Πετρέλαιο: Ιστορική κατάρρευση τιμών στο αμερικανικό χρηματιστήριο!

Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού έκλεισε σε… αρνητική τιμή (στα -37,63 δολάρια το βαρέλι) καθώς η προθεσμιακή τιμή για παράδοση τον επόμενο μήνα υποχώρησε σε ποσοστό -305,09%.

Σε μια ιστορική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) για τα συμβόλαια Μαΐου έσπασε κάθε αρνητικό ρεκόρ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ από το 1946 ως σήμερα, καταλήγοντας τελικά σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Έτσι, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου κατρακύλησε στα… -37,63 δολάρια το βαρέλι για τις προθεσμιακές παραδόσεις του επόμενου μήνα (Μάιος), καταγράφοντας μια πρωτοφανή πτώση σε ποσοστό -305,09%, εξαιτίας του πανικού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να συμφωνήσουν σε περικοπές σε συνδυασμό με την εξαιρετικά χαμηλή παγκόσμιας ζήτηση, που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού. Προς το τέλος της συνεδρίασης είχε φθάσει και στα -40,32 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 321%!!!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια ημέρα πριν το κλείσιμο των συμφωνιών Μαϊου να προκληθούν σοβαρότατες ανησυχίες για την αυριανή συνεδρίαση αλλά και για τα συμβόλαια αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) παραδόσεων Ιουνίου, που έκλεισε με πτώση 10% στα 22,54 δολάρια το βαρέλι και ενδέχεται να ακολουθήσει την ίδια πτωτική πορεία τις επόμενες ημέρες καθώς λήγουν στις 19 Μαΐου, αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την αμερικανική κυβέρνηση. Το συμβόλαιο παράδοσης του Ιουλίου είχε απώλειες μόνο 5% με τιμή στα 28 δολάρια το βαρέλι.

Η πραγματική κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού αργού πετρελαίου δείχνει πως υπήρξε μια υπερπροσφορά πετρελαίου ενώ είναι γνωστό πως μετά την ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, η χωρητικότητα από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει αυξηθεί κατά 48%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα είναι σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια, με την μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα των εγκαταστάσεων να αγγίζει τα 76 εκατομμυρίων βαρέλια.

Την Παρασκευή είχε κλείσει στα 18,27 δολάρια το βαρέλι και υπήρχε η προσδοκία για μια μικρή άνοδο, που θα έδινε το σήμα για την ανάκαμψη του πετρελαίου, μετά τις τελευταίες κινήσεις του Λευκού Οίκου, ο οποίος είχε υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ (και της Ρωσίας!) και των αμερικανικών εταιρειών του τομέα, για την περικοπή της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου για την στήριξη της τιμής σε διεθνές επίπεδο.

Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολάρια το βαρέλι. 

Την ίδια ώρα η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ,  που αποτελεί το σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, υποχώρησε κατά 6,2% στα 26,35 δολάρια το βαρέλι  ενώ το μπρεντ Ιουνίου έχασε 8,9% και έκλεισε στα 25,57 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πρόσφατες αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών μελών του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών παραγωγής πετρελαίου (όπως η Ρωσία), για την μείωση της προσφοράς και την άνοδο των τιμών πώλησης, απέτυχαν να ανακόψουν την πτώση των τιμών. Εκτιμούν όμως ότι θα υπάρξει νέα παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε αρνητικά επίπεδα θα έχει επιπτώσεις σε εκατοντάδες αμερικανικές εταιρείες του πετρελαϊκού τομέα και της ενέργειας, με τον κίνδυνο πτωχεύσεων και μαζικών απολύσεων να αυξάνεται αν συνεχιστεί η ίδια τάση και τις επόμενες ημέρες.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ