Νέες απώλειες στις διεθνείς αγορές φέρνει η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων

Στο κόκκινο βρέθηκε σήμερα ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, σημειώνοντας πτώση κατά 1,1%

Οι μετοχές στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση, με τις αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές στην Ασία να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η πρόσφατη βουτιά στις διεθνείς αγορές ομολόγων τρόμαξε τους επενδυτές εν μέσω φόβων ότι οι βαριές απώλειες που υπέστησαν μπορεί να πυροδοτήσουν πωλήσεις και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές στις Αναδυόμενες Αγορές υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και σχεδόν 10 μήνες, με απώλειες 3,1%, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν στο κόκκινο, με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί κατά 1,1%. Στις 14.00 ώρα Ελλάδας περίπου, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,91% ενώ το Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,40%, η Φρανκφούρτη κατά 0,52% και το Μιλάνο κατά 1,19%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 50 χώρες, σημείωσε πτώση 1,1% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και ένα μήνα.

Στο κλείσιμο των χρηματιστήριων στην Ασία, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο κατέγραψε βουτιά 3,99%, ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 3,21% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατά 3,64%.

Στο επίκεντρο αυτής της πτώσης, η βουτιά των δεικτών στη Wall Street χθες βράδυ, ιδιαίτερα των τεχνολογικών τίτλων, καθώς η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το συμβολικό επίπεδο του 1,50% και διαμορφώθηκε πρόσκαιρα πάνω από το 1,60%. Σήμερα υποχώρησε στο 1,47%.

Το 10ετές επιτόκιο δανεισμού, που παρακολουθούν με προσοχή οι επενδυτές, αποτυπώνει τις πληθωριστικές προσδοκίες. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά κάθε κίνδυνο για αύξηση των τιμών, που μπορεί να οδηγήσει σε σύσφιξη της γενναιόδωρης νομισματικής πολιτικής της ΗΠΑ.

«Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές αναρωτιούνται εάν ο πληθωρισμός είναι πράγματι υπό έλεγχο», σχολίασε αναλυτής της Swissquote Bank.