emea business monitor

Μύθοι και αλήθειες για το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας το 50ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών και προσωπικοτήτων, καλύπτεται από μια σειρά “μύθων” και προκαταλήψεων, οι οποίες ως συνήθως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. 

Φυσικά, και μόνο το γεγονός ότι για 3 μέρες συναντιούνται στην γραφική κωμόπολη της Ελβετίας οι σημαντικότεροι άνθρωποι του πλανήτη, έχει βοηθήσει στην δημιουργία διάφορων “δοξασιών” ενώ οι συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες έχουν επηρεάσει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις (βλ. συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ για το Μακεδονικό). 

Εκτός όμως από χώρο πολιτικών συναντήσεων, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι μια αφορμή για τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη να συζητήσουν για μια σειρά κοινωνικών θεμάτων και τους τρόπους που μπορούν να αναγνωριστούν και να λυθούν τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα του κόσμου. 

Από την άλλη, όπως επεσήμανε χαριτολογώντας ο επικεφαλής της JP Morgan, o οποίος είναι από τους τακτικούς επισκέπτες και ομιλητές του φόρουμ “είναι ένα μέρος που οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, αναπτύσσουν στους εκατομμυριούχους, πως σκέφτεται η μεσαία τάξη”.

Μύθοι και πραγματικότητα – τι συμβαίνει αλήθεια στο Νταβός

Εδώ και 50 χρόνια, στα τέλη του Ιανουαρίου στο Νταβός παίρνονται αποφάσεις για τα σημαντικότερα κοινωνικά και οικονομικά θέματα του πλανήτη. Εκτός από πολιτικούς, στο Νταβός έχουν λόγο οι σημαντικότεροι επιχειρηματίες του κόσμου, άνθρωποι που με τις αποφάσεις τους επηρεάζουν την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Όμως αυτό είναι ένα μόνο μέρος της ιστορίας. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων ομάδων που μάχονται για τη φτώχεια και την ανισότητα, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα – καθώς και τον ακαδημαϊκό κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης.

“Έχουμε συχνά περισσότερους συνδικαλιστές απ ‘ό, τι τραπεζίτες, περισσότερους Νομπελίστες επιστήμονες από ότι Νομπελίστες οικονομολόγους”, λέει ο Oliver Cann, επικεφαλής των στρατηγικών επικοινωνιών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς βλέπουν το Νταβός ως την καλύτερη στιγμή για να τραβήξουν την προσοχή των ηγετών του κόσμου. Κάθε χρόνο, η Oxfam δημοσιεύει την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας ανισότητας: φέτος, θα προσχωρήσουν σε αυτή οι Greenpeace και WWF και πολλοί άλλοι οργανισμοί που επιθυμούν να διαμορφώσουν την ατζέντα της συνάντησης.

Το Νταβός είναι ανδροκρατούμενο

Το γεγονός ότι η συμμετοχή στο Νταβός είναι συντριπτικά ανδροκρατούμενη, δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι ένα πρόβλημα για την παγκόσμια κοινωνία. Το ποσοστό των συμμετεχόντων γυναικών ανεβαίνει σιγά σιγά – φέτος το 24% θα είναι γυναίκες. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από τις υπουργικές θέσεις που κατέχουν οι γυναίκες παγκοσμίως (21%) και πολύ περισσότερο από το ποσοστό των γυναικών CEO του Fortune 1000 (6%). 

Για να αντιμετωπίσει το ευρύτερο ζήτημα της ανισότητας των φύλων, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκίνησε την Έκθεση Παγκόσμιας Ανισότητας το 2005 και δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τουλάχιστον τον αριθμό των γυναικών που έρχονται στο Νταβός τα επόμενα δέκα χρόνια .

Η ποικιλομορφία δεν αφορά μόνο το φύλο. Στην περσινή συνάντηση, η 16χρονη Greta Thunberg χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για να πει στους ηγέτες του κόσμου – και στον υπόλοιπο κόσμο – να ξυπνήσουν για την κλιματική αλλαγή. Φέτος μαζί της θα υπάρχουν εννέα ακόμα έφηβοι που παλεύουν για την αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νεώτερη, 13χρονη Naomi Wadler , εκστρατεύει ενάντια στη χρήση  πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Cruz Erdmann , 14 ετών , είναι ένας βραβευμένος φωτογράφος θαλάσσιας άγριας φύσης. Ο Automn Peltier, 15 ετών, είναι ένας « πολεμιστής νερού » που εκστρατεύει για τα δικαιώματα των κοινοτήτων First Nation στον Καναδά, του οποίου το νερό έχει μολυνθεί από τη βιομηχανική δραστηριότητα και τους αγωγούς πετρελαίου.

Τότε γιατί συναντιούνται μυστικά;

Άλλος ένας μύθος, καθώς αν κάτι χαρακτηρίζει τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ, αυτό είναι η διαφάνεια. 

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσει κάποιος τις εργασίες του συνεδρίου δια ζώσης, οι θέσεις δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν την ζήτηση. Όμως, για την ενημέρωση του κόσμου, στο Νταβός κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 1.000 δημοσιογράφοι, περίπου ένας στους τρεις συμμετέχοντες ανήκουν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Ταυτόχρονα, οι εργασίες του συνεδρίου και οι κυριότερες ομιλίες, μεταδίδονται στο διαδίκτυο με πάνω από 150 συνεδρίες διαθέσιμες για παρακολούθηση σε απευθείας σύνδεση. Φέτος, οι πολίτες του κόσμου κλήθηκαν να συμμετάσχουν άμεσα. Όσοι είχαν ιδέες για το πώς να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος – είτε πρόκειται για το περιβάλλον, την πολιτική, την τεχνολογία ή άλλα θέματα – το Φόρουμ ήταν ανοιχτό σε προτάσεις μέσω βίντεο. Οι καλύτερες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου και θα μοιραστούν χρησιμοποιώντας το hashtag #fairerworld.

Μέσα σε τέσσερις μέρες δεν προλαβαίνει να γίνει τίποτα

Η συνάντηση του Νταβός διαρκεί μόνο τέσσερις ημέρες, αλλά οι εργασίες που άρχισαν εκεί συνεχίζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηριζόμενες από προσωπικό πλήρους απασχόλησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ακολουθούν τρία παραδείγματα εργασιών που ακολούθησαν τη συνάντηση του 2019:

  • Φτώχεια: Το Φόρουμ ένωσε τις δυνάμεις του με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Ερυθρό Σταυρό για να ξεκινήσει μια Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τις Ανθρωπιστικές Επενδύσεις και να “ξεκλειδώσει” κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις σε εύθραυστες οικονομίες.
  • Δικαιώματα των γυναικών: Στο πλαίσιο του έργου για τη βελτίωση της ισότητας των γυναικών, το φόρουμ διεύρυνε τις εθνικές ομάδες εργασίας σε οκτώ χώρες: Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Παναμάς και Περού.
  • Δικαιώματα ΛΟΑΤ: Μια ομάδα διεθνών επιχειρήσεων ξεκίνησε μια Σύμπραξη για την Παγκόσμια Ισότητα των LGBTI, με τις εταιρείες να δεσμεύονται να εφαρμόσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών παγκοσμίως καθ ‘όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους μέχρι το 2020.

Δεν γίνεται τίποτα που να επηρεάζει την καθημερινότητα μου

Ο συνδυασμός των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών του κόσμου, μαζί με τους ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες και την κοινωνία των πολιτών, μπορεί να σημαίνει ότι γίνονται πραγματικά βήματα για να αντιμετωπιστούν μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που αντιμετώπισε το περσινό φόρουμ:

  • Ψυχική υγεία: Το Wellcome Trust διέθεσε 260 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια για να βελτιώσει την κατανόηση της κατάθλιψης και του άγχους . Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις ψυχοθεραπευτικές θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν στην έναρξη της ασθένειας, καθώς τα προβλήματα ψυχικής υγείας αρχίζουν συνήθως σε νεαρή ηλικία.
  • Εξάλειψη των ηλεκτρονικών αποβλήτων: Το Κέντρο για τα Παγκόσμια Δημόσια Εμπορεύματα του Φόρουμ ξεκίνησε ένα έργο για τη δημιουργία μιας επίσημης ηλεκτρονικής βιομηχανίας ανακύκλωσης αποβλήτων στη Νιγηρία, υποστηριζόμενη από 2 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από την Παγκόσμια Διευκόλυνση για το Περιβάλλον και 13 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από επιχειρήσεις. Το φόρουμ, σε συνεργασία με τον συνασπισμό των Ηνωμένων Εθνών για τα ηλεκτρονικά απόβλητα , δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει το μέγεθος των ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται κάθε χρόνο, το οποίο θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2050.
  • Μείωση της αποψίλωσης : Το Περού, το οποίο φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή του δάσους του Αμαζονίου μετά τη Βραζιλία, προσχώρησε στην τροπική δασική συμμαχία του Φόρουμ ως μέρος των προσπαθειών του για τη μείωση της αποψίλωσης. Η Συμμαχία στοχεύει στον μηδενισμό της αποψίλωσης των δασών από δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια φοινικέλαιου, σόγιας και βοείου κρέατος.

Φέτος, το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση του καπιταλισμού , με μια ώθηση για να καταστούν οι κοινωνίες δικαιότερες. Ταυτόχρονα το Φόρουμ κάνει μια σημαντική συζήτηση και για τη διάσωση του πλανήτη από την καταστροφή του κλίματος. 

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν το φύτεμα τρισεκατομμυρίων δέντρων (μια πρωτοβουλία στην οποία θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ), την μετεκπαίδευση ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων με νέες δεξιότητες και σε έναν νέο τρόπο μέτρησης του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν όλους τους ενδιαφερόμενους, όχι μόνο τους μετόχους.