2010-2019: Το χρονικό της κρίσης 5o μέρος – Μνημόνια τέλος και αλλαγή σελίδας!

Με τα προγράμματα αξιολόγησης να αποτελούν πια παρελθόν και την κοινωνία να ετοιμάζεται σοφότερη (;) να υποδεχτεί την κανονικότητα

Αφού κατάφερε να βγει λαβωμένη αλλά ζωντανή από την περίοδο της μεγάλης κρίσης, η χώρα έχει αρχίσει να βλέπει μπροστά της την έξοδο από τα μνημόνια. Η ανεργία αρχίζει να μειώνεται και η χώρα ξεκινάει τις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων και την έξοδο της σιγά σιγά στις αγορές. 

Με τα προγράμματα αξιολόγησης να αποτελούν πια παρελθόν και την κοινωνία να ετοιμάζεται σοφότερη (;) να υποδεχτεί την κανονικότητα, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και οι πολίτες εμπιστεύονται πια την Νέα Δημοκρατία να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. 

Το πέμπτο και τελευταίο μέρος της αναδρομής του emea business monitor στην δεκαετία που σημάδεψε την νεότερη ιστορία της χώρας καταγράφει το τέλος των μνημονίων και την πορεία της χώρας προς την κανονικότητα

2018: Το τέλος της περιόδου του μνημονίων

Το 2018 ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελλάδα, με τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης της οικονομίας (παρά την σταθερά υψηλή ανεργία) να διαφαίνονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει με επιτυχία στις 2 Μαρτίου την Τρίτη Αξιολόγηση του προγράμματος του τρίτου μνημονίου με τους “θεσμούς”.

Και από τις αρχές του καλοκαιριού οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έρχονται με θετικά μηνύματα. Έτσι, στις 20 Αυγούστου το ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ολοκληρώνεται με επιτυχία και θετική αξιολόγηση προόδου της χώρας. Το τρίτο μνημόνιο (αναφέρεται συνήθως ως “πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα”), που υπογράφηκε στις 13 Ιουλίου 2015 από την ελληνική κυβέρνηση, λήγει επίσημα στις 20 Αυγούστου 2018. Γεγονός που σηματοδότησε την επίσημη έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων (δηλ. προγραμμάτων διάσωσης, δανείων και οικονομικών μέτρων).

Μια ημέρα αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε με έναν συγκινητικό λόγο από την Ιθάκη την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης (Μνημόνια) και τόνισε ότι ξεκινάει μία νέα περίοδος για την χώρα.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς μια σειρά από νομοσχέδια για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας περνάνε από το κοινοβούλιο και στις 18 Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο πρώτος μετα-μνημονιακός ετήσιος προϋπολογισμός της χώρας στη Βουλή (με 154 ψήφους “υπέρ”).

2019: Η εποχή της ανασυγκρότησης και την ανάπτυξη

Το 2019 δείχνει πως θα είναι η πρώτη χρονιά μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, χωρίς το βάρος των μνημονίων και με μια νέα, θετική, εικόνα για την χώρα στο εξωτερικό. Το βάρος της ελληνικής κυβέρνησης πέφτει στην ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ώστε να αρχίσει η ανασυγκρότηση της πραγματικής οικονομίας και να φανούν ουσιαστικά αποτελέσματα στην ζωή των Ελλήνων.

Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι πολύ ενθαρρυντικά και τα εγκώμια των ξένων επενδυτών για τη “νέα Ελλάδα” μετατρέπεται σε έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στις 2 Μαρτίου ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, δίνοντας μεγάλη ώθηση στα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές. Οι αναφερόμενες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της χώρας είναι ακόμα πιο θετικές. Παρά την ολοκλήρωση των μνημονίων και τις πρώτες θετικές αξιολογήσεις η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποστεί σημαντική φθορά και ο ενθουσιασμός των πολιτών της πρώτης κυβέρνησης στις αρχές του 2015 έχει περιοριστεί σημαντικά.

Έτσι, στις Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές (ή Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές), που έγιναν στις 26 Μαΐου, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όχι απλά είχε σημαντικές απώλειες αλλά εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Στις Ευρωεκλογές πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 33,12%, ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έλαβε ποσοστό 23,75% και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, η Νέα Δημοκρατία έλαβε πανελλαδικά ποσοστό 33,12% και πρώτευσε σε 11 περιφέρειες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει ποσοστό 23,76%.

Έτσι, την επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει μετά τον 2ο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών (2/6) από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, λόγω της ήττας του κόμματος του στις ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μετά από 10 χρόνια στις 7 Ιουλίου 2019 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις πρόωρες εθνικές βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 39,8% και μετά από 10 χρόνια εκλογικών αναμετρήσεων σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης μια “νέα εποχή” ξεκινάει για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο. Στις 16 Ιουλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωράει επιτυχώς στην έκδοση επταετούς ομολόγου με επιτόκιο μόλις 1,9%, ύστερα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και απαξίωσης της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Είναι δε τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι προσφορές ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέσα στο καλοκαίρι του 2019 γίνονται οι προεργασίες για την επιστροφή της Ελλάδας στο καθεστώς της κανονικότητας για μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στις 26 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει επίσημα την πλήρη άρση του περιορισμού της διακίνησης κεφαλαίων (των γνωστών και “capital controls”) από 1ης Σεπτεμβρίου. Σχεδόν 4 χρόνια (29 Ιουνίου 2015-31 Αυγούστου 2019) μετά την επιβολή τους στην χώρα μας…

Έτσι, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για μια ακόμα έξοδο στις διεθνείς αγορές για την επιβεβαίωση της ανάκτησης του κλίματος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα. Στις 9 Οκτωβρίου η Ελλάδα δανείζεται για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο (-0020%) από τις αγορές, που προκαλεί αίσθηση στις Βρυξέλλες. Θα ακολουθήσουν οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας από όλους τους μεγάλους διεθνείς πιστοληπτικούς οργανισμούς. Λίγο πριν το φινάλε του τελευταίου μήνα της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης, που έφθασα την Ελλάδα στα όρια της πτώχευσης και την κοινωνικής αποσύνθεσης της χώρας, στις 18 Δεκεμβρίου ψηφίζεται από την Βουλή των Ελλήνων ο προϋπολογισμός του 2020.

Ο πρώτος προϋπολογισμός μιας νέας δεκαετίας, ο πρώτος προϋπολογισμός μιας νέας εποχής για την Ελλάδα...