Τέλος οι συμβατικοί κινητήρες για την Mercedes! Από εδώ και πέρα μόνο ηλεκτρικά οχήματα!

Μια απόφαση που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και λύπη στις τάξεις των απανταχού φίλων τόσο της μάρκας όσο και της αυτοκίνησης γενικότερα προχωράει η Mercedes. Μετά την κυριαρχία στην αυτοκινητοβιομηχανία ως κινητήριος δύναμη για έναν αιώνα, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης τελικά πεθαίνει.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής ανάπτυξης της Daimler Markus Schaefer στο γερμανικό Auto Motor und Sport, η Daimler σταματά την ανάπτυξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης για να επικεντρωθεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αν μη τι άλλο αυτή είναι μια δήλωσε και με έντονα συναισθηματική αξία, καθώς ήταν η Daimler στην οποία πιστώθηκε η εφεύρεση του κινητήρα βενζίνης. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας, η εταιρεία πρόσφατα έχει σκοπό ο τελευταίος κινητήρας που σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε από την εταιρεία, θα είναι μάλλον όντως ο τελευταίος καθώς τα σχέδια της εταιρείας δεν περιλαμβάνουν την εξέλιξη άλλου κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλά αντίθετα έχει σκοπό να εστιάσει στην παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως το τμήμα θα κλείσει τελείως, καθώς θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται βελτιώσεις για τα υπάρχοντα μοντέλα της εταιρείας. 

Ήρθε το τέλος του κινητήρα εσωτερικής καύσης;

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης έφθασαν στα όριά τους. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έφτασαν στο σημείο να παραποιήσουν στοιχεία και να πληρώσουν τελικά τεράστια πρόστιμα, για να φανεί ότι οι κινητήρες ντίζελ τους ήταν στην πραγματικότητα πιο αποδοτικοί και λιγότερο ρυπογόνοι από ό, τι στην πραγματικότητα. 

Επιπλέον, ένα ζήτημα που συνήθως ποτέ δεν φτάνει στα αυτιά των χρηστών, είναι πως οι κινητήρες όπως τους ξέρουμε σήμερα χρειάζονται πολλά χρόνια για να σχεδιαστούν και να  αναπτυχθούν και να κυκλοφορήσουν, κάτι που μερικές φορές κάνει την επένδυση ασύμφορη για διάφορους λόγους.

Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ή να αναγγέλλουν την πρόθεση του να απαγορεύσουν την πώληση νέων οχημάτων με βενζίνη μέχρι το 2040. Αυτό ωθεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η VW και τώρα η Daimler, να επανεξετάσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους για επενδύσεις στην ανάπτυξη του κινητήρα.

Η Daimler ανακοίνωσε προηγουμένως σχέδια για την Mercedes-Benz και τα Smart, να προσφέρουν ηλεκτρικές εκδόσεις όλων των μοντέλων αυτοκινήτων έως το 2022. Ωστόσο, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των οχημάτων τους θα εξακολουθούν να διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης εκείνη την εποχή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ