Οι φόβοι για τον κορωνοϊό “σβήνουν” τα κέρδη των διεθνών αγορών

Η έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τις διεθνείς αγορές οι οποίες “διάβασαν” τις ειδήσεις με διστακτικότητα.

Τα πρώτα νέα έδειχναν ότι το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης αφορούσε μια επαρχία της Κίνας και ότι σε λίγο καιρό θα αντιμετωπιζόταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εσωτερικά. Η ραγδαία εξάπλωση οδήγησε σε αύξηση της ανησυχίας, με τις διεθνείς αγορές να παρουσιάζουν έντονα πτωτικά σημάδια, τα οποία όμως κατάφεραν και απόσβεσαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Κύριο “θύμα” των πιέσεων ήταν οι εταιρείες τεχνολογίας, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τα εργοστάσια των οποίων ήταν στο επίκεντρο της επιδημίας. 

Η εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων στην Ιταλία και η “εκτίναξη” του αριθμού των θυμάτων, ταρακούνησε τις αγορές, καθώς αντιλήφθηκαν πως ο ιός είχε βρει πρόσβαση στην καρδιά της Ευρώπης και πως όπως όλα δείχνουν ο περιορισμός και η αντιμετώπιση του είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Ο Dow Jones υποχώρησε την Δευτέρα πάνω από 1.000 μονάδες στην τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του, μια πτώση που συνεχίστηκε και χθες, έστω σε μικρότερο βαθμό. 

Ο S&P 500 έχασε πάνω από 6%, με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να χάνουν συνολικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια από την αξία τους μέσα σε λίγες ώρες, σε δύο συνεδριάσεις που έκλεισαν με όλους τους δείκτες στο κόκκινο, σβήνοντας τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων. 

Αν και τα νέα από την Κίνα δείχνουν ενθαρρυντικά σχετικά με την εξάπλωση του ιού, καθώς για πρώτη φορά από την εμφάνιση της επιδημίας τα νέα κρούσματα μειώνονται, το παγκόσμιο αποτύπωμα του εξακολουθεί να αυξάνεται. 

Αν και ακόμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει χαρακτηρίσει το συμβάν σαν πανδημία, όλος ο πλανήτης το αντιμετωπίζει σαν τέτοιο, καθώς μπορεί τα κρούσματα στην αρχική τοποθεσία να είναι πτωτικά, σε Ιταλία και Νότια Κορέα εξακολουθούν να αυξάνονται. 

Σύμφωνα με αναλυτές, ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ