Γιατί να έρθουν επενδύσεις βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα;

Η μείωση της φορολογίας είναι ένα βασικό, αλλά όχι πρωτεύον κίνητρο

Πριν από μερικές μέρες στα Ιωάννινα εγκαινιάστηκε το R&D hub της διεθνούς γερμανική εταιρείας τεχνολογίας Team Viewer, σε μια κίνηση που εξέπληξε ευχάριστα την επιχειρηματική ζωή της χώρας. Η Team Viewer είναι πρωτοπόρα εταιρεία στον τομέα της ενώ μόλις τον Δεκέμβριο έκανε την είσοδο της στο γερμανικό Χρηματιστήριο, όντας η μεγαλύτερη τεχνολογική δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη για την χρονιά που πέρασε. 

Μόλις 1 σχεδόν μήνα μετά, η κεφαλαιοποίηση της Team Viewer έφτασε τα 6,5 δισ. ευρώ, κάνοντας την επένδυση της στα Ιωάννινα κεφαλαιώδους σημασίας για την προσέλκυση κι άλλων επενδύσεων στην χώρα. 

Όμως ο ερχομός της Team Viewer, φανέρωσε και τις μεγαλύτερες παθογένειες της Ελλάδας και δη της επαρχίας, η οποία πραγματικά λαχταράει τέτοιου είδους επενδύσεις. 

Μια ματιά σε όσες μικρές και μεγάλες ξένες επενδύσεις έχουν γίνει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, φανερώνει ένα γνώριμο μοτίβο. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά υπηρεσίες, ενώ όσες έχουν γίνει στην μεταποίηση ή την βιομηχανία, αφορούν έτοιμες εγχώριες μονάδες στις οποίες οι ξένες εταιρείες έχουν αναλάβει το management. 

Για ποιο λόγο να έρθουν οι βιομηχανίες;

Για να έρθουν οι μεγάλες ή μικρότερες ξένες βιομηχανίες, θα πρέπει να βρουν στη χώρα μας κίνητρα και συνθήκες ικανές να λειτουργήσουν. 

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι μια λύση, αλλά δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε η μοναδική που μπορεί να μπει στο τραπέζι. Για να πούμε την αλήθεια, ίσως είναι και το πιο “αδιάφορο” από τα κίνητρα που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση. Αν δούμε απέναντι σε τι κίνητρα έχει να “παλέψει” η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις, η πλάστιγγα γέρνει αποφασιστικά εναντίον μας 

Άλλες χώρες προσφέρουν από δωρεάν κτιριακές εγκαταστάσεις, μέχρι απαλλαγές ΦΠΑ, “κλειδωμένη” φορολογία για 10+χρόνια και υποδομές. Στα Ιωάννινα, το μόνο που κατάφερε να προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση, ήταν να παρέμβει και να επιταχύνει την δημιουργία κόμβου, για να συνδεθεί η οπτική ίνα που περνάει έξω από το κτίριο της Team Viewer με τα γραφεία της. 

Προκειμένου να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις σε υπηρεσίες και βιομηχανία, θα πρέπει να φτιάξει πρώτα τις υποδομές της. Να βρει τρόπο να επιταχύνει και να διευκολύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικά πάρκα, χρήσεις γης και μεταφορές. Η Πάτρα, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, προσπαθεί εδώ και καιρό να δημιουργήσει λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων, ενώ ακόμα δεν έχει σιδηροδρομική γραμμή να την ενώνει με την πρωτεύουσα. 

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, χρειάζονται σύγχρονους εργαζόμενους

Για να έρθουν οι μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις, χρειάζονται σύγχρονοι σταθμοί εφοδιασμού (logistics), αεροδρόμια και πρόσβαση σε πρώτες ύλες. Χρειάζονται σύγχρονα λιμάνια και δρομολόγια.

Το βασικότερο όμως, χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο είναι σε έλλειψη στη χώρα μας. Η βιομηχανία έχει αλλάξει και απαιτεί εργαζόμενους εξοικειωμένους με τις νέες τεχνολογίες, με ψηφιακές δεξιότητες και σύγχρονη τεχνική κατάρτιση. Χρειάζεται χειριστές σύγχρονων μηχανημάτων και υψηλής κατάρτισης εργάτες. 

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός πριν από μερικές μέρες στην παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ, τόνισε με κάθε τρόπο πως ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος θα πάει στην κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζόμενων. Οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν άμεσα και το κυριότερο, να δημιουργηθούν γρήγορες διαδικασίες οι οποίες θα επιτρέψουν να απεγκλωβιστεί η διαδικασία αυτή από την γραφειοκρατία. 

Ο ΣΕΒ έχει κατ’ επανάληψη χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για την άμεση ανάγκη δημιουργίας σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να “σπάσουν αυγά” και να τερματίσουν οι αναχρονιστικές διαδικασίες που θέλουν τα πανεπιστήμια να μην έχουν άμεση επαφή με τον ιδιωτικό τομέα και την βιομηχανία. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος, οι φοιτητές των πρακτικών σπουδών να συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία και να εκπαιδεύονται στις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια. 

Ενεργός ρόλος των πανεπιστημίων και των νεοφυών επιχειρήσεων

Οι ξένες εταιρείες που θα κληθούν να επενδύσουν στη χώρα, αλλά και οι ελληνικές οι οποίες προσπαθούν να συμβαδίσουν με την 4η βιομηχανική επανάσταση, σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν την δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού. 

Σε μια χώρα που η ανεργία, ειδικά στους νέους, έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα ρεκόρ, φανερώνει με τον πιο καθαρό τρόπο τον λάθος τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Τα πανεπιστήμια είναι εγκλωβισμένα στην παραγωγή άξιων μεν, αλλά παρωχημένων μαθησιακά αποφοίτων, οι οποίοι βρίσκονται σε μια αγορά εργασίας οι εξελίξεις της οποίας τους έχουν ξεπεράσει προ πολλού. 

Αν δεν βοηθηθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αν δεν στηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν αυτή τη στιγμή τον θύλακα της καινοτομίας στη χώρα, τότε το brain drain δεν πρόκειται να αντιστραφεί, παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. 

Αν όλα αυτά βρεθεί ένας τρόπος να λυθούν και να δοθούν τα “όπλα” στην νέα γενιά, τότε και μόνο τότε θα μπορέσει η χώρα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις βαριάς και μη βιομηχανίας, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο του επιχειρείν. 

Η Team Viewer και τα στελέχη της έδωσαν προχθές το έναυσμα. “Το επίπεδο των φοιτητών και των αποφοίτων τόσο στο τοπικό όσο και στα κοντινά πανεπιστήμια είναι εξαιρετικό. Οι συνθήκες εργασίας στη χώρα είναι επίσης καταπληκτικές. Είναι στο χέρι μας πια σαν εργοδότες να προσφέρουμε το κατάλληλο πακέτο αποδοχών και εργασιακών συνθηκών που θα προσελκύσουν τους καλύτερους και θα τους κρατήσουν στην εταιρεία μας, η οποία θα συνεχίσει να μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ