Τα ελληνικά ομόλογα “φλερτάρουν” με “τεράστιο” ιστορικό ρεκόρ!

Θέμα χρόνου να βρεθούν ακόμα και κάτω από τον 1% τα ελληνικά ομόλογα

Θέμα χρόνου να βρεθούν ακόμα και κάτω από τον 1% τα ελληνικά ομόλογα, καθώς συνεχίζεται και σήμερα η πτωτική πορεία των αποδόσεων τους, σε πείσμα του κλίματος που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο αυτή τη στιγμή καταγράφει, οριακές μεν, απώλειες. 

Το ράλι των ομολόγων, δείχνει μια στροφή των επενδυτών από τις μετοχές, κάτι που εν μέρει δικαιολογείται και από την παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια βιομηχανία και οικονομία. 

Τα ομόλογα τόσο των τραπεζών όσο και του ελληνικού κράτους, έχουν θετική πορεία στις παγκόσμιες αγορές, η οποία συνεπικουρείται και από τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι δίνουν καλύτερες προοπτικές στα ομόλογα τους από τις ίδιες τις τράπεζες.

Οι επερχόμενες αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους ξένους οίκους, έχουν την “βοήθεια” των δηλώσεων και της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μόλις πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η χώρα μας θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι επενδυτές έτσι δείχνουν ότι θέλουν να προλάβουν την περαιτέρω βελτίωση που θα σημειώσουν οι ελληνικοί τίτλοι ενόψει των επικείμενων αναβαθμίσεων. 

Νέα πτώση για το ελληνικό 10ετές

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σήμερα διαμορφώνεται στο 1,03%, παρουσιάζοντας μια πτώση που φτάνει το 4,75% στις 142 μονάδες βάσης. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και το 5ετές, το οποίο κινείται στο 0,296% καταγράφοντας “πτώση-ρεκόρ” κατά 17%.

Η εικόνα αυτή αναμένεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς στα τέλη του μήνα αναμένεται και η πλήρης άρση των περιορισμών που είχαν οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων αλλά και στις ελληνικές τράπεζες, έστω και αν για τις τελευταίες τα πλεονεκτήματα είναι πλέον περιορισμένα λόγω και του τεράστιου ράλι που έχουν ήδη σημειώσει οι κρατικοί τίτλοι. Ο περιορισμός αυτός ήταν ένας παράγοντας που περιόριζε σημαντικά τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά και έτσι η άρση του θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα.

Επιπλέον, θα δημιουργήσει μία νέα πηγή ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που ίσχυε στο παρελθόν και την οποία ήδη έχουν τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ