emea business monitor

To ελληνικό ομόλογο “έσπασε” το φράγμα του 0,9% και φλερτάρει ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο!

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο ρίχνει ακόμα περισσότερο την απόδοση του, φτάνοντας πριν από λίγο κάτω και από το 0,9%. 

Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό ομόλογο υποχώρησε στο 0,897%, απόδοση που αποτελεί την χαμηλότερη στην ιστορία των ελληνικών ομολόγων.  Στη διάρκεια της συνεδρίασης η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,29% από 0,30% χθες και του 15ετούς στο 1,35% από 1,38% αντιστοίχως.

Ενθουσιασμός και προετοιμασία για νέα έκδοση

Το συνεχές ράλι των ελληνικώνομολόγων σε συνδυασμό με τις επιτυχημένες εκδόσεις των τραπεζών και τις εκθέσεις των αναλυτών οι οποίοι βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα να φτάνουν ακόμα και σε αρνητικά επιτόκια, όπως είναι φυσικό έχουν δημιουργήσει κύμα ευφορίας στην κυβέρνηση. 

Προκειμένου να εκμεταλλευτεί αυτή την συγκυρία και το κλίμα υπέρ των ελληνικών assets, ο ΟΔΔΗΧ σκέφτεται ακόμα και την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. 

Στο δρόμο για τα αρνητικά επιτόκια

Καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων πέφτουν συνεχώς, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν πως μπορούν να πέσουν ακόμα πιο κάτω. 

Μάλιστα το Bloomberg σε ανάλυση του έφτασε ακόμα και στο σημείο να υποστηρίξει πως δεν θα ήταν αδύνατο να δούμε τα ελληνικά ομόλογα να φτάνουν ακόμα και σε αρνητικά επιτόκια, κάτι που θα είναι πρωτόγνωρο για την ελληνική οικονομία από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δανεισμού για φέτος που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους συναρτά το μέγεθος των εκδόσεων με εναλλακτικά σενάρια πρόωρης εξόφλησης υποχρεώσεων του Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και Εντόκων Γραμματίων. Στο πλαίσιο αυτό οι εκδόσεις των νέων ομολόγων μπορεί να κυμανθούν από τα 4 έως τα 8 δισ. ευρω, ποσά που υπερκαλύπτουν τις τακτικές λήξεις των ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, (περίπου 5 δισ. ευρω), ενώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να καταβάλει περίπου 6 δισ. ευρω.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 77 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 43 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 22 εκατ. ευρω. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,93% από 0,99% χθες, έναντι -0,39% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει στο 1,32% από 1,37%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1.0845 δολ. από 1,0872 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ανησυχία για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας στην ευρωζώνη συνεχίζει να προκαλεί πιέσεις στο ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε σε ετήσια βάση, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,1% τον Δεκέμβριο, ήταν αντίστοιχη της μεγαλύτερης υποχώρησης των τελευταίων δέκα ετών, η οποία είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2018. Επομένως, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης καταδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι εύθραυστη και σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό, συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σε ιδιαιτέρως χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια της για μακρά χρονική περίοδο.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,278%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,339%, στη διάρκεια των 3μηνων στο -0,395% και στο μήνα στο -0,454%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0867 δολ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.