Είναι ο κορωνοϊός ένας “τέλειος” ιός;

Μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός δεν έχει μεταλλαχθεί, παρά τα όσα έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο

Από  την στιγμή που οι αρχές της Κίνας συνειδητοποίησαν πως ο ιός που ανιχνεύτηκε στην επαρχία Γουχάν είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γρίπη και ειδοποίησαν τον υπόλοιπο  κόσμο για την επικινδυνότητα του, “φούντωσαν” οι θεωρίες για το αν πρόκειται για φυσικό ιό ή δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο. 

Μπορεί μέχρι στιγμής οι επιστήμονες να μην έχουν καταλήξει για την προέλευση του, όμως όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής μελέτες, έχουμε στα χέρια μας ένα σχεδόν “τέλειο” ιό. 

Τι κάνει ένα ιό “επιτυχημένο”

Πριν απαντηθεί αυτό, θα πρέπει να δούμε τι είναι ο ιός. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα αν οι ιοί είναι έμβιοι ή όχι, τα χαρακτηριστικά των ιών δείχνουν ένα οργανισμό ο οποίος (για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται) το μόνο που τον απασχολεί είναι να τραφεί και να αναπαραχθεί, ενώ κατά γενική αποδοχή οι ιοί μεταλλάσσονται και εξελίσσονται προκειμένου να το επιτύχουν. 

Η ζωή των ιών εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τα κύτταρα που προσβάλλουν. Οι έρευνες του κύκλου ζωής των ιών έδειξαν ότι το κύτταρο που προσβάλλεται από έναν ιό (ξενιστής) περνά υπό τον έλεγχο των γενετικών πληροφοριών του ιού. Γίνεται κατά κάποιον τρόπο κατάληψη του κυττάρου, έτσι ώστε να παράγει τα απαιτούμενα υλικά για την αναπαραγωγή και την σύνθεση πρωτεϊνών των ιών. Τα νέα τμήματα των ιών που παράγονται απελευθερώνονται τελικά από το κύτταρο, ενώ το ίδιο αποσυντίθεται.

Δηλαδή, ο ιός χρειάζεται τον ξενιστή, τον άνθρωπο (στην προκειμένη περίπτωση) να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο “υγιής” γίνεται προκειμένου να ζήσει και αυτός με τη σειρά του. 

Μεταλλάξεις και εξελίξεις

Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε “στα κρυφά” επί μεγάλο χρονικό διάστημα πριν καταφέρουν οι επιστήμονες να τον εντοπίσουν, είναι μια πρώτη ένδειξη για την “επιτυχία” του. 

Ένας ιός είναι ένας μικρο-οργανισμός που το μόνο που τον ενδιαφέρει όπως ειπώθηκε νωρίτερα, είναι να επιβιώσει και να αναπαραχθεί. Προκειμένου να το επιτύχει αυτό θα πρέπει να μπορεί να μεταδίδεται πολύ εύκολα, να μην δημιουργεί προβλήματα στον ξενιστή του και κυρίως να μην τον σκοτώνει εύκολα, γιατί έτσι θα πεθάνει και αυτός πριν προλάβει να αναπαραχθεί. 

Μέχρι στιγμής, ο κορωνοϊός παίρνει σχεδόν άριστα σε όλα αυτά τα στοιχεία, καθώς μεταδίδεται πολύ εύκολα ενώ είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικός στις εξωτερικές συνθήκες. Όπως έχουν δείξει οι μέχρι τώρα εξετάσεις, μπορεί και επιβιώνει έως και 3 ώρες στον αέρα, ενώ σε ορισμένες επιφάνειες μπορεί και μένει ενεργός έως και 3 μέρες!

Ταυτόχρονα, η μεγάλη μερίδα αυτών που προσβάλει επιβιώνει, ενώ “σκοτώνει” κατά κύριο λόγο ηλικιωμένους και ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ είναι ακόμα και ασυμπτωματικός σε άτομα με καλή κατάσταση υγείας, κάτι που του επιτρέπει να μεταδίδεται ακόμα πιο εύκολα. 

Η συμπεριφορά του αυτή ήταν που τον κατέταξε στην αρχή σαν μια μορφή γρίπης, κάτι που βοήθησε στο να περάσει απαρατήρητος για αρκετό καιρό. 

Ο φόβος των μεταλλάξεων

Ένα ιός μεταλλάσσεται (και αυτή είναι μια πολύ απλοποιημένη και απλοϊκή εκδοχή) για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι όταν γίνεται υπερβολικά θανατηφόρος για τον ξενιστή του και δεν προλαβαίνει να εξαπλωθεί και ο άλλος είναι όταν οι επιστήμονες βρίσκουν τρόπο να τον καταπολεμήσουν. Αυτό συμβαίνει με την κοινή γρίπη η οποία μεταλλάσσεται συνέχεια προκειμένου να βρει τρόπο να “γλυτώσει” από τα νέα αντιβιοτικά που φτιάχνει συνέχεια η επιστήμη. 

Μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός δεν έχει μεταλλαχθεί, παρά τα όσα έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι δεν έχει κανέναν λόγο να το κάνει. 

Η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο να τον περιορίσει και να τον αντιμετωπίσει, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας του δεν είναι μεγάλο (σε απόλυτα ποσοστά).  Μάλιστα, αν ισχύουν όσα ακούγονται από το μέτωπο των φαρμακευτικών εταιρειών, η θεραπεία δεν θα γίνει διαθέσιμη για τους επόμενους μήνες, ενώ όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία μέχρι να βρεθεί το φάρμακο, ο ιός θα έχει υποχωρήσει λόγω του καιρού. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι περισσότεροι που έχουν προσβληθεί από το ίο, είναι ασυμπτωματικοί, δεν έχουν δηλαδή συμπτώματα τα οποία θα τους οδηγήσουν να ζητήσουν νοσοκομειακή βοήθεια με αποτέλεσμα να βοηθάνε στην μεγαλύτερη εξάπλωση του.

Πως θα προφυλαχθούμε από ένα “τέλειο” ιό;

Μέχρι στιγμής ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει για να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό είναι η όσο το δυνατό λιγότερη έκθεση σε αυτόν. Η παραμονή στο σπίτι και σε ελεγχόμενο περιβάλλον χωρίς έκθεση σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του. 

Όπως λένε οι επιστήμονες, το ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν από τον ιό, είτε παρουσιάσουν συμπτώματα είτε όχι, θα φτάσει (και ίσως ξεπεράσει) το 60% του πληθυσμού. Η καραντίνα και η παραμονή στο σπίτι, αυτό που καταφέρνει είναι μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί και καταρρεύσει το σύστημα υγείας. 

Δεδομένου ότι στη χώρα μας οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι περιορισμένες, η καθυστέρηση στην εξάπλωση μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορέσουν να έχουν νοσοκομειακή περίθαλψη. 

Αλλιώς και στη χώρα μας οι γιατροί θα χρειαστεί να αναλάβουν το ρόλο θεού και να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, επιλέγοντας με βάση τις πιθανότητες ποιος θα νοσηλευθεί σε ΜΕΘ και ποιος θα αφεθεί στην τύχη του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ