Κορωνοϊός και ξένες αγορές πιέζουν το ελληνικό χρηματιστήριο

Ωστόσο είμαστε μία «ανάσα» και από την στήριξη και «stop» του 905 και 2.255 αντίστοιχα

Η εβδομάδα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 3,5% για τον Γενικό Δείκτη 4% για τον FTSE 25 και 5% για τον Τραπεζικό Δείκτη εξανεμίζοντας με το παραπάνω τα κέρδη του έτους. Αφορμή ήταν ο «ιός» που ταλανίζει την Ασία και φαίνεται να εξαπλώνεται και στις υπόλοιπες ηπείρους.

Στα θετικά της εβδομάδας, όπως αναφέρει η FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ, ήταν η έξοδος της χώρας με 15ετές ομόλογο με την προσφορά να φτάνει τα 19 δισ. ευρώ γεγονός θετικό και για την συνέχεια μιας φαίνεται ότι οι αναβαθμίσεις από τους ξένους θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

To άστατο κλίμα τόσο των ξένων αγορών όσο και των γεωπολιτικών σίγουρα επηρεάζουν την κίνηση με την Ελληνική αγορά παρόλα αυτά να συμπεριφέρεται πολύ πιο ώριμα από το παρελθόν.

Τα «μηνύματα» της περιφέρειας

Η κίνηση της περιφέρειας ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου μιας και από το βαθύ παρελθόν ήταν πάντα τελευταία στην σειρά σε ένα κύκλο.

Τεχνικά πάνω από το 50% των επιλογών μας έχουν δώσει ημερήσια έξοδο με τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE να έχουν σοβαρά αναχώματα και «stop» στις 905 και 2.255 μονάδες αντίστοιχα σε κλείσιμο ημέρας.

Ο Τραπεζικός Δείκτης πρώτος μας έδωσε «έξοδο» από τις αρχές της εβδομάδας και πλέον φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει τις πολύ σοβαρές στηρίξεις της ζώνης του 812-825.

Οι επιλογές μας επέστρεψαν στο 0 υπέρ-αποδίδοντας του Γενικού Δείκτη με 0,61%  με τον ίδιο στο -0,63% και τον FTSE στον -0,55%.

Ο Τραπεζικός Δείκτης  με τις μεγαλύτερες απώλειες στο -5,04% με -0,18% με τον FTSE M να συντηρεί κέρδη 2,93% .Πρώτες σε απόδοση η ΕΝΤΕRSOFT με την INFOQUEST με 13% κέρδη, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ  με 8% κέρδη και τέλος ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ στο +4%. Στο αντίποδα η EUROBANK με 10% απώλειες με την Alpha Bank τον ΟΤΕ και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν με 5% απώλειες.

Οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις

Όπως αναφέρει η FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ, μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι με τα γραφήματα να δείχνουν ξεκάθαρα που αλλάζει αυτό (μηνιαίο) παρόλα αυτά από την στιγμή που μετοχές μας δίνουν «έξοδο» θα πρέπει να αυξάνουμε ρευστότητα μέχρι να έχουμε κάποια νέα τεχνικά δεδομένα. Πλέον είμαστε μία «ανάσα» και από την στήριξη και stop του 905 και 2.255 αντίστοιχα που σε περίπτωση που χαθούν θα αυξηθούν οι ρευστοποιήσεις. 

Το 2.255 θυμίζουμε ότι είναι κύρια στήριξη και «stop» σε κλείσιμο ενώ μία κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει αν μη τι άλλο στο 2220. Το 2.335 είναι κοντινή αντίσταση στην παρούσα με το 2370 κύρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ