BETA Χρηματιστηριακή: Ελιγμούς αντιστροφής κάνει η αγορά

Κάθε άλλο παρά αδιάφορη ή μονοδιάστατα εστιασμένη στον MSCI ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το ΧΑ.

Η αρχή έγινε την Κυριακή με την ανακοίνωση της επιχειρηματικής συμφωνίας της Eurobank με την Grivalia και συνεχίστηκε σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας με αποτελέσματα εταιριών (Αεροπορία Αιγαίου, Εθνική Τράπεζα, Alpha bank, Lamda development, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Τράπεζα Πειραιώς, Κρι- Κρι) που έκαναν θετική αίσθηση. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η αναθεωρημένη εκτίμηση κερδών της Μυτιληναίος για το 2019 ενώ τα καλά νέα από την νομοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών εταιρικών συντελεστών για τα επόμενα χρόνια βελτίωσαν περαιτέρω κλίμα και ψυχολογία στην Αγορά η οποία είδε επιτέλους καλύτερους μέσους ημερήσιους συναλλακτικούς όγκους.

Κινητήριος δύναμη της μερικής αλλαγής του σκηνικού είναι η κινητικότητα που παρατηρείται στον  τραπεζικό κλάδο και τα σχέδια επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Εφόσον υπάρξει συμμετοχή σε πλάνα υλοποίησης μειώσεων και από τις τέσσερις τράπεζες δεν αποκλείεται η Αγορά να κινηθεί πιο θετικά προεξοφλόντας την «κανονικοποιήση» του τραπεζικού συστήματος το οποίο φαίνεται να εξέρχεται πλέον από την έκθεση του ELA, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την υψηλή θέση των NPEs. Είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για το χρηματιστήριο αλλά για το σύνολο της οικονομίας η οποία σημειώνει φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια ουσιώδεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να υπάρχει η συνδρομή από την πιστωτική επέκταση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αγόρασε χρόνο στην ζώνη των 600 μονάδων, δεν πλήρωσε νέο χαμηλό και βελτίωσε κάπως την πτωτική εικόνα κλείνοντας στο υψηλό της εβδομάδας. Θα χρειαστεί ωστόσο εκ νέου μια υπέρβαση και διαφυγή από το επίπεδο των 630 μονάδων για να υπάρξει αλλαγή στην  βραχυπρόθεσμη τάση. Ο MACD επέστρεψε θετικός, το ίδιο και ο κινητός μέσος των 30 ημερών, εξέλιξη η οποία δίνει κάποιες πιθανότητες υπέρ της συνέχισης της τάσης προς το επίπεδο της επόμενης  αντίστασης. Οι ταλαντωτές κινούνται στην ζώνη της ουδετερότητας έχοντας ξεκινήσει από τα όρια των υποτιμημένων ζωνών. Αν και η αγορά έχει επαναλάβει το συγκεκριμένο μοτίβο των ισχνών ανοδικών τιναγμάτων στο πρόσφατο παρελθόν σε αυτή την φάση έχει τις συναλλαγές με το μέρος της. Η άρνηση του Γενικού Δείκτη να καταγράψει νεότερα ετήσια χαμηλά είχε περισσότερο «πάθος» από άλλες φορές ενώ η συμμετοχή της Αγοράς ανεξάρτητα από τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνει η αναδιάρθρωση του MSCI ήταν μαζική.

Επομένως, οι τεχνικές προϋποθέσεις υπάρχουν για μια πιο ουσιώδη ανοδική κίνηση τηρουμένων κάποιων αξιόλογων συναλλακτικών δεδομένων. Επιπλέον, στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν το Δεκέμβριο είθισται να υπάρχει κάποιο εποχικό ενδιαφέρον γύρω από μεγάλες θέσεις θεσμικών ή θυγατρικές ομίλων ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς. Ενδεχομένως και αυτή η εποχική δραστηριοποίηση να παίξει κάποιο αμυντικό ρόλο σε ότι αφορά τον περιορισμό της προσφοράς.

Τα αποτελέσματα συνεχίζονται με την Ελλάκτωρ και την Άνεμος να παίρνουν την σκυτάλη των ανακοινώσεων το απόγευμα της Δευτέρας. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο το τελευταίο τακτικό Eurogroup της χρονιάς στο οποίο αναμένεται και το τυπικό «οκ» των Ευρωπαίων για την μη περικοπή των συντάξεων. Την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την εκτίμηση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Την Τετάρτη έρχεται η καθιερωμένη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο το δικαστήριο της Κέκρωψ, μια υπόθεση που κρατάει σχεδόν 30 χρόνια  και τις διεκδικούμενες εκτάσεις στο Π. Ψυχικό. Τέλος, την Δευτέρα 3/12 αναμένονται οι ανακοινώσεις του επενδυτικού κεφαλαίου της QCM, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές και ποικίλες ζυμώσεις στην Ελληνική αγορά μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του Folli – Follie από τους διαχειριστές του τον περασμένο Μάιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ