Οι αγορές σε “πόλεμο” με τον κορωνοϊό

“Το αίμα τρέχει πραγματικά στους δρόμους, είναι εντελώς σφαγείο εκεί έξω”

Με τεράστιες απώλειες άνοιξαν τις συνεδριάσεις τους τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δεν βρίσκουν αντίσταση στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τον απόηχο από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Την κατάσταση δεν βοηθάει η στάση της Ρωσίας, η  οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει μαζί με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στην μείωση της παραγωγής. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου από το πρωί να έχει τεράστια πτώση, η οποία άγγιξε και το 30%. Το “ταρακούνημα” αυτής της πτώσης γρήγορα επεκτάθηκε στις παγκόσμιες αγορές οι οποίες τις τελευταίες μέρες διακρίνονται για την ψυχραιμία τους και την ηρεμία των αντιδράσεων τους, με αποτέλεσμα τα ταμπλό σε όλο σχεδόν τον κόσμο να γίνουν κόκκινα από τα μαζικά sell off. 

“Η Ρωσία “χτύπησε” δυνατά τους επενδυτές, καθώς αρνήθηκε να ακολουθήσει τον ΟΠΕΚ με περαιτέρω περιορισμούς στην παραγωγή, για να αντισταθμίσει την πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό” ανέφερε ο Ipek Ozkardeskaya, ανώτερος αναλυτής της Swissquote Bank.

“Κόκκινο άνοιγμα” για όλη την Ευρώπη

Οι εξελίξεις αυτές είχαν τεράστιο αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία άνοιξαν όλα με βαθιές απώλειες. 

Στο Λονδίνο, η Royal Dutch Shell μειώθηκε κατά 15%, η BP μειώθηκε κατά 15% και η Premier Oil μειώθηκε κατά 57%. Στη Σαγκάη, οι μετοχές της Ningbo Construction, της Jilin Sino-Microelectronics και της Xiangtan Electric Manufacturing υποχώρησαν τουλάχιστον κατά 10%. Στις ΗΠΑ, η Chevron έπεσε κατά 13%, η ExxonMobil έπεσε κατά 11%, η Apple μειώθηκε κατά 6% και η Tesla έπεσε κατά 10% σε προαγορά.

“Είναι σφαγείο εκεί έξω”

“Οι αγορές μετοχών είναι τρομακτικές σήμερα και αυτές οι κινήσεις προκαλούν φόβο, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε επιθετική λιτότητα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική οικονομική δυσπραγία”, τόνισε ο Neil Wilson, ο επικεφαλής αναλυτής της αγοράς για την Markets.com.

“Το αίμα τρέχει πραγματικά στους δρόμους, είναι εντελώς σφαγείο εκεί έξω”, τόνισε ο Neil Wilson. 

“Δεν γνωρίζουμε ούτε καν το είδος των επιπτώσεων που θα έχει ο κορωνοϊός στην οικονομία, αλλά οι τιμές των ομολόγων και η πτώση των μετοχών, φωνάζουν ύφεση”.

“Τρύπιο” καταφύγιο τα ομόλογα

Οι επενδυτές ζήτησαν καταφύγιο στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω, οδηγώντας σε χαμηλότερες αποδόσεις. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου  έφτασε στο 0,32% και η απόδοση του ομολόγου των 30 ετών υποχώρησε κάτω από το 1%, οδηγώντας την καμπύλη αποδόσεων κάτω από το 1%, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η προσπάθεια κάποιων να βρουν καταφύγιο στα κρυπτονομίσματα, τα οποία “υποτίθεται” είναι ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς δεν στέφθηκαν με επιτυχία. 

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων κινείται επίσης βαθιά πτωτικά και έχει χάσει 23 δισ. δολάρια από την συνολική της κεφαλαιοποίηση μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. 

 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ