαντική συγκυρία, καθώς η ελληνική οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται κάτι που αντανακλάται και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. 

Ταυτόχρονα και σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, οι τράπεζες έχουν πιάσει τους στόχους των “κόκκινων” δανείων, κάτι που αποτελεί σημαντική τους κατάκτηση, αν και συνοδεύεται από ένα αστερίσκο, για το αν αυτός ο στόχος είναι αρκετός για την σταδιακή εξάλειψη του προβλήματος που βασανίζει τις τράπεζες, ή θα χρειαστεί και νέα στοχοθέτηση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες άλλωστε ξεκινάει και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες στους οποίους θα έχει αναπτύξει τα σχέδια του για μείωση του χρέους και προσέλκυση επενδύσεων, ενώ θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και φυσικά, θα τεθούν οι στόχοι για την συνέχεια. 

Εκτός όμως από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα της Goldman Sachs στο Λονδίνο στην οποία οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (μαζί με κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις).

Η συγκεκριμένη ημερίδα έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θα δώσει τον τόνο για το Roadshow του Χρηματιστηρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου και στο οποίο η πορεία και τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Όλη αυτή η “προσπάθεια” αντανακλάται επίσης στην πορεία του τραπεζικού δείκτη στο ελληνικό ταμπλό, ο οποίος στήριξε την αγορά τις προηγούμενες μέρες και συνεχίζει να μένει στην πλώρη προς την άνοδο, κάτι που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών, κάτι που επισημαίνει και η Deutche Bank στην ανάλυση της για τις ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ