7 εκατ. ευρώ “δέσμευσαν” για το επετειακό iPhone X οι Έλληνες!

Με το σταγονόμετρο θα ικανοποιηθούν, όπως φαίνεται, οι “οπαδοί” της Apple που θα θελήσουν να κάνουν δικό τους το επετειακό iPhone, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι παραγγελίες είναι σαφώς χαμηλότερες από τις προ-παραγγελίες επιβεβαιώνοντας το σχετικό θέμα του EMEAgr στο οποίο αναφέρονταν πως “έπεσαν” οι servers από τις προ-παραγγελίες

Έτσι, σε αυτή τη φάση οι άνθρωποι της Apple, στην Ελλάδα, εμφανίζονται ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την πορεία των προ-παραγγελιών του επετειακού iPhone X, οι οποίες ξεκίνησαν χθες, ενώ η συσκευή θα αρχίσει να διατίθεται εμπορικά από τις 3 Νοεμβρίου. Τουλάχιστον αυτός είναι ο προγραμματισμός.

Ο προγραμματισμός και η ζήτηση

Ίσως όμως αυτός ο προγραμματισμός τελικά δεν ισχύσει ακριβώς στην πράξη. Και ο λόγος θα είναι η πολύ καλύτερη του “αναμενόμενου” πορεία των προ-παραγγελιών της νέας συσκευής. Παρότι τόσο ο επίσημος διανομέας, όσο και οι συνεργαζόμενες αλυσίδες κρατούν “σιγήν ιχθύος” σε ότι αφορά τόσο στην πορεία των προ-παραγγελιών, όσο και στον αριθμό των παραγγελιών που έβαλαν αρχικά οι συνεργαζόμενες αλυσίδες για να ικανοποιήσουν τις προ-παραγγελίες, οι πληροφορίες του EMEAgr κάνουν λόγο για πάνω από 5.000 συνολικές προ-παραγγελίες μέχρι τώρα, ενώ στελέχη της αγοράς φιλοδοξούν οι πωλήσεις (μαζί με αυτές από τις προ-παραγγελίες) του νέου iPhone X θα φτάσουν, ή και θα ξεπεράσουν, τις 50.000 συσκευές.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός της ζήτησης κατευθύνεται για την “ακριβή” έκδοση του iPhone X (των 1.399 ευρώ) γεγονός που διαμορφώνει την αξία των προ-παραγγελιών κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ αν τελικά η Ελλάδα “πιάσει” τον “στόχο” των 50.000 συσκευών τα χρήματα που θα διαθέσουν οι Έλληνες για το νέο iPhone θα προσεγγίσουν τα 70 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως όσοι προ-παραγγείλουν σήμερα τη νέα συσκευή από κάποια από τις συνεργαζόμενες αλυσίδες, θα το έχουν σίγουρα στα χέρια τους στις 3 Νοεμβρίου. Και αυτό διότι οι αλυσίδες δε διαρρέουν τον αριθμό των παραγγελιών που είχαν βάλει οι ίδιες προς την εταιρεία (πριν από περίπου 2 μήνες, όταν και κλήθηκαν να ενημερωθούν για τη νέα συσκευή), οπότε κανείς δεν ξέρει εάν αυτές οι αρχικές παραγγελίες θα φτάσουν για να καλύψουν τη ζήτηση σε επίπεδο προ-παραγγελιών.

Πιθανότατα όμως θα φτάσουν, καθώς ανεπίσημα σχεδόν όλες οι αλυσίδες δήλωσαν στο EMEAgr ότι θα σταματήσουν να δέχονται προ-παραγγελίες μόλις ο αριθμός τους φτάσει τις αρχικές παραγγελίες που έχουν κάνει για τα τις καλύψουν. Κάτι που, εάν συμβεί, θα οδηγήσει σε καταστήματα που από τις 3 Νοεμβρίου και μετά θα έχουν iPhone x για επίδειξη στους πελάτες, όχι όμως και για… πώληση, τουλάχιστον μέχρι να έρθουν οι νέες παραγγελίες των αλυσίδων…

Η “προβληματική” παραγωγή

Γιατί όμως η παραγωγή του iPhone X δείχνει να μην μπορεί να καλύψει τη διαφαινόμενη ζήτηση;

Ο λόγος είναι η… Samsung! Η νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευάζει, για λογαριασμό της Apple, τόσο την τεχνολογίας OLED οθόνη της νέας συσκευής, όσο και τη NAND flash και τα DRAM chips του iPhone X (αλλά και των άλλων iPhones) καθώς είναι η μοναδική εταιρεία που μπορεί να παράξει τα παραπάνω εξαρτήματα στις (πολύ μεγάλες) ποσότητες που χρειάζεται η Apple, αλλά και οι Νοτιοκορεάτες έχουν τα… όριά τους σε ότι αφορά στις ποσότητες που μπορούν να παράγουν. Χαρακτηριστικό είναι πως η Samsung κάθε μήνα παράγει πάνω από… 10 εκατ. OLED οθόνες μόνο για τα δικά της κινητά τηλέφωνα, και υπολογίζεται ότι μόνο για τις συγκεκριμένες οθόνες η Apple σύντομα θα χρειάζεται περίπου… άλλες τόσες για να καλύψει τη δική της ζήτηση!

Το… αυτογκόλ

Οι άνθρωποι της Apple μπορεί να χαμογελούν για τη διαφαινόμενη εμπορική επιτυχία του νέου iPhone X, ωστόσο σε αυτή την επιτυχία “συνέβαλλε” και ένα… αυτογκόλ της ίδιας της εταιρείας.

Αυτό συνίσταται στο εμπορικό λάθος (όπως αποδείχτηκε) της ταυτόχρονης παρουσίασης των νέων iPhone 8 και 8 plus μαζί με το iPhone X. Παρότι η Apple τόνισε πως το iPhone X αποτελεί μια “επετειακή” έκδοση του iPhone και δε “συνδέεται” κατά κανένα τρόπο με τα “κλασικά” iPhones ούτε και αποτελεί την απαρχή κάποιας νέας σειράς κινητών, τα σαφώς ανώτερα χαρακτηριστικά του οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος των επίδοξων χρηστών στην απόφαση να γυρίσουν την πλάτη στο iPhone 8 και να περιμένουν το iPhone X, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά ακριβότερο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι προ-παραγγελίες, όσο και οι μέχρι τώρα πωλήσεις των iPhone 8 να… “πατώσουν”, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στελέχη της ελληνικής αγοράς υποστηρίζουν ότι οι μέχρι τώρα πωλήσεις των iPhone 8 στο διάστημα που αυτό διατίθεται, είναι λιγότερες από τις μισές, εάν συγκριθούν με τις αντίστοιχες πωλήσεις των iPhone 7 για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ένας επιπλέον λόγος ήταν και το γεγονός ότι η Apple δήλωσε πως το iPhone X θα ήταν μία “μοναδική” επετειακή έκδοση, πράγμα που σημαίνει πως λογικά δε θα “αντικατασταθεί” του χρόνου από κάποια άλλη, επομένως ο κάτοχος της συγκεκριμένης συσκευής θα ξέρει πως η συσκευή του δε θα “ξεπεραστεί” από κάποιο “iPhone X2”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ