Α. Ταγιάνι: Κοντά στα 60 δισ. ο λογαριασμός του Brexit

“Μεταξύ 50 και 60 δισ ευρώ κυμαίνεται ο λογαριασμός του Brexit”, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις ανεπίσημες εκτιμήσεις που δίνονται από τις Βρυξέλλες και απορρίπτοντας το κατά πολύ μικρότερο ποσό που προτείνει το Λονδίνο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε στην εκπομπή BBC Newsnight πως “πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι ρεαλίστρια, καθώς τα 20 δισ που προσφέρουν είναι ψίχουλα. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται γύρω στα 50 με 60 δισ, αυτή είναι η πραγματικότητα”, αναφερόμενος στο ποσό που προβάλλεται από το Λονδίνο.

“Το θέμα του λογαριασμού πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Θέλουμε πίσω τα λεφτά μας, ακριβώς όπως το έθετε η Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από 30 ή 40 χρόνια”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επέκρινε επίσης της έλλειψη σαφήνειας εκ μέρους της βρετανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit. “Θέλουμε να ξέρουμε τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν είναι σαφές”.

“Εμείς οι 27 είμαστε ενωμένοι. Στην βρετανική πλευρά πού είναι η ενότητα; Υπάρχουν τόσες διαφορετικές θέσεις! Αυτό είναι πολύ δύσκολο για εμάς να το καταλάβουμε”, δήλωσε ο Ιταλός κεντροδεξιός πολιτικός, προβάλλοντας τη διάσταση απόψεων που χωρίζει μέσα στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι εκείνους που ευνοούν μία απότομη ρήξη των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. και εκείνους που ζητούν μεταβατική περίοδο.

Σημειώνεται πως οι Βρυξέλλες πιέζουν για την διευθέτηση του θέματος των οικονομικών υποχρεώσεων του Λονδίνου, της τύχης των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ