emea business monitor

Δοκιμή Nissan Juke 1.0 T-117HP

Οι τιμές του νέου Juke ξεκινούν από 17.900 ευρώ για την έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο

Το νέο Νissan Juke δικαιούται αναμφισβήτητα τον τίτλο του πιο διασκεδαστικού μοντέλου στην κοινωνία των μικρών αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου. Μπορείς ακόμη να χαμογελάς βλέποντας ή οδηγώντας το B-SUV της Nissan, χωρίς να θυσιάζεις θεμελιώδεις αρχές της εποχής, όπως άνεση, ποιότητα, ασφάλεια και συνδεσιμότητα.

Κινητήρας-κιβώτιο 

O 3κύλινδρος χιλιάρης βενζινοκινητήρας των 117 ίππων, με την αρωγή του τούρμπο στροφάρει ανεμπόδιστα, δεν ακούγεται ενοχλητικά, διαθέτει άμεσο ψεκασμό και αποδίδει μέχρι και 20,4 kgm ροπής σε λειτουργία overboost (18,4 kgm από τις 1.750 σ.α.λ.). Από τα πρώτα κιόλας μέτρα εκτιμάς το γλυκό τράβηγμα και τις καλές επιδόσεις του, με το σύνολο να ξεχωρίζει για την ελαστικότητα και τον πολιτισμό του σε επίπεδο λειτουργίας Ο συγκεκριμένος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας ουδεμία σχέση έχει με τον χιλιάρη των 100 ίππων που υιοθετεί μεταξύ άλλων στη γκάμα του το Micra. 

Εδώ πρόκειται για σμίκρυνση χωρητικότητας (μείον ένα κύλινδρο) του εξαιρετικού νέου 1.33 του ομίλου Nissan-Renault-Mitsubishi, ο οποίος εξελίχθηκε μαζί με την Daimler. Έτσι εξηγείται η προθυμία ή καλύτερα η συνήθειά του να μην ξεψυχά πιο ψηλά, προσφέροντας καταλυτικές υπηρεσίες σε χαμηλομεσαίο φάσμα στροφών, χωρίς μάλιστα να διψά για καύσιμο (είδαμε μέση κατανάλωση δοκιμής 7,6 λίτρα/100 χλμ).

Οδηγώντας

Η δεμένη αίσθηση από την πλατφόρμα CMF-B δίνει τον τόνο μαζί με την σχετικά σφιχτή ανάρτηση, που αναλαμβάνει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεταφορές βάρους. Ορθά ζυγισμένο, ακριβές, εύκολο στην τοποθέτηση, σου εμπνέει εμπιστοσύνη χωρίς να γέρνει υπερβολικά. Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως διατηρεί την ταχύτητα μέσα στη στροφή, το τιμόνι του υπακούει στις εντολές του οδηγού, ενώ οι πιο μυημένοι θα εκτιμήσουν την καλή πρόσφυση του μπροστινού τμήματος αλλά και τη δυνατότητα -όταν το προκαλέσουν- να ενταχθεί και η ουρά του αυτοκινήτου στο παιχνίδι της τοποθέτησης μέσα στη στροφή.

Ο καθημερινός οδηγός με τις όχι και τόσο μεγάλες απαιτήσεις από την άλλη, θα εντυπωσιαστεί με τα εντατικά μαθήματα εξευγενισμού στα οποία υποβλήθηκε η κύλιση του νέου Juke σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, όπως επίσης και με την δραστική βελτίωση της ηχομόνωσης. 

Εσωτερικό 

Η σχεδίαση έχει προσωπικότητα, σίγουρα δεν έχεις να κάνεις με το κλινικό περιβάλλον που αντιμετωπίζεις στα περισσότερα γερμανικά του είδους, ούτε όμως και με τη «φουτουριστική» εικόνα του προκατόχου. Ένας σύγχρονος διάκοσμος δεν σημαίνει απαραίτητα ψυχρό hi-tech κλίμα. Τα υλικά είναι ένας τομέας στον οποίο η Nissan έριξε το βάρος, έστω και με κάποια τερτίπια. Για παράδειγμα, παρότι υπάρχουν αρκετές επιφάνειες επενδεδυμένες με αφρώδες υλικό, εκείνες που στο παρελθόν είχαν σκληρό πλαστικό φθηνής όψης, τώρα καλύφθηκαν έξυπνα με ύφασμα ή δέρμα προκειμένου να δείχνουν περισσότερο premium.

 

Άλλο μελανό σημείο του χθες το οποίο τώρα διαγράφηκε, είναι ο περιορισμένος χώρος για τους πίσω επιβάτες. Η αύξηση του μεταξονίου είχε ως αποτέλεσμα ο διαθέσιμος χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών να αυξηθεί κατά 5,8 εκατοστά, για τα κεφάλια αντίστοιχα κατά 1,1 εκατοστά, ενώ ο χώρος αποσκευών των 422 λίτρων προσφέρει 20% περισσότερο αποθηκευτικό χώρο συγκριτικά με τον πρόγονο. 

Οι τιμές του νέου Juke ξεκινούν από 17.900 ευρώ για την έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο, με στάνταρ βασικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει ESP με hill holder, 6 αερόσακους, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος στην πόλη με αναγνώριση πεζών και δικύκλων, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας με λειτουργία παρέμβασης, σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους καθρέφτες, cruise control, ηχοσύστημα με θύρες USB και Aux και χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, σύστημα start-stop. 

Η αυτόματη έκδοση DCT7  ξεκινάει από 20.900 ευρώ και συνδυάζεται με το δεύτερο επίπεδο εξοπλισμού (Acenta), το οποίο μεταξύ άλλων διαθέτει επιπλέον, οθόνη αφής 8 ιντσών με Apple Car play & Google Android Auto, κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματο κλιματισμό, αισθητήρες βροχής, ζάντες αλουμινίου 17”, κ.α.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.