Η Κινεζική οικονομία “κόλλησε” κορωνοϊό!

Με την επιδημία του κορωνοϊού να μην έχει ακόμα ελεγχθεί από τις αρχές και τον κόσμο να βρίσκεται αντιμέτωπος με το (μακρινό ίσως αλλά υπαρκτό) ενδεχόμενο πανδημίας, η κινεζική οικονομία δείχνει να είναι από τα πρώτα σημαντικά θύματα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 106 άτομα ενώ σχεδόν 4.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, η εξάπλωση του ιού έχει συμπέσει με τους εορτασμούς για την κινεζική πρωτοχρονιά, κάτι που συμβάλει στην εξάπλωση καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί ταξιδιώτες. 

Προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τους εορτασμούς για την πρωτοχρονιά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν πολλές εταιρείες κλειστές και να αποφευχθεί η μετάδοση σε χώρους εργασίας. Στις κλειστές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται φυσικά εργοστάσια, εστιατόρια και κέντρα αναψυχής, όπως η Disneyland. 

Με την παραγωγική μηχανή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ασθενή, είναι ακόμα δύσκολο να υπολογιστεί τι αντίκτυπο αυτό θα έχει στην παγκόσμια οικονομία. Το προηγούμενο αντίστοιχο ξέσπασμα του SARS είχε κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 50 δισ. δολάρια, όμως από τότε τα μεγέθη έχουν αλλάξει σε παγκόσμια κλίμακα. 

Η άνοδος της μεσαίας και ανώτερης τάξης στην Κίνα έχει έφεση στις αγορές πολυτελών προϊόντων από όλο τον κόσμο και το “λουκέτο” λόγω του ιού έχει πρώτα απ’ όλα πλήξει αυτές τις μάρκες, με τις Burberry και Hermes να είναι από τις πρώτες που είδαν τις μετοχές τους να παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις που έφτασαν το 5% στην χθεσινή συνεδρίαση. 

Οι διεθνείς αλυσίδες εστίασης ήταν στο δεύτερο κύμα μειώσεων, ενώ σύντομα οι επιπτώσεις θα φανούν στις βιομηχανικές μονάδες, ειδικά την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς Honda και PSA παραμένουν κλειστές με αποτέλεσμα να μένουν πίσω στην παραγωγή και τις παραδόσεις οχημάτων, τις οποίες θα αργήσουν να ισοσκελίσουν μόλις λήξει ο συναγερμός και ξεκινήσει πάλι η γραμμή παραγωγής. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι εταιρείες που θα πληγούν από τον ιό, θα χρειαστούν μέχρι και 4 μήνες μέχρι η μετοχή τους να επιστρέψει στα σημερινά επίπεδα. 

Επενδυτές και αναλυτές σε όλο τον κόσμο φοβούνται ότι ο κορωνοϊός θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, κάτι που σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση που θα φτάσει και το 1%, ένα νούμερο που θα έχει μεγάλες συνέπειες σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας. 

Είναι ενδεικτικό πως χθες, η μεταβλητότητα της αμερικανικής αγοράς έφτασε το 30%, με τους επενδυτές να προχωράνε σε κινήσεις πανικού και μαζικές πωλήσεις. 

Όμως δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που φταίει για το κλίμα αυτο στην παγκόσμια οικονομία. Εϊναι απλά το τελευταίο πετραδάκι σε μια σειρά γεγονότων, στα οποία περιλαμβάνονται οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας, οι εντάσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ και τα προβλήματα που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ με το ειδικό δικαστήριο. 

Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων, έχει οδηγήσει σε “περίεργες” συμπεριφορές στις αγορές, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση οι τιμές του πετρελαίου θα είχαν ξεκινήσει την άνοδο, όμως εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά καθώς ο κορωνοϊός έχει περιορίσει σημαντικά τα ταξίδια, ειδικά από και προς Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ