Ποιες χώρες έχουν τους μεγαλύτερους φόρους εισοδήματος;

Πολλές φορές, ο φόρος εισοδήματος από μόνος του δεν “λέει” τίποτα, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και η γενικότερη κατάσταση των εισοδημάτων σας, καθώς σε πολλές χώρες υπάρχει διαφοροποίηση του φόρου εισοδήματος ανάλογα με την γενικότερη οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου, καθώς σε άλλη κλίμακα είναι οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα από την μέση τάξη. 

Η φορολογία επίσης αλλάζει ανάλογα με το αν κάποιος είναι ανύπαντρος ή έχει οικογένεια με παιδιά. Η Δανία έχει μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο, τόσο για τους ανύπαντρους όσο και για τους παντρεμένους φορολογούμενους, αλλά οι άλλες τέσσερις πρώτες χώρες σε κάθε κατηγορία είναι τελείως διαφορετικές, παρόλο που είναι όλες στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ για το 2018 (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα), αυτές είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη φορολογία:

Χώρες με την μεγαλύτερη φορολογία για ανύπαντρους

Βέλγιο, 42%. Το Βέλγιο, όπως όλες σχεδόν οι χώρες που θα δούμε, έχει προοδευτικούς φόρους, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες με μεγαλύτερα εισοδήματα πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους. Ο μεγαλύτερος φόρος φτάνει το 50%, ενώ τα έσοδα από ακίνητα, εργασίες, επενδύσεις και διάφορες πηγές είναι όλα φορολογητέα. Οι συντελεστές φόρου κεφαλαιουχικών κερδών εξαρτώνται από το είδος του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν επίσης φόρο κοινωνικής ασφάλισης 13,07% του εισοδήματός τους. Η κυβέρνηση επιτρέπει εκπτώσεις για επαγγελματικά έξοδα, κοινωνικές εισφορές και 80% των πληρωμών διατροφής.

Γερμανία, 39,7%. Η Γερμανία έχει επίσης προοδευτική φορολογία, η οποία φτάνει στο ανώτερο της το 45%. Οι πηγές των φορολογητέων εσόδων περιλαμβάνουν τη γεωργία, τη δασοκομία, την ιδιοκτησία των επιχειρήσεων, την απασχόληση, την αυτοαπασχόληση, τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις, την ενοικίαση ακινήτων και τα κεφαλαιακά κέρδη. Τα πρώτα έσοδα από αποταμιεύσεις και επενδύσεις ύψους 801 ευρώ δεν φορολογούνται. 

Υπάρχει 25% παρακράτηση φόρου επί των τόκων και των μερισμάτων και 15% παρακράτηση φόρου σε δικαιώματα. Τα μέλη ορισμένων εκκλησιών πληρώνουν φόρο εκκλησίας 8% ή 9%, ο οποίος είναι εκπιπτόμενος από τη φορολογία. Οι φόροι εκκλησίας εισπράττονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο τα μέλη της εκκλησίας υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα ποσοστό εισοδήματος στην εκκλησία στην οποία ανήκουν. Σε άλλους, όλοι οι φορολογούμενοι καταβάλλουν φόρο εκκλησίας, αλλά έχουν την επιλογή να το καταβάλουν στο κράτος αντί σε μια θρησκευτική οργάνωση.

Το εισόδημα μέχρι 8.652 ευρώ θεωρείται προσωπικό και δεν φορολογείται. Άλλες μειώσεις περιλαμβάνουν ένα ποσοστό των εισφορών σε ένα σχέδιο ασφάλισης συντάξεων, ασφάλιστρα ασφάλισης υγείας · ασφάλιστρα ιδιωτικού ατυχήματος, ζωής, ανεργίας και ασφάλισης αναπηρίας, δωρεές σε εγγεγραμμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις και μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως για την κατάρτιση για ένα μελλοντικό επάγγελμα.

Δανία, 36,1%.  Ο προοδευτικός φόρος εισοδήματος της Δανίας ξεπερνά το 55,8% και ο μέσος όρος του φτάνει το 45%. Οι Δανοί πληρώνουν φόρο εισφοράς 8% στη δανική αγορά εργασίας, φόρο υγείας 5%, 22,5% έως 27,8% δημοτικούς φόρους, φόρους κοινωνικής ασφάλισης ετησίως και φόρους κεφαλαίου κέρδους 27% ή 42% . Υπάρχει παρακράτηση φόρου 27% στα μερίσματα και 25% στα δικαιώματα.

Τα εισοδήματα από την απασχόληση, τα επιδόματα, οι περιθωριακές παροχές, το εισόδημα των επιχειρήσεων, οι αμοιβές, οι συντάξεις, οι ετήσιες καταθέσεις, οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης, τα μερίσματα, οι τόκοι, τα κεφαλαιουχικά κέρδη και τα έσοδα από ενοίκια ακινήτων φορολογούνται. Υπάρχει επίσης ένας εκούσιος εκκλησιαστικός φόρος 0,43% έως 1,40%. Υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις για περιορισμένες εισφορές σε εγκεκριμένες δανικές συντάξεις, ασφάλιση ανεργίας, τόκους επί του χρέους, φιλανθρωπικές εισφορές,  ταξίδια εργασίας και διπλά νοικοκυριά.

Αυστρία, 34,9%. Οι Αυστριακοί καταβάλλουν προοδευτικούς φόρους ύψους 55% επί του εισοδήματος από εργασία, το οποίο περιλαμβάνει τα έσοδα από την απασχόληση και ορισμένα περιθωριακά οφέλη. Τα έσοδα από επενδύσεις και τα κεφαλαιακά κέρδη φορολογούνται στο 27,5%. Οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι συνεισφέρουν 18,07% του εισοδήματός τους στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ οι υπάλληλοι συμβάλλουν κατά 18,2%, με ανώτατο όριο τα 4.530 ευρώ.

Η Αυστρία παρέχει αυτόματες φορολογικές πιστώσεις βάσει του αριθμού των ατόμων που ανήκουν στο  νοικοκυριό και έχουν εισόδημα, καθώς και των πιστώσεων για τα παιδιά και των ταξιδιών προς την εργασία. Ορισμένα έξοδα που σχετίζονται με την εργασία και τα έξοδα φροντίδας των παιδιών είναι εκπεστέα.

Ουγγαρία, 34,5%. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες αυτού του άρθρου, η Ουγγαρία έχει ενιαίο φόρο εισοδήματος 16% Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό φαίνεται χαμηλό σε σχέση με τις άλλες χώρες, οι συνολικές επιβαρύνσεις δεν σταματούν εδώ. 

Τα παθητικά εισοδήματα από πηγές όπως μερίσματα, τόκοι και ενοίκια ακινήτων φορολογούνται επίσης στο 16%. Η Ουγγαρία παρέχει εκπτώσεις για έξοδα επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικών ταξιδιών και οι οικογένειες λαμβάνουν έκπτωση για κάθε παιδί. Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει κάθε σύζυγο ως ξεχωριστό φορολογούμενο. Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι 18,5% του εισοδήματος των εργαζομένων.

Χώρες με την μεγαλύτερη φορολογία για παντρεμένους

Ο κατάλογος με τις χώρες με την μεγαλύτερη φορολογία για ζευγάρια, είναι διαφορετικός από την προηγούμενη κατηγορία, με όνο την Δανία να κάνει και πάλι την εμφάνιση της. 

Τουρκία, 25,7%. Οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος της Τουρκίας κυμαίνονται από 15% έως 35%. Η Τουρκία εισπράττει φόρο εισοδήματος για εμπορικές, γεωργικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. μισθούς και ημερομίσθια, έσοδα από ακίνητη περιουσία. μερίσματα, τόκους και δικαιώματα εκμετάλλευσης και άλλα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών κερδών. Υπάρχουν εκπτώσεις για ιατρικά και εκπαιδευτικά έξοδα, συνταξιοδοτικά και ιδιωτικά έξοδα ασφάλισης υγείας και ορισμένες δωρεές.

Δανία, 25,3%. Επιπρόσθετα της φορολογίας που αναφέρθηκε προηγουμένως, η Δανία έχει ορισμένες πρόσθετες φορολογικές κρατήσεις. Οι σύζυγοι κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις ενώ τα κέρδη από πώληση οικίας είναι αφορολόγητα. Οι περισσότεροι έχουν αφορολόγητο όριο 7.000 ευρώ και επίδομα απασχόλησης. Ο κάθε φορολογούμενος καταβάλει φόρο ακίνητης περιουσίας και οποιοσδήποτε άλλος εκτός του συζύγου σε ένα νοικοκυριό κληρονομεί κάτι, πρέπει να πληρώσει φόρο κληρονομιάς. 

Φινλανδία, 25,2%. Οι Φινλανδοί φορολογούμενοι πληρώνουν προοδευτικούς φόρους που φτάνουν το 31,75%. Τα άτομα καταβάλλουν επίσης εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιο φόρο ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης. Η Φινλανδία εισπράττει φόρο εισοδήματος επί των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, καθώς και των εσόδων από επενδύσεις. Το εισόδημα που κερδίζεται υπόκειται σε εθνικούς φόρους, δημοτικούς φόρους και εκκλησιαστικούς φόρους.

Ολλανδία, 23,8%. Οι Κάτω Χώρες κατατάσσουν το σύνολο των εσόδων σε μία από τις τρεις κατηγορίες: 1) μισθούς, παροχές σε είδος, εισοδήματα και εισοδήματα από ιδιοκτήτες κατοικιών. 2) Έσοδα επιχειρήσεων από σημαντικές επιχειρηματικές συμμετοχές. 3) έσοδα από αποταμιεύσεις και επενδύσεις. Κάθε κατηγορία έχει τις δικές της μειώσεις και τους φορολογικούς συντελεστές και οι γενικές φορολογικές πιστώσεις ισχύουν για το καθαρό εισόδημα μετά την αθροιστική κατανομή των τριών κατηγοριών.

Τα έσοδα φορολογούνται με προοδευτικά ποσοστά 36,5% έως 52%. Οι φόροι κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβάνονται σε αυτά τα ποσοστά. Τα παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να καταθέτουν από κοινού δηλώσεις, εκτός αν έχουν καταθέσει αίτηση διαζυγίου, ενώ από κοινού δηλώσεις μπορούν να κάνουν και μερικά άγαμα ζευγάρια.

Νορβηγία, 23%. Η Νορβηγία φορολογεί μισθούς, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, ακίνητα, εισόδημα κεφαλαίου και βιομηχανικά, εμπορικά και γεωργικά κέρδη. Τα κέρδη από την πώληση μιας αρχικής κατοικίας δεν φορολογούνται μετά από ένα έτος ιδιοκτησίας. Οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και το κράτος συνεισφέρουν στην κοινωνική ασφάλιση που καταβάλλει σύνταξη και ιατρικές παροχές.

Οι πολίτες λαμβάνουν προσωπικές εκπτώσεις και απεριόριστη έκπτωση για τους τόκους που καταβάλλονται επί των χρεών. Οι πιστώσεις φόρου παιδιών είναι διαθέσιμες μόνο για τεκμηριωμένα έξοδα για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, τα οποία υπόκεινται σε όρια ανά παιδί. Άτομα ηλικίας κάτω των 34 ετών, που εξοικονομούν για να αγοράσουν ένα σπίτι, έχουν έκπτωση φόρο εισοδήματος 20% του ποσού που εξοικονομούν.

Τελικά που συμφέρει να ζει κανείς;

Οι φόροι εισοδήματος ποικίλλουν τόσο πολύ ανά χώρα λόγω των ποσοστών με τους οποίους κάθε χώρα χρηματοδοτεί προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως οι συντάξεις γήρατος και η υγειονομική περίθαλψη. Σε ορισμένες χώρες, όπως οι Κάτω Χώρες, οι φόροι κοινωνικής ασφάλισης είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους βασικούς φόρους εισοδήματος.

Κάθε χώρα προσφέρει επίσης διαφορετικά οφέλη στους πολίτες της και τα άτομα λαμβάνουν διαφορετικές αποδόσεις για τα ποσά που καταβάλλουν σε προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης που βασίζονται σε προσωπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος, της ηλικίας και της κατάστασης της υγείας τους. Διαφορετικές χώρες τοποθετούν επίσης τους φορολογούμενους σε διαφορετικές κλίμακες βάσει του εισοδήματός τους, της οικογενειακής τους κατάστασης και του αριθμού των εξαρτώμενων μελών.

Αυτό σημαίνει πως αν και εκ πρώτης όψης κάποια χώρα φαίνεται να έχει χαμηλή φορολογία, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλες κρατήσεις που σχετίζονται με κοινωνική ασφάλεια ή άλλες κρατήσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ