Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Όπως δείχνουν τα πρώτα δείγματα γραφής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η στελέχωση της κυβέρνησης θα ακολουθήσει μια πιο “αμερικανική” προσέγγιση, καθώς σε αυτή θα λάβουν μέρος όχι μόνο βουλευτές της παράταξης αλλά και πλήθος εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και τεχνοκρατών, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.

Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν επιβεβαιωθούν τελικά οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, θα είναι η ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων, ο καλύτερος συντονισμός και η συνεχής αξιολόγηση του έργου υπουργών και υφυπουργών. 

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, στο περίφημο μπλοκάκι, υπάρχουν ονόματα ανεξάρτητα από εσωκομματικές ισορροπίες, γεωγραφικές συμμαχίες και επιβραβεύσεις, καθώς η λογική που θα διέπει το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα είναι αυτή της προώθησης της χώρας στην επόμενη μέρα. 

Όλοι οι άνθρωποι του πρωθυπουργού

Όπως δείχνουν τα πράγμα και οι σχετικές πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περίπτωση που είναι πρωθυπουργός την Δευτέρα το πρωί, δεν θα αναλάβει κάποιο υπουργικό πόστο, προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο και την εποπτεία της κυβέρνησης. Αντίθετα το πολιτικό του γραφείο θα στελεχωθεί από μια ομάδα συμβούλων, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο αναμένεται να έχουν Άκης Σκέρτσος και ο Γρηγόρης Δημητριάδης. 

Κάτω από την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού, αναμένεται να υπαχθεί το μέχρι τώρα υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα ενσωματώσει και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με επικρατέστερο όνομα να το αναλάβει να είναι αυτό του Κυριάκου Πιερρακάκη από την διαΝΕΟσις.

Ο “Τσάρος” και οι άλλοι

Όπως δείχνουν οι πληροφορίες, τα ονόματα που θα αναλάβουν τα “μεγάλα κανόνια” έχουν ήδη αποφασιστεί, με επικρατέστερο να εγκατασταθεί στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μάλλον θα έχει στο πλευρό του τον Στέλιο Σπέτσα. 

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο να ελέγξει και να επισπεύσει τις επενδύσεις, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ίσως δει στην καρέκλα του τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για τον οποίο όμως “παίζεται” η τοποθέτηση και σε νευραλγικό πόστο εντός του Μαξίμου. 

Στα υπόλοιπα υπουργεία, οι επικρατέστερες θέσεις δείχνουν στους Κωστή Χατζηδάκη στο Παιδείας μαζί με την Νίκη Κεραμέως, τον Νίκο Δένδια στο Εξωτερικών, τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα στο Υποδομών, την Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού, τον Βασίλη Κικίλια στο Αμύνης, τον Γιάννη Βούρτση στο Εργασίας και τον Μακάριο Λαζαρίδη στο υπουργείο Τύπου. 

Ευρύτερες συνεργασίες

Επίσης, στα ονόματα που ακούγονται προς υπουργοποίηση είναι αυτά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ίσως στο Προστασίας του Πολίτη), των καθηγητών Άγγελου Συρίγου και Γιώργου Γεραπετρίτη (ενδέχεται να αναλάβει ρόλο εντός του Μαξίμου), του Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (στο Δικαιοσύνης), του Γιώργου Κουμουτσάκου, του Μάκη Βορίδη, της Μαριέττας Γιαννάκου, της Δόμνας Μιχαηλίδου (συμβούλου του κ. Μητσοτάκη), του τεχνοκράτη Ευθύμιου Βιδάλη(στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), του Βασίλη Οικονόμου και του Βασίλη Κοντοζαμάνη στο υπουργείο Υγείας.

Τέλος, για την προεδρία της Βουλής φημολογούνται τα ονόματα των Νικήτα Κακλαμάνη, Κώστα Τασούλα, Κώστα Τσιάρα και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το “μαγικό μπλοκάκι” κρύβει εκπλήξεις

Μπορεί τα ονόματα που κυκλοφορούν να δείχνουν τα επικρατέστερα για την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων, όμως όσοι ξέρουν καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζουν πως αρέσκεται στις εκπλήξεις και πως κάποια από τα ονόματα που αναφέρθηκαν να αντικατασταθούν με άλλους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ