Ήρθε η ώρα του ΕΝΦΙΑ – Σήμερα τα πρώτα εκκαθαριστικά

Λόγω της καθυστέρησης για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, αλλάζει και ο χρόνος εξόφλησης του, καθώς η πρώτη δόση θα μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δόση του Οκτωβρίου χωρίς προσαυξήσεις. 

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα πρώτα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δεν αναμένεται να έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη χρονιά. 

Η μοναδική διαφορά θα είναι τα μηδενικά εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες που μένουν στα 28 ακριτικά νησιά τα οποία όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη πριν από μερικές μέρες, θα απαλλαγούν από τον φόρο. Λόγω της καθυστέρησης για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ μετά τις εξαγγελλίες του πρωθυπουργού, αλλάζει και ο χρόνος εξόφλησης του, καθώς η πρώτη δόση θα μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δόση του Οκτωβρίου χωρίς προσαυξήσεις. 

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ για το 2020

  • Θα εκδοθούν 7,35 εκατ. εκκαθαριστικά, από τα οποία τα περίπου 60.000 αφορούν τον ΕΝΦΙΑ νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα 7,2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • Τα συνολικά έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ θα ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ. 

Για το 2020 θα ισχύσει η έκπτωση φόρου που καθιερώθηκε την προηγούμενη χρονιά και η οποία θα καταμεριστεί ως εξής: 

-30% για αντικειμενική  αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
– 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
– 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
– 20 % για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Εκτός από τις παραπάνω μειώσεις που ισχύουν για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, υπάρχουν και ειδικές μειώσεις που ισχύουν για ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Η έκπτωση είναι 50% για ευπαθείς οικονομικά ομάδες και πλήρη απαλλαγή για πολύτεκνους και ανάπηρους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ