H Toyota θα χτίσει την πόλη του μέλλοντος “παντρεύοντας” την παράδοση με την τεχνολογία

Η πόλη θα είναι 100% βιώσιμη, με σπίτια κατασκευασμένα από ξύλο συνδυάζοντας παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές με ρομποτικές μεθόδους παραγωγής

Στα πλαίσια της έκθεσης τεχνολογίας CES στο Las Vegas η Toyota ανακοίνωσε πως θα χτίσει την πόλη του μέλλοντος στην Ιαπωνία, γεμάτη με νέες και βιώσιμες τεχνολογίες. Η Woven City όπως θα ονομάζεται, θα βρίσκεται στη βάση του βουνού Fuji και θα έχε έκταση 71 εκταρίων (0,7 km2).

Στόχος της Toyota είναι να δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης των υποδομών, με τους ανθρώπους, τα κτήρια και τα οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω αισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης. Η πόλη θα είναι 100% βιώσιμη, με σπίτια κατασκευασμένα από ξύλο συνδυάζοντας παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές με ρομποτικές μεθόδους παραγωγής, και τις οροφές τους καλυμμένες από φωτοβολταικά. Κυψέλες υδρογόνου θα αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τις ανάγκες της πόλης με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Στην Woven City θα κατοικούν εργαζόμενοι της Toyota με τις οικογένειές τους, ζευγάρια συνταξιούχων, πωλητές, άνθρωποι από το χώρο της βιομηχανίας και ερευνητές, οι οποίοι θα εξελίσσουν τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, ρομποτικής, οχημάτων προσωπικής μετακίνησης, τεχνητής νοημοσύνης και έξυπνων κατοικιών.

Αρχικά, ο πληθυσμός θα φτάνει τα 2.000 άτομα, ένας αριθμός που θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Όλοι οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας που θα βελτιώνει την καθημερινότητά τους, όπως έξυπνα σπίτια με αισθητήρες που ελέγχουν διαρκώς την υγεία τους και αναλαμβάνουν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Για την μετακίνησή τους θα χρησιμοποιούν πλήρως αυτόνομα οχήματα μηδενικών ρύπων ενώ τις παραδόσεις προιόντων θα γίνονται με τη βοήθεια των αυτόνομων Toyota ePalettes.

Όπως βλέπουμε και στο βίντεο παρακάτω οι δρόμοι της Woven City θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – η πρώτη θα αφορά γρήγορη κίνηση οχημάτων, η δεύτερη θα φιλοξενεί μια μίξη οχημάτων χαμηλότερης ταχύτητας και πεζών, και η τρίτη θα είναι εντός των πάρκων με αυξημένη βλάστηση αποκλειστικά για πεζούς. Μια κεντρική πλατεία και ένα μεγάλο πάρκο έχουν σχεδιαστεί για κοινωνικές εκδηλώσεις, ενθαρρύνοντας την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων.

Υπεύθυνος για το σχεδιασμό της πόλης είναι ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels. Ο όμιλος Bjarke Ingels Group (BIG) έχει αναλάβει μεγάλα project στο παρελθόν, όπως το 2 Wolrd Trade Center στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), το σπίτι της Lego (Δανία) και τα κεντρικά γραφεία της Google στο Λονδίνο (Μ.Βρετανία). Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι εργασίες κατασκευής της Woven City θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ