emea business monitor

Κορωνοϊός: Όλα τα εμβόλια πριν την μαζική παραγωγή

Ποια και πόσα εμβόλια ετοιμάζονται για τον κορωνοϊό - Όλη η λίστα και οι δοκιμές

Με τους ερευνητές σε όλο τον πλανήτη να έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα για την εύρεση εμβολίου που θα προστατεύει από τον κορωνοϊό, τα νέα από το ιατρικό μέτωπο είναι συνεχή και πολλές φορές διφορούμενα. 

Εταιρείες και ερευνητικά κέντρα προσπαθούν με ανακοινώσεις να “πάρουν κεφάλι” σε μια κούρσα η οποία εκτός από φήμη θα φέρει και τεράστια κέρδη, ενώ στην προσπάθεια έχουν μπει ακόμα και κυβερνήσεις οι οποίες εκτός των ιατρικών επιτευγμάτων, κερδίζουν πολλούς πόντους στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα. 

Τι συμβαίνει όμως με τα εμβόλια που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο και σε ποια φάση είναι το κάθε ένα;  Ποια είναι πιο κοντά στην ολοκλήρωση τους και την διαδικασία αδειοδότησης; Πότε θα τα δούμε στην αγορά;

Για αρχή θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν την αδειοδότηση και την κυκλοφορία κάθε εμβολίου, είναι απαραίτητη μια σειρά δοκιμών, οι οποίες είναι γνωστές σαν “φάσεις”. Οι φάσεις είναι ίδιες για όλα τα υπό ανάπτυξη εμβόλια και διασφαλίζουν ότι όλες οι διαδικασίες τηρούνται απαρέγκλιτα και η ολοκλήρωση τους μαζί με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων είναι απαραίτητες για την έκδοση άδειας. 

Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού, όλα δείχνουν ότι το εμβόλιο βρίσκεται στην “οικογένεια” γνωστών φαρμάκων, ειδικά για την ελονοσία, κάτι που επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες, οι οποίες στην περίπτωση ανάπτυξης εντελώς νέου φάρμακου θα χρειαζόταν μέχρι και 5 χρόνια μέχρι την αδειοδότηση κι την κυκλοφορία. 

Οι εργασίες για την παρασκευή του εμβολίου ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν οι επιστήμονες ξεκίνησαν την αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος του ιού. Οι πρώτες δοκιμές εμβολίων σε ανθρώπους ξεκίνησαν τον Μάρτιο, όμως ακόμα ο δρόμος προς την αποτελεσματική πρόληψη μοιάζει αβέβαιος. 

Κάποια εμβόλια, αν και ελπιδοφόρα στην αρχή απέτυχαν, ενώ άλλα τερματίστηκαν χωρίς σαφές αποτέλεσμα. Μερικά κατάφεραν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να παράγουν αποτελεσματικά αντισώματα κατά του ιού, προχωρώντας στις επόμενες φάσεις. 

Οι 3 φάσεις των δοκιμών

Με την “ευκαιρία” του ιού, στη ζωή μας μπήκαν εκφράσεις όπως οι “φάσεις δοκιμής” των εμβολίων. Τί είναι όμως αυτές οι φάσεις και τι περιλαμβάνουν;

Προκλινικές δοκιμές:  Σε αυτή την φάση οι επιστήμονες δίνουν το εμβόλιο σε ζώα όπως ποντίκια και πιθήκους για να δουν αν υπάρχει ανοσοαπόκριση

Φάση 1 (Δοκιμές ασφαλείας): Οι επιστήμονες δίνουν το εμβόλιο σε μικρό αριθμό ατόμων για να ελέγξουν την ασφάλεια και τη δοσολογία, καθώς και για να επιβεβαιώσουν ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φάση 2 (Δημιουργικές δοκιμές): Οι επιστήμονες δίνουν το εμβόλιο σε εκατοντάδες άτομα που χωρίζονται σε ομάδες, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, για να δουν αν το εμβόλιο δρα διαφορετικά σε αυτά. Αυτές οι δοκιμές δοκιμάζουν περαιτέρω την ασφάλεια και την ικανότητα του εμβολίου να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φάση 3 (Δοκιμές απόδοσης): Οι επιστήμονες δίνουν το εμβόλιο σε χιλιάδες ανθρώπους και περιμένουν να δουν πόσοι μολύνθηκαν, σε σύγκριση με εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να προσδιορίσουν εάν το εμβόλιο προστατεύει από τον κορωνοϊό. Τον Ιούνιο, η FDA είπε ότι ένα εμβόλιο κορωνοϊού θα πρέπει να προστατεύσει τουλάχιστον το 50% των εμβολιασμένων ατόμων για να θεωρηθεί αποτελεσματικό. Επιπλέον, οι δοκιμές Φάσης 3 είναι αρκετά μεγάλες για να αποκαλύψουν ενδείξεις σχετικά σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να “χαθούν” σε προηγούμενες μελέτες.

Εγκεκριμένο: Οι ρυθμιστικές αρχές σε κάθε χώρα επανεξετάζουν τα αποτελέσματα της δοκιμής και αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν το εμβόλιο ή όχι. Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, ένα εμβόλιο μπορεί να λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης πριν λάβει επίσημη έγκριση. Μόλις εγκριθεί ένα εμβόλιο, οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα άτομα που το λαμβάνουν για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Συνδυασμένες φάσεις: Σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή που ζούμε τώρα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, είναι πιθανόν να γίνει συνδυασμός φάσεων, όπως για παράδειγμα η Φάση 1/2 όπως γίνεται παράλειψη της πρώτης φάσης και η απευθείας δοκιμή σε εκατοντάδες άτομα.

Γενετικά εμβόλια

(Εμβόλια που χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα από τα γονίδια του κορωνοϊού για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση)

 

Moderna (Φάση 3)

Η Moderna αναπτύσσει εμβόλια βασισμένα στο messenger RNA (mRNA) για την παραγωγή ιικών πρωτεϊνών στο σώμα. Δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προχωρήσουν σε φάση έγκρισης. Η εταιρεία έχει λάβει κυβερνητική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων, ενώ οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν προστασία των πιθήκων από τον κορωνοϊό. Οι δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν τον Μάρτιο με ικανοποιητικά αποτελέσματα και η Φάση 3 ξεκίνησε τον Ιούλιο. Η τελική δοκιμή θα γίνει σε 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία έλαβε ακόμα 1,5 δισ. δολάρια για προπληρωμή 100 εκατ. δόσεων αν το εμβόλιο αποδειχτεί αποτελεσματικό και ασφαλές. 

BioΝΤech – Pfizer – FosunFarma (Φάση 2/3)

Η γερμανική εταιρεία BioNTech άρχισε συνεργασίες με την Pfizer , με έδρα τη Νέα Υόρκη, και την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Fosun Pharma για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA. 

Τον Μάιο ξεκίνησαν μια δοκιμή Φάσης 1/2. Οι εθελοντές παρήγαγαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, καθώς και ανοσοκύτταρα που ονομάζονται κύτταρα “Τ” που ανταποκρίνονται στον ιό. Μερικοί εθελοντές παρουσίασαν μέτριες παρενέργειες όπως διαταραχές του ύπνου και πονόλαιμο. Στις 27 Ιουλίου, οι εταιρείες ανακοίνωσαν την έναρξη μιας δοκιμής Φάσης 2/3 με 30.000 εθελοντές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση ων ΗΠΑ έχει προπληρώσει 100 εκατ. δόσεις έναντι 1,9 δισ. δολαρίων, σε περίπτωση που το εμβόλιο αποδειχτεί αποτελεσματικό και ασφαλές. 

Zydus Cadila (Φάση 2)

Η Ινδική εταιρεία Zydus Cadila άρχισε να δοκιμάζει ένα εμβόλιο με βάση το DNA τον Ιούλιο, καθιστώντας τη δεύτερη εταιρεία στην Ινδία που εισήλθε στον αγώνα εμβολίων Covid-19 μετά την Bharat Biotech . Ξεκίνησαν την Φάση 2 στις 6 Αυγούστου.

CureVac (Φάση 2)

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε ανεπιτυχώς να δελεάσει την CureVac να μεταφέρει την έρευνά του από τη Γερμανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιούνιο, η εταιρεία ξεκίνησε μια δοκιμή Φάσης 1 του εμβολίου mRNA της και τον Αύγουστο ξεκίνησε μια δοκιμή Φάσης 2. Η εταιρεία είπε μπορεί να παράξει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως στις εγκαταστάσεις της στην Γερμανία.

Imperial College London – Morningside (Φάση 1/2)

Οι ερευνητές του Imperial College London έχουν αναπτύξει ένα αυτο-ενισχυμένο εμβόλιο RNA , το οποίο ενισχύει την παραγωγή μιας ιικής πρωτεΐνης για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ξεκίνησαν τις δοκιμές Φάσης 1/2 στις 15 Ιουνίου και συνεργάστηκαν με την Morningside Ventures για την παρασκευή και διανομή του εμβολίου μέσω μιας νέας εταιρείας που ονομάζεται VacEquity Global Health. Οι ερευνητές αναμένουν να γνωρίζουν εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έως το τέλος του έτους .

AnGes – Osaka University – Takara Bio (Φάση1/2)

Στις 30 Ιουνίου, η ιαπωνική εταιρεία βιοτεχνολογίας AnGes ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν δοκιμές Φάσης 1 σε εμβόλιο με βάση το DNA, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οζάκα και την Takara Bio.

Arcturus – Duke NUS (Φάση 1/2)

Η εταιρεία Arcturus Therapeutics και η Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη με έδρα την Καλιφόρνια έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο mRNA. Ο «αυτοδιπλασιασμένος» σχεδιασμός των μορίων στο εμβόλιο οδήγησε σε ισχυρές ανοσοαποκρίσεις σε πειράματα σε ζώα. Τον Αύγουστο, ξεκίνησαν μια δοκιμή Φάσης 1/2 στο Γενικό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Inovio (Φάση 1)

Η αμερικανική εταιρεία Inovio έχει αναπτύξει εμβόλια με βάση το DNA που παραδίδονται στο δέρμα με ηλεκτρικούς παλμούς από μια φορητή συσκευή. Έχουν εμβόλια σε κλινικές δοκιμές για ορισμένες ασθένειες και τον Ιούνιο ανακοίνωσαν προσωρινά δεδομένα από μια. δοκιμή Φάσης 1. Δεν βρήκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και μέτρησαν μια ανοσοαπόκριση σε 34 από τους 36 εθελοντές. Ωστόσο, η Inovio δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει λεπτομερή αποτελέσματα αυτών των μελετών και εμπλέκεται σε πολλές αγωγές με τους μετόχους και έναν συνεργάτη της εταιρείας. Σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις δοκιμές Φάσης 2/3 έως το τέλος του καλοκαιριού.

Genexine (Φάση 1)

Η κορεατική εταιρεία Genexine άρχισε να δοκιμάζει την ασφάλεια ενός εμβολίου με βάση το DNA τον Ιούνιο. Προβλέπουν τη μετάβαση στις δοκιμές Φάσης 2 το φθινόπωρο.

Academy of Military Medical Sciences – Suzhou Abogen – Walvax (Φάση 1)

Τον Ιούνιο, Κινέζοι ερευνητές στην Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών,μαζίμε τις Suzhou Abogen Biosciences και Walvax Biotechnology ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν τις πρώτες δοκιμές ασφαλείας της χώρας τους σε ένα εμβόλιο που βασίζεται σε mRNA, που ονομάζεται ARCoV.  Μελέτες σε πιθήκους φέρεται να έδειξαν προστατευτική δράση.

Sanofi – Translate Bio (Προκλινικά)

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi αναπτύσσει ένα εμβόλιο mRNA σε συνεργασία με την Translate Bio. Στις 23 Ιουνίου, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν δοκιμές Φάσης 1 το φθινόπωρο.

Εμβόλια φορέα ιού

(Εμβόλια που χρησιμοποιούν έναν ιό για να μεταδώσουν γονίδια κορωνοϊού σε κύτταρα. Τα κύτταρα παράγουν ιικές πρωτεΐνες, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση, αλλά ο ιός δεν μπορεί να αναπαραχθεί.)

CanSinoBIO (Φάση 3 – εγκεκριμένο για περιορισμένη χρήση)

Η κινεζική εταιρεία CanSino Biologics ανέπτυξε ένα εμβόλιο με βάση έναν αδενοϊό που ονομάζεται Ad5, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογίας στην Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της χώρας . Τον Μάιο, δημοσίευσαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από μια δοκιμή ασφάλειας Φάσης 1 και τον Ιούλιο ανέφεραν ότι οι δοκιμές Φάσης 2 έδειξαν ότι το εμβόλιο παρήγαγε μια ισχυρή ανοσοαπόκριση. Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο κινεζικός στρατός ενέκρινε το εμβόλιο στις 25 Ιουνίου για ένα έτος ως “ειδικά αναγκαίο φάρμακο”.

Η CanSino δεν ανέφερε εάν ο εμβολιασμός θα ήταν υποχρεωτικός ή προαιρετικός για τους στρατιώτες. Στις 9 Αυγούστου, το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι η CanSino Biologics θα διεξαγάγει μια δοκιμή Φάσης 3 στη Σαουδική Αραβία. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες για περισσότερες δοκιμές.

AstraZeneca – Oxford University (Φάση 2/3)

Ένα εμβόλιο που αναπτύσσεται από τη βρετανική-σουηδική εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βασίζεται σε έναν αδενοϊό χιμπατζή που ονομάζεται ChAdOx1. Μια μελέτη για πιθήκους διαπίστωσε ότι το εμβόλιο τους παρείχε προστασία. Η δοκιμή Φάσης 1/2 αποκάλυψε ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες,ενώ δημιουργεί αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού, καθώς και άλλες ανοσολογικές άμυνες. Το εμβόλιο βρίσκεται τώρα σε δοκιμές Φάσης 2/3 στην Αγγλία και την Ινδία, καθώς και δοκιμές Φάσης 3 στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν λίγες μέρες η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την AstraZeneca να παραδώσει 400 εκατομμύρια δόσεις εάν οι δοκιμές έχουν θετικά αποτελέσματα. Η AstraZeneca ανέφερε ότι ενδέχεται να είναι σε θέση να αρχίσουν να χορηγούν εμβόλια έκτακτης ανάγκης ήδη από τον Οκτώβριο, ανάλογα με το αποτέλεσμα των μελετών. Η εταιρεία δήλωσε ότι η συνολική παραγωγική τους ικανότητα για το εμβόλιο, εάν εγκριθεί, ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις. 

Johnson & Johnson – Beth Israel Lahey Health (Φάση 1/2)

Πριν από μια δεκαετία, ερευνητές στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παρασκευή εμβολίων από έναν ιό που ονομάζεται Adenovirus 26 ή Ad26 για σύντομο χρονικό διάστημα. Η Johnson & Johnson ανέπτυξε εμβόλια για τον Έμπολα και άλλες ασθένειες με το Ad26 και τώρα έχουν δημιουργήσει ένα για τον κορωνοϊό. 

Η Johnson & Johnson ξεκίνησε τις δοκιμές Φάσης 1/2 τον Ιούλιο και σχεδιάζει τις δοκιμές Φάσης 3 τον Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να πληρώσει 1 δισ. δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις εάν εγκριθεί το εμβόλιο, ενώ τον Μάρτιο επιχορήγησε την έρευνα με 456 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Gamaleya (Φάση 1 – Εγκεκριμένο)

Το διαβόητο “Ρωσικό εμβόλιο” δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya , μέρος του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, το οποίο ξεκίνησε μια δοκιμή Φάσης 1 τον Ιούνιο ενός εμβολίου που ονόμασαν Gam-Covid-Vac Lyo. Είναι ένας συνδυασμός δύο αδενοϊών, Ad5 και Ad26, και οι δύο κατασκευασμένοι με ένα γονίδιο του κορωνοϊού.

Στις 11 Αυγούστου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως το εμβόλιο πήρε έγκριση από την αρμόδια αρχή της χώρας και το Sputnic V (όπως ονομάστηκε το εμβόλιο) θα μπει άμεσα σε παραγωγή. Ερευνητές από όλο τον κόσμο χαρακτήρισαν υπερβολικά ριψοκίνδυνη και επικίνδυνη την έγκριση από την Φάση 1, ενώ η μόνη χώρα που έχει προπαραγγείλει μέχρι στιγμής το εμβόλιο είναι το Βιετνάμ

Reithera – IRCCS LAZZARO SPALLANZANI (Φάση 1)

Η ιταλική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReiThera έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο, που ονομάζεται GRAd-COV2, το οποίο βασίζεται σε έναν αδενοϊό που μολύνει γορίλες. Δουλεύοντας σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Λοιμώδεις Ασθένειες στη Ρώμη, ξεκίνησαν μια δοκιμή Φάσης 1 στα τέλη Ιουλίου.

Novartis – Massachusetts Eye & Ear (Προκλινικά)

Η ελβετική εταιρεία Novartis θα κατασκευάσει ένα εμβόλιο βασισμένο σε θεραπεία γονιδιακής θεραπείας που αναπτύχθηκε από το Massachusetts Eye and Ear Hospital. Οι δοκιμές της Φάσης 1 πρόκειται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2020.

Vaxart

Το “εμβόλιο” τηςVaxart είναι στην πραγματικότητα ένα δισκίο που παρέχεται από το στόμα και περιέχει έναν αδενοϊό που παρέχει γονίδια κορωνοϊού. Ετοιμάζονται για δοκιμές Φάσης 1 αυτό το καλοκαίρι.

Εμβόλια με βάση πρωτεΐνες

(Εμβόλια που χρησιμοποιούν πρωτεΐνη κορωνοϊού ή θραύσμα πρωτεΐνης για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση.)

 

Anhui Zhifei Longcom – Chinese Academy of Medical Science

Τον Ιούλιο, η κινεζική εταιρεία Anhui Zhifei Longcom ξεκίνησε δοκιμές Φάσης 2 για ένα εμβόλιο που είναι ένας συνδυασμός ιικών πρωτεϊνών και ενός ανοσοενισχυτικού που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εταιρεία είναι μέρος της Chongqing Zhifei Biological Products και έχει συνεργαστεί με την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών.

Novavax (Φάση 1/2)

Η Novavax δημιουργεί εμβόλια κολλώντας πρωτεΐνες σε μικροσκοπικά σωματίδια και με αυτό τον τρόπο έχει καταφέρει να δημιουργήσει πολλά επιτυχημένα εμβόλια. Η εταιρεία ξεκίνησε δοκιμές για ένα εμβόλιο Covid-19 τον Μάιο και μέχρι τώρα έχει πάρει σε επιδοτήσεις πάνω από 2 δισ. δολάρια.

Στις 4 Αυγούστου, η Novavax ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από δύο προκαταρκτικές μελέτες σε πιθήκους και ανθρώπους. Στις 17 Αυγούστου, ξεκίνησαν μια δοκιμή Φάσης 2 στη Νότια Αφρική. Η τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή σε 2.900 άτομα θα μετρήσει όχι μόνο την ασφάλεια του εμβολίου αλλά και την αποτελεσματικότητά του. Μεγαλύτερες δοκιμές Φάσης 3 αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Εάν οι δοκιμές πετύχουν, η Novavax αναμένει να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τον Αύγουστο, ένα στέλεχος της εταιρείας είπε ότι θα μπορούσε να παράξει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως για παγκόσμια ζήτηση.

Clover Bio – GSK – Dynavax (Φάση 1)

Η Clover Biopharmaceuticals έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο που περιέχει μια πρωτεΐνη από κοροναϊούς. Για την περαιτέρω τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, το εμβόλιο χορηγείται σε συνδυασμό με τα λεγόμενα ανοσοενισχυτικά που κατασκευάζονται από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GSK και την αμερικανική εταιρεία Dynavax

Οι επενδύσεις από την CEPI θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της κατασκευής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ετησίως.

Vaxine (Φάση 1)

Η αυστραλιανή εταιρεία Vaxine ανέπτυξε ένα εμβόλιο που συνδυάζει ιικές πρωτεΐνες με ένα ανοσοενισχυτικό που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.Ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δοκιμές Φάσης 1 τον Ιούλιο και αναμένουν να ξεκινήσουν τις δοκιμές Φάσης 2 τον Σεπτέμβριο.

Medicargo – GSK – Dynavax (Φάση 1)

Η Medicago με έδρα τον Καναδά , που χρηματοδοτείται εν μέρει από την Philip Morris, χρησιμοποιεί ένα είδος καπνού για να φτιάξει εμβόλια. Μεταδίδουν γονίδια ιών σε φύλλα και τα φυτικά κύτταρα δημιουργούν στη συνέχεια πρωτεϊνικά κελύφη που μιμούνται ιούς. Τον Ιούλιο, η Medicago ξεκίνησε  δοκιμές Φάσης 1 σε ένα φυτικό εμβόλιο Covid-19 σε συνδυασμό με ανοσοενισχυτικά από τους κατασκευαστές φαρμάκων GSK και Dynavax . Εάν η δοκιμή πάει καλά, σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις δοκιμές Φάσης 2/3 τον Οκτώβριο.

University of Queensland – CSL (Φάση 1)

Ένα εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας παρέχει ιογενείς πρωτεΐνες τροποποιημένες για να αντλήσουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση. Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε τις δοκιμές Φάσης 1 τον Ιούλιο, συνδυάζοντας τις πρωτεΐνες με ένα ανοσοενισχυτικό της CSL. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η CSL θα προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε τελικό στάδιο και αναμένει να παράξει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις.

KBP (Φάση 1)

Ένα δεύτερο εμβόλιο με βάση τον καπνό βρίσκεται σε εξέλιξη στο Kentucky BioProcessing , μια αμερικανική θυγατρική της British American Tobacco, την εταιρεία παραγωγής Lucky Strike και άλλων τσιγάρων. Όπως το Medicago, το Kentucky BioProcessing βασίζεται στους μηχανισμούς ένα είδος καπνού που ονομάζεται Nicotiana benthamiana για την παραγωγή ιογενών πρωτεϊνών. Η εταιρεία χρησιμοποίησε προηγουμένως αυτήν την τεχνική για να φτιάξει ένα φάρμακο που ονομάζεται Zmapp για τον Έμπολα. Μετά από προκλινικές δοκιμές την άνοιξη, κατέγραψαν μια δοκιμή Φάσης 1 για το εμβόλιο κορωνοϊού τον Ιούλιο.

Medigen – Dynavax (Φάση 1)

Η εταιρεία παρασκευής εμβολίων με έδρα την Ταϊβάν, Medigen, κατασκευάζει ένα εμβόλιο από συνδυασμό πρωτεϊνών αιχμής και ανοσοενισχυτικό της Dynavax. 

Έχουν καταχωρήσει μια δοκιμαστική Φάση 1 που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Κρατική Επιτροπή Επιστημών Βόρειας Κορέας

Στις 18 Ιουλίου, η Κρατική Επιτροπή Επιστημών και Τεχνολογίας της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε στον ιστότοπό της ότι είχαν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο που βασίζεται σε μέρος της πρωτεΐνης του κορωνοϊού.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ανεξάρτητα πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτό τον ισχυρισμό. Η επιτροπή ισχυρίστηκε ότι δοκίμασε το εμβόλιο σε ζώα, αλλά δεν παρείχε στοιχεία. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι δοκιμές αποτελεσματικότητας θα έπρεπε να διεξαχθούν σε άλλη χώρα “δεδομένου ότι δεν υπάρχει περίπτωση Covid-19 στην Βόρεια Κορέα”, ένας ισχυρισμός που αμφισβητούν έντονα οι εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο.

Baylor College – Texas Children’s Hospital (Προκλινικά)

Μετά την επιδημία SARS το 2002, οι ερευνητές του Baylor College of Medicine άρχισαν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να αποτρέψει μια νέα εστία. Παρά τα πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα, η υποστήριξη για την έρευνα εξαφανίστηκε. Επειδή οι κοροναϊοί που προκαλούν SARS και Covid-19 είναι πολύ παρόμοιοι, οι ερευνητές αναβίωσαν το έργο σε συνεργασία με το Texas Children Hospital . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο Covid-19 παράγει αντισώματα σε ποντίκια.

Πριν λίγες μέρες, η ινδική εταιρεία Biologic E αγόρασε την άδεια παραγωγής, λέγοντας ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να παράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις το χρόνο.

University of Pittsburgh (Προκλινικά)

Ένα εμβόλιο που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, που ονομάζεται PittCoVacc, είναι ένα έμπλαστρο δέρματος με 400 μικροσκοπικές βελόνες από ζάχαρη. Όταν τοποθετούνται στο δέρμα, οι βελόνες διαλύονται και απελευθερώνουν πρωτεΐνες του ιού στο σώμα.

Sanofi (Προκλινικά)

Εκτός από το εμβόλιο mRNA, η Sanofi αναπτύσσει ένα εμβόλιο βασισμένο σε ιικές πρωτεΐνες. Παράγουν τις πρωτεΐνες με μηχανικούς ιούς που αναπτύσσονται μέσα σε κύτταρα εντόμων. Η GSK θα συμπληρώσει αυτές τις πρωτεΐνες με ανοσοενισχυτικά που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι εταιρείες αναμένουν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές τον Σεπτέμβριο.

Οι εταιρείες ήδη εξασφάλισαν την αγορά έως 60 εκατ. δόσεων από την Βρετανία ενώ και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει 2,1 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις. Η Sanofi είπε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να παράγει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δόσεις ετησίως.

Εμβόλια Ολόκληρου ιού

(Εμβόλια που χρησιμοποιούν μια εξασθενημένη ή αδρανοποιημένη έκδοση του κορωνοϊού για να προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση.)

Ινστιτούτο Γουχάν – Shinofarm (Φάση 3)

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Wuhan ανέπτυξε ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο ιών, το οποίο η κρατική κινεζική εταιρεία Sinopharm υπέβαλε σε κλινικές δοκιμές. Η δοκιμή Φάσης 1/2 έδειξε ότι το εμβόλιο παρήγαγε αντισώματα σε εθελοντές, μερικοί από τους οποίους εμφάνισαν πυρετό και άλλες παρενέργειες. Τον Ιούλιο, ξεκίνησαν δοκιμές Φάσης 3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τον ίδιο μήνα, ο πρόεδρος της Sinopharm είπε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο για δημόσια χρήση έως το τέλος του έτους.

Sinopharm (Φάση 3)

Η Sinopharm δοκιμάζει επίσης ένα δεύτερο εμβόλιο απενεργοποιημένου ιού, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου . Στις δοκιμές της Φάσης 3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 5.000 άτομα λαμβάνουν την έκδοση του Ινστιτούτου Wuhan, ενώ άλλα 5.000 λαμβάνουν μία από το Ινστιτούτο του Πεκίνου.

Sinovac (Φάση 3)

Η ιδιωτική κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech δοκιμάζει ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο που ονομάζεται CoronaVac. Τον Ιούνιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές Φάσης 1/2 σε 743 εθελοντές δεν βρήκαν σοβαρές παρενέργειες και παρήγαγαν ανοσοαπόκριση. Στη συνέχεια, η Sinovac ξεκίνησε μια δοκιμή Φάσης 3 στη Βραζιλία τον Ιούλιο και μια άλλη στην Ινδονησία τον επόμενο μήνα. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης μια εγκατάσταση για την παραγωγή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως.

Chinese Academy of Medical Science (Φάση 2)

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιατρικής Βιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών , το οποίο έχει ανακαλύψει εμβόλια για την πολιομυελίτιδα και την ηπατίτιδα Α, ξεκίνησαν μια δοκιμή Φάσης 2 για ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο ιού τον Ιούνιο.

Bharat Biotec – ICMR – Indian Institute of Virology (Φάση 1/2)

Σε συνεργασία με το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο ιολογίας , η ινδική εταιρεία Bharat Biotech σχεδίασε ένα εμβόλιο που ονομάζεται Covaxin με βάση μια αδρανοποιημένη μορφή του κορωνοϊού. Όταν η εταιρεία ξεκίνησε τις δοκιμές Φάσης 1/2 τον Ιούλιο, κυκλοφόρησαν αναφορές ότι το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο έως τις 15 Αυγούστου. Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bharat είπε στους δημοσιογράφους ότι θα ήταν διαθέσιμο το νωρίτερο στις αρχές του 2021.

Merck – Themis – Institut Pasteur (Φάση 1)

Η αμερικανική εταιρεία Merck απέκτησε την αυστριακή εταιρεία Themis Bioscience τον Ιούνιο και εργάζεται για ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε αρχικά στο Institut Pasteur. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί εξασθενημένο ιό ιλαράς για να μεταφέρει γενετικό υλικό στα κύτταρα των ασθενών. Οι ερευνητές ξεκίνησαν μια δοκιμή Φάσης 1 τον Αύγουστο.

Merck – iavi (Προκλινικά)

Η Merck ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα αναπτύξει ένα εμβόλιο από ιούς φυσαλιδώδους στοματίτιδας, την ίδια προσέγγιση που χρησιμοποίησε με επιτυχία για την παραγωγή του πρώτου εγκεκριμένου εμβολίου για τον Έμπολα . Η εταιρεία συνεργάζεται με την IAVI και έχει λάβει 38 εκατ. δολάρια υποστήριξη από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα εμβόλια, αυτό θα μπορούσε να ληφθεί από το στόμα.

Κοινά εμβόλια

(Εμβόλια που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες ασθένειες και μπορεί επίσης να προστατεύσουν από την Covid-19.)

Ιντσιτούτο Murdoch (Φάση 3)

Το εμβόλιο Bacillus Calmette-Guerin αναπτύχθηκε στις αρχές του 1900 ως προστασία έναντι της φυματίωσης. Το Ινστιτούτο Παιδικής Έρευνας Murdoch στην Αυστραλία διεξάγει μια δοκιμή Φάσης 3 και πολλές άλλες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να δουν αν το εμβόλιο προστατεύει εν μέρει από τον κορωνοϊό.

(τα στοιχεία προέρχονται από ιστότοπους εταιρειών, ιατρικούς ιστότοπους, ιατρικές επιθεωρήσεις και ξένα μέσα)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.