Ανεβαίνει το πετρέλαιο – Για πρώτη φορά σε δύο μήνες πέρασε τα 30 δολάρια το βαρέλι

Αυξήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Η ταυτόχρονα μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση των περιορισμών των μετακινήσεων δείχνει να βγάζει από το αδιέξοδο τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αργά και σταθερά έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. 

Η τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είδαν άλλη μία αύξηση κατά 5% συνεχίζοντας το ράλι που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 περίπου εβδομάδες, όταν και οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά. 

Σε αυτό συνετέλεσε η μείωση των ρυθμών γεώτρησης στις ΗΠΑ για ένατη συνεχή εβδομάδα, σε ιστορικά επίπεδα δεκαετίας, ενώ άρχισε ταυτόχρονα να παρατηρείται και ταυτόχρονη μείωση των αποθεμάτων. Αντίστοιχες μειώσεις σημειώθηκαν και στο Ιράκ, το οποίο έκλεισε τελείως την παραγωγή σε μια περιοχή. 

Η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ προχωράει σταθερά στην μείωση κατά 10% της παγκόσμιας παραγωγής, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ζημιές που έφερε η πανδημία σε μεταφορές και ταξίδια, αντιμετωπίζοντας την μεγαλύτερη ίσως κρίση στην ιστορία του. 

Από την άλλη, οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους δείχνουν αρκετά ελπιδοφόρες, σύμφωνα και με τον Μοχάμεντ Μπαρκίντο, Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ, ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε πως οι προοπτικές του δεύτερου εξαμήνου είναι πιο ενθαρρυντικές, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η τιμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να πέσουν ξανά κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, πόσο μάλλον να ξαναδούμε τις αρνητικές τιμές που καταγράφηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, εκτός αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει και πάλι σε lockdown. Αιτία της τεράστιας αυτής πτώσης, ήταν η άρνηση των αμερικάνων παραγωγών να μειώσουν την παραγωγή. 

Το WTI για παράδοση τον Ιούνιο αυξήθηκε 5,4% στα 31,01 δολάρια το βαρέλι στο New York Mercantile Exchange στο Λονδίνο, ενώ η σύμβαση του Ιουλίου αυξήθηκε 4,9% στα 30,97 δολάρια. Ο διακανονισμός Brent για τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο 3,8% στα 33,74 δολάρια στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe μετά από άνοδο 4,9% την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος η ανάκαμψη του πετρελαίου να εκτροχιασθεί εάν επιδεινωθεί η πανδημία. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε ότι οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που σημείωσαν έντονη άνοδο τον προηγούμενο μήνα θα υποστούν «σημαντικές μειώσεις» εάν υπάρξουν οπισθοδρομήσεις στον αγώνα για τον περιορισμό του ιού. Η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους , είπε σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην αμερικανική τηλεόραση την Κυριακή το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ