Η αύξηση του πληθυσμού της Γης δημιουργεί ελλείψεις στα τρόφιμα

Με τον πληθυσμό της Γης να αυξάνεται συνεχώς και τις διατροφικές ανάγκες να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης είναι η εύρεση τροφής και η ανάπτυξη της γεωργίας. 

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους του προβλήματος, είναι πως αντίθετα με τον παγκόσμιο πληθυσμό και τις ανάγκες του που αυξάνονται, οι διαθέσιμες εκτάσεις για καλλιέργειες μειώνονται συνεχώς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων, προβλέπει ότι η γεωργική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 15% την επόμενη δεκαετία, ενώ η καλλιεργήσιμη γη στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. 

Επομένως, η αύξηση των καλλιεργειών θα προέλθει από την βελτίωση της απόδοσης και την μεγαλύτερη ένταση της παραγωγής, κάτω από αυστηρή επιστημονική επίβλεψη και χρήση καινοτομιών. 

Ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτό, είναι η αύξηση της χρήσης αγροτεχνολογίας και η υποστήριξη παλιών και νέων εταιρειών που ασχολούνται με αυτό τον τομέα. 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, προβλέπει πως μέσα στην επόμενη δεκαετία ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 10%, κάτι που θα οδηγήσει σε άμεση ζήτηση για τρόφιμα. Ταυτόχρονα, η αύξηση της ευημερίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να οδηγήσει σε στροφή προς περισσότερες δυτικοποιημένες δίαιτες, με μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό θα αυξήσει την ποσότητα γεωργικής παραγωγής που χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για γεωργικά προϊόντα, η οποία είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθυσμού.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναμένει επίσης ότι η χρήση γεωργικών πρώτων υλών στην παραγωγή βιοκαυσίμων θα παραμείνει ισχυρή, αλλά δεν θα αυξηθεί. Παράλληλα με την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης για γεωργικά προϊόντα, η γεωργία πρέπει να βρει τρόπους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της νιτρορύπανσης, καθώς και εναλλακτικών λύσεων έναντι των επιβλαβών ζιζανιοκτόνων και των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.

Η αύξηση του πληθυσμού διαμορφώνει την κατανάλωση των βασικών τροφίμων

Η αύξηση του πληθυσμού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πίσω από την προβλεπόμενη αύξηση της χρήσης τροφίμων για αγροτικά προϊόντα, ιδίως για προϊόντα όπως δημητριακά, με υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν κατανάλωση σε περιοχές με έντονη πληθυσμιακή ανάπτυξη. Ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από οποτεδήποτε από το 1950 λόγω μειωμένων επιπέδων γονιμότητας. Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Πληθυσμού του 2019 ανέφεραν ότι από το εκτιμώμενο πληθυσμό των 7,7 δις το 2019, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 8,5 δις το 2030, 9,7 δις το 2050 και 10,9 δις το 2100.

Τα δύο τρίτα αυτής της προβλεπόμενης αύξησης θα εμφανιστούν ακόμη και αν τα παιδιά που γεννιούνται σε χώρες με υψηλή γονιμότητα σήμερα πέσουν αμέσως γύρω στις δύο γεννήσεις ανά γυναίκα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, λόγω του μεγάλου πληθυσμού παιδιών και νέων που θα φτάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία τις επόμενες δύο δεκαετίες και να αρχίσουν να κάνουν δικά τους παιδιά.

Περισσότερο από το μισό της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050 αναμένεται να συγκεντρωθεί σε εννέα χώρες: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, την Τανζανία και τις ΗΠΑ.

Η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης για κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη και φυτικά έλαια

Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος οδηγεί σε μεταστροφή προς μια περισσότερο δυτικοποιημένη διατροφή, η οποία συνεπάγεται υψηλότερο ποσοστό ζωικών τροφών. Η έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές του ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η περιοχή της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας θα παρουσιάσει αύξηση του εισοδήματος κατά 60-100% έως το 2028, με αποτέλεσμα η κατανάλωση κρέατος (κυρίως πουλερικά και χοιρινό κρέας) να αυξηθεί κατά 5 κιλά ανά κάτοικο στην Κίνα και 4 κιλά κατά κεφαλήν στη Νοτιοανατολική Ασία μεσοπρόθεσμα.

Στη Νότια Ασία, αντίθετα, η αύξηση του εισοδήματος συνδέεται με μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ζάχαρης και φυτικού ελαίου.

Επιπλέον, ενώ η κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο θα αυξηθεί πιο αργά στα υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τα χαμηλότερα, αυτό αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση, δεδομένης της σχετικά υψηλής κατανάλωσης σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ. Αν και η κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 2%, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης άνω των 2 κιλών κατά κεφαλή, λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη κατανάλωση άνω των 100 κιλών κατά κεφαλήν το 2028.

Αυτή θα εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη κόσμο και ισοδυναμεί με επιπλέον 4 μετρικούς τόνους ετησίως. Επειδή τα αγροτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται τόσο για ζωοτροφές όσο και για ανθρώπινη διατροφή, η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα ασκεί πρόσθετη πίεση στην καλλιέργεια και οδηγεί στην επέκταση της παραγωγής στον τομέα της κτηνοτροφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ