Ο κορωνοϊός “σάρωσε” πάνω από 6 τρις στις διεθνείς αγορές

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας τεράστιας παγκόσμιας ύφεσης βρίσκεται η οικονομία, καθώς οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν “σαρώσει” την αγορά. 

Με την Wall Street να μην μπορεί να αντισταθεί στον ιό και την ανησυχία των επενδυτών, κατέγραψε σημαντικές απώλειες, με αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμα και για “ημέρες Lehman Brothers” στην διεθνή σκηνή. Η αβεβαιότητα για την εξάπλωση του ιού και το πόσο θα επηρεάσει το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει οδηγήσει σε μαζικά ξεπουλήματα, όσο και αυξάνονται οι φωνές ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Στην χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 25.766,64 μονάδες, μειωμένος κατά 1.190,95 μονάδες (-4,42%), κάτι που αναμένεται σήμερα να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

“Σκόνη στον άνεμο” περίπου 6 τρισ. δολάρια

Αν και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει καμία άμεση απειλή από τον κορωνοϊό και ενώ τα κρούσματα στην Κίνα μειώνονται, σημάδι πως η τεράστια κινητοποίηση έχει αποτελέσματα, η εξάπλωση του στην Ευρώπη είναι που έχει προκαλέσει τεράστιο πανικό στις αγορές καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες πανδημίας. 

Η τελευταία εβδομάδα είναι η χειρότερη από το 2008, με τις απώλειες των μετοχών παγκοσμίως να φτάνουν τα 6 τρισ. δολάρια. 

Πιέσεις στο πετρέλαιο

Πτώση για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση σημείωσε το αμερικανικό αργό τύπου WTI, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019, καθώς η ανησυχία για μείωση της ζήτησης ενεργειακών πόρων λόγω της διασποράς του κορονοϊού εκτός Κίνας “σφραγίζει” το κλίμα μεταξύ των traders.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Απριλίου σημείωσε πτώση 1,25 δολ. ή 2,3%, στα 52,18 δολ. το βαρέλι. Πρόκειται για χαμηλό δεκατεσσάρων μηνών, συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ