Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στις διεθνείς αγορές

Αισιοδοξία από τους επενδυτές μετά τα νέα μέτρα Τραμπ για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σήμερα σε υψηλό πεντέμισι μηνών, χάρη στις προσδοκίες των επενδυτών ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το αμερικανικό πακέτο στήριξης της οικονομίας και εν μέσω ενδείξεων ότι η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχει αποκλιμακωθεί ενόψει ενός κρίσιμου γύρου εμπορικών συνομιλιών.

Ενώ οι επενδυτές αντέδρασαν με ενθουσιασμό σε εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με επιδόματα ανεργίας και τον φόρο μισθωτής εργασίας, συνεχίζει να επικρατεί μια επιφυλακτικότητα καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία, με τα τελευταία να αφορούν την απότομη πτώση στις εξαγωγές από την Νότια Κορέα και τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας στη Βρετανία από το 2009.

Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ παρέμειναν κοντά σε υψηλό πέντε μηνών ενώ ο δείκτης δολαρίου κοντά σε υψηλό μίας εβδομάδας αφού ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Κογκρέσου για το πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Αναλυτές της Commerzbank ανέφεραν ότι οι αγορές φάνηκαν να αδιαφορούν για τις αμφιβολίες για τη νομιμότητα του διατάγματος του Τραμπ και εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το Κογκρέσο θα καταλήξει σε μια συμφωνία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,6%, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη μετά το άλμα των πωλήσεων οχημάτων στην Κίνα ενώ η πορεία των futures στη Wall Street αποτελούσε ένδειξη για ανοδικό άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI ενισχύθηκε κατά 0,4%, ενώ δείκτης αναφοράς για τις μετοχές στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1%. Ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε άλμα 1,9%. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI βρίσκεται τώρα μια ανάσα από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ του Φεβρουαρίου.

Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι θα έχουν συνομιλίες το Σάββατο για να αξιολογήσουν τους πρώτους έξι μήνες της ‘φάσης 1’ της εμπορικής τους συμφωνίας.

Υπάρχουν επίσης ελπίδες ότι οι κυρώσεις του Πεκίνου σε 11 Αμερικανούς πολίτες –ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις σε Κινέζους πολίτες αναφορά με την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ– ίσως τερματίσουν αυτό τον γύρο αντιποίνων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Αυτού του είδους η αισιοδοξία διατήρησε τις ήπιες πιέσεις στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’, με τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα να υποχωρούν κατά 1-3% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ανήλθαν κοντά στο υψηλό δύο εβδομάδων του 0,5870%.

Οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα ήταν η εξαίρεση, υποχωρώντας περίπου 1% εν μέσω ανησυχιών πριν από τις εμπορικές συνομιλίες και λόγω των απωλειών των τεχνολογικών μετοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ