Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πουληθεί στην Ελλάδα το 2020;

Τα  διαθέσιμα μοντέλα είναι πλέον πολλά ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται πώς πάνε οι πωλήσεις αυτών των αυτοκινήτων

Στα τέλη Αυγούστου άνοιξε η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν πλέον όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές να κάνουν την αίτηση για να λάβουν την επιδότηση που ισχύει πλέον στη χώρα μας για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Τα  διαθέσιμα μοντέλα είναι πλέον πολλά ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται πώς πάνε οι πωλήσεις αυτών των αυτοκινήτων. 

Το γεγονός αυτό μαζί και με την είσοδο στην αγορά συνεχώς νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις τους στη χώρα μας, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί και στην Ευρωπαϊκή αγορά. Βέβαια, τα νούμερα παραμένουν ακόμη χαμηλά, όμως αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει αρκετή αύξηση μιας και το πρόγραμμα των επιδοτήσεων θα ενισχύσει περισσότερο την αγορά ηλεκτρικού Ηλεκτρικά μπορούν να θεωρηθούν τα αμιγώς ηλεκτρικά και τα λεγόμενα Plug in hybrid.

Τα πρώτα κινούνται αποκλειστικά και μόνο με ρεύμα ενώ τα δεύτερα συνδυάζουν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα και μπορούν να κινούνται, είτε με καύσιμο, είτε με ρεύμα είτε συνδυαστικά. Και στις δύο περιπτώσεις η φόρτιση γίνεται από πρίζα αλλά και όταν γίνεται ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση ή το φρενάρισμα Μόνο τον Αύγουστο που ξεκίνησαν και οι επιδοτήσεις, ταξινομήθηκαν στη χώρα μας 49 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 133% συγκριτικά με τα 21 ηλεκτρικά του περσινού Αυγούστου.

Το γεγονός αυτό της αύξησης των πωλήσεών τους σε μια χρονιά που η αγορά, “χτυπημένη” από τον κορωνοϊό. σημειώνει πτώση στις συνολικές της πωλήσεις, αναδεικνύει και την προοπτική που έχουν τα ηλεκτρικά. Επαναλαμβάνουμε, ότι αναφερόμαστε πάντα σε χαμηλά νούμερα πωλήσεων. 

Ηλεκτρικά και Plug In Hybrid

Από την αρχή του έτους και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων) έχουν ταξινομηθεί 639 αυτοκίνητα που φορτίζουν με ρεύμα ενώ από αυτά, τα 208 αφορά αμιγώς ηλεκτρικά. Στην κορυφή των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται το Peugeot 208 με 54 ταξινομήσεις και ακολουθούν τα BMW i3 και Skoda Citigo.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ