Ο πρόεδρος της Nissan το “έσκασε” από την Ιαπωνία για να αποφύγει τις διώξεις

Διέφυγε των Ιαπωνικών αρχών ο πρώην πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκοσν, ο οποίος περίμενε την ημερομηνία της δίκης του στην Ιαπωνία και τώρα βρίσκεται στο Λίβανο. 

″Είμαι τώρα στο Λίβανο και δεν θα είμαι πλέον όμηρος από ένα αυστηρό ιαπωνικό σύστημα δικαιοσύνης όπου τεκμαίρεται η ενοχή, οι διακρίσεις είναι ανεξέλεγκτες και απαγορεύονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, παραβλέποντας κατάφωρα τις νομικές υποχρεώσεις της Ιαπωνίας βάσει του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών δεσμεύεται να υποστηρίξει ”, δήλωσε ο Γκοσν. 

″Δεν έχω φύγει από τη δικαιοσύνη – έχω ξεφύγει από την αδικία και τις πολιτικές διώξεις. Τώρα μπορώ να επικοινωνήσω ελεύθερα με τα μέσα ενημέρωσης και ανυπομονώ να ξεκινήσω την επόμενη εβδομάδα ”, πρόσθεσε.

Η κίνηση αυτή του πρώην προέδρου της Nissan έφερε σε δύσκολη θέση τον δικηγόρο του, ο οποίος μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι η συμπεριφορά του πρώην προέδρου της Nissan ήταν ”αδικαιολόγητη” και ότι ο Γκοσν είχε παραβιάσει πιθανώς τις συνθήκες εγγύησης.
Ο πρώην πρόεδρος της Nissan αντιμετώπιζε νομικές διώξεις για μια σειρά από οικονομικές παραβάσεις, ύστερα από καταγγελίες της ίδιας της εταιρείας, μαζί με τον πρώην οικονομικό διευθυντή Γκρεγκ Κέλι, ότι απέκρυψε πάνω από 327 εκατ. δολάρια σε αμοιβές προς τον εαυτό του και άλλα στελέχη, 187 εκατομμύρια δολάρια σε μη αποκαλυπτόμενες αποζημιώσεις και 140 εκατομμύρια δολάρια σε ακατάλληλες δαπάνες, σύμφωνα με μια περίληψη πέντε σελίδων της εσωτερικής έρευνας της Nissan που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο .
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ