Την πρώτη σχολή αλιείας υποστηρίζει η Ελληνική Πρωτοβουλία

Το καινοτόμο έργο του οργανισμού ΕΝΑΛΕΙΑ υποστηρίζει η Ελληνική Πρωτοβουλία με σκοπό να εκσυγχρονίσει την ελληνική αλιεία κάνοντας μια σημαντική δωρεά ύψους 20.000 δολαρίων.

Η συμβολή του THI, παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΝΑΛΕΙΑ, να ενισχύσει τις εκπαιδευτικές της ικανότητες, ψηφιοποιώντας το περιεχόμενό της, προσελκύοντας περισσότερους φοιτητές και συνδέοντάς τους με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο της αλιείας.

Η ΕΝΑΛΕΙΑ είναι μια κοινωνική επιχείρηση με αποστολή να καταστήσει βιώσιμο το θαλάσσιο οικοσύστημα σε συνεργασία με τους αλιείς. Έχει δημιουργήσει το πρώτο σχολείο επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας 63 νέους αλιείς τα τελευταία 2 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, η εκπαιδευτική διαδικασία ψηφιοποιείται, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να παρέχονται διαδραστικά ψηφιακά μαθήματα και βίντεο σε περισσότερους ενδιαφερόμενους στον τομέα της αλιείας.

Η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει επίσης εκπαιδεύσει πάνω από 130 επαγγελματίες αλιείς για το πώς να κερδίσουν περισσότερα χρήματα με λιγότερη ποσότητα ψαριών, μέσω του αλιευτικού τουρισμού και το branding του προϊόντος τους – παρέχοντάς τους κίνητρο να αλιεύουν λιγότερο.

Με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχητικά αυξημένων ποσοτήτων πλαστικού στις ελληνικές θάλασσες, η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει επίσης δημιουργήσει ένα σύστημα με 10 αλιευτικά σκάφη, τα οποία συλλέγουν με τα δίχτυα τους από τις θάλασσες 2.500 κιλά πλαστικού το μήνα και παραδίδουν το χρησιμοποιημένο αλιευτικό εξοπλισμό τους στο τέλος της αλιευτικής περιόδου σε δύο συγκεκριμένες περιοχές, tο Κερατσίνι και το Λαύριο. Επιπλέον, η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει βραβευθεί από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον ως μία από τις 5 καλύτερες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για την προστασία ή την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο διαγωνισμό Young Champions of the Earth.

Ο κ. Peter Poulos, THI Executive Director, δήλωσε: “Η υποστήριξη του THI στην ΕΝΑΛΕΙΑ είναι πολύ επίκαιρη και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει τη νεότερη γενιά να ενδιαφερθεί περισσότερο για τον αλιευτικό τομέα, επιτρέποντας στις σημερινές επιχειρήσεις να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν”.

Ο κ. Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: “Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει μεγάλο αριθμό υποσχόμενων τομέων που μπορούν να ενισχυθούν από την υποστήριξή μας και που μπορούν να συμβάλουν τόσο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η αλιεία είναι ένας από αυτούς τους τομείς και η ΕΝΑΛΕΙΑ συγκαταλέγεται στις πρώτες οργανώσεις που τον έχουν αξιοποιήσει. Είναι μεγάλη χαρά για μας να βοηθήσουμε μια τέτοια υποδειγματική οργάνωση, η οποία δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει μοναδικές προοπτικές, που μπορούν να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας τις δικές της δυνάμεις και με τη βοήθεια της Ελληνικής Διασποράς”.

Ο κ. Λευτέρης Αραπάκης, Γενικός Διευθυντής και Συνιδρυτής της ΕΝΑΛΕΙΑ, δήλωσε: “Η Ελληνική Πρωτοβουλία υπήρξε πολύ σημαντικός συνεργάτης στις προσπάθειές μας. Μέσα από την υποστήριξη και την καθοδήγησή της, κατορθώσαμε να ψηφιοποιήσουμε το περιεχόμενό μας, ώστε να μειώσουμε το κόστος του e-learning προγράμματός μας από 500 ευρώ σε 99 ευρώ, επιτρέποντάς μας να εκπαιδεύσουμε περισσότερα άτομα, να καταστήσουμε την πρωτοβουλία μας βιώσιμη και ενδεχομένως να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στον αλιευτικό κλάδο. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την υποστήριξη και τη συνεργασία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ