Δοκιμή Piaggio Beverly 350 Tourer: Η κορωνίδα των Beverly

Η τιμή του Beverly Tourer 350, είναι, με βάση τρέχουσα προσφορά, 5.490 ευρώ (από 6.110)

Τα πρόσθετα στοιχεία του Tourer είναι: μια φιμέ ζελατίνα (ανεμοθώρακας) και ένα top case 36 λίτρων στο ίδιο χρώμα με το σκούτερ, εφοδιασμένο και με μαξιλαράκι πλάτης για τον συνεπιβάτη. Επίσης, η συγκεκριμένη έκδοση διατίθεται αποκλειστικά Grigio Materia χρώμα, δηλαδή γκρι.  Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν διαφορές σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε για τα Beverly 350. 

O κινητήρας, είναι το γνωστό υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο, 4T και τετραβάλβιδο μηχανικό σύνολο των 330 κ.εκ., που αποδίσει 30,2 hp στις 8.250 rpm και μέγιστη ροπή 3,0 kg-m στις 6.250 rpm. Τα φρένα αποτελούνται από μονό δίσκο διαμέτρου 300 χλστ. μπροστά και από μονό δίσκο διαμέτρου 240 χλστ. πίσω, συνεργαζόμενους και στις δύο περιπτώσεις με διπίστονες πλευστές δαγκάνες 

Οι τροχοί , έχουν διάμετρο 16” και 14”, μπροστά και πίσω αντιστοίχως και φέρουν ελαστικά σε διαστάσεις 110/70-16 και 150/70-14. Στις αναρτήσεις τώρα μπροστά έχουμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35 χλστ. με διαδρομή 90 χλστ. και πίσω, δύο μονά αμορτισέρ, ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου, με διαδρομή 81 χλστ. 

Σχεδιαστικά το Beverly Tourer ακολουθεί πιστά τις γραμμές που ορίζουν την αισθητική της συγκεκριμένης οικογενείας μοντέλων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα της Piaggio πάντως, το γεγονός δηλαδή, ότι τα Beverly έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή σχεδιαστική ταυτότητα, άμεσα αναγνωρίσιμη, που δεν την μπερδεύεις με τίποτα άλλο. Ρευστές γραμμές συνδυάζονται με κλασικά και σύγχρονα στοιχεία σε απόλυτη ισορροπία Κάτω από την σέλα χωρά ένα full face κράνος και ένα jet (ή μικροπράγματα), ενώ στο επίσης όμορφα σχεδιασμένο και ταιριαστό top case, με λίγη χωροταξική προσπάθεια και αναλόγως των μεγεθών, μπορούν να αποθηκευθούν ακόμα και δυο full face κράνη. 

Στο ντουλαπάκι της ποδιάς που κλειδώνει, υπάρχουν δύο ευρύχωρα τμήματα δεξιά και αριστερά που μπορούν να δεχθούν έγγραφα, γάντια κ.α., ενώ διαθέσιμη είναι και θύρα φόρτισης USB για smartphone και άλλες συσκευές.  Ο πίνακας οργάνων δεν έχει αλλάξει και παραμένει κατά κύριο λόγο αναλογικός, με τρία “ρολόγια”, που πληροφορούν για στάθμη καυσίμου, ταχύτητα και θερμοκρασία ψυκτικού.

Στο κεντρικό ταχύμετρο, υπάρχει επίσης και μια μονόχρωμη LCD οθόνη με πρόσθετες πληροφορίες και η εικόνα συμπληρώνεται από μια σειρά ενδεικτικών λυχνιών Η θέση οδήγησης είναι η τυπική που περιμένεις για ένα scooter της κατηγορίας. Όρθιος κορμός, τιμόνι κοντά στα χέρια και άνετη σέλα, με στήριξη στην μέση, η οποία θυσιάζει ωστόσο ένα μέρος της… “άπλας” της, για τον συνεπιβάτη. Αυτός κάθεται σαν πασάς στο τμήμα που του αναλογεί, έχει φαρδιά πτυσσόμενα μαρσπιέ στη διάθεση του, χειρολαβές για στήριξη και μαλακή πλάτη στο top case Πολύ καλή και ποιοτική κύλιση, άνεση και ευκολία. 

Το ζύγισμά είναι εξαιρετικό και πραγματικά απορείς που κρύβονται τα 191 κιλά του scooter όταν αυτό κινείται ακόμα και με πάρα πολύ μικρές ταχύτητες ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Ευελιξία υπάρχει, οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται άμεσα και κάπως έτσι η κίνηση στην πόλη αποδεικνύεται παιχνιδάκι.

Τα φρένα αποδίδουν επίσης πολύ καλά, σταματώντας έγκαιρά το scooter, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Michelin αφήνουν το ABS στην ησυχία του, με την επέμβαση του να γίνεται όποτε, όταν και για όσο χρειάζεται.  Γενικά δύο πράγματα εντυπωσιάζουν στο Tourer 350. Το ένα είναι το πώς “εξαφανίζει” το μεγάλο βάρος του και το άλλα το πόσο εύκολα κάνει να δείχνουν τα πράγματα, κρύβοντας τα πραγματικά χιλιόμετρα με τα οποία κινείσαι. Εσύ κάθεσαι άνετα, οι αναρτήσεις φιλτράρουν εξαιρετικά τις εργολαβικές κακοτεχνίες των δρόμων και οδηγάς χαλαρά αλλά αυτό που διακόπτει την νιρβάνα σου, είναι η συνειδητοποίηση ότι όλοι οι άλλοι πάνε αργά. 

H πρόσθετη ζελατίνα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Πάντως με αυτή την κάλυψη και με την δυνατότητα του κινητήρα να κράτα ταχύτητες στα 120-130 χλμ./ώρα με μεγάλη ευκολία, τα ταξίδια φυσικά και είναι κάτι που θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το Tourer, χωρίς δεύτερη σκέψη. Ισχύς υπάρχει διαθέσιμη και για παραπάνω, με τις ενδείξεις των 150 χλμ./ώρα στο κοντέρ, να μην αποτελούν σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο ψηλά ανοίγει η όρεξη του μοτέρ, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5+ λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα αν μιλάμε για τέρμα γκάζι συνθήκες. 

Μέσα στην πόλη πάντως και με νορμάλ ρυθμούς σε μεικτή διαδρομή (+περιφερειακό δλδ) τα 3,7 λίτρα ήταν η μέση τιμή που μετρήσαμε. Η τιμή του Beverly Tourer 350, είναι, με βάση τρέχουσα προσφορά, 5.490 ευρώ (από 6.110) και αυτό του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα! Με αυτά τα χρηματα αποκτά κανείς ένα ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο scooter, ικανό να αντεπεξέλθει, πέραν της καθημερινής μετακίνησης, και σε ταξίδια μικρού βεληνεκούς εκτός πόλης.

Σε σχέση με το “απλό” Βeverly 350, το οποίο βρίσκεται στo Τοp-5 των ταξινομήσεων για το α΄εξάμηνο του 2020, κοστίζει 400 ευρώ παραπάνω (ισχύει και για αυτό προσφορά, στα 5.090 από 5.710 ευρώ), προσφέροντας το top case και την ζελατίνα ως έξτρα. 

Ζελατίνα και top case μπορούν να τοποθετηθούν από τρίτους κατασκευαστές με λιγότερα χρήματα αλλά τα original της Piaggio είναι πολύ υψηλής ποιότητας και ταιριάζουν άψογα με το scooter τόσο σε ότι αφορά στην εφαρμογή όσο και στην αισθητική.  

Αξίζει λοιπόν να κάνετε αυτή την υπέρβαση αποκτώντας ένα Beverly 350+ με εξτρά δυνατότητας στην μεταφορά και αποθήκευση φορτίου και στην προστασία από το κρύο και τον αέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ