200 εκατ. ευρώ επενδύσεις για ποδηλατόδρομους… στο Βερολίνο!

Ένα ευρύ και εξαιρετικά φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο, συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ, προωθεί το Βερολίνο, των 3,5 εκατ. κατοίκων, προκειμένου να μετατρέψει τη γερμανική πρωτεύουσα φιλικότερη στους φίλους και χρήστες των ποδηλάτων.

Η βασική ωστόσο σκέψη του νομοσχέδιο που προώθησαν οι αρχές του Βερολίνου είναι η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και στο πλαίσιο αυτό βάζει το ποδήλατο στο επίκεντρο των μετακινήσεων.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την επέκταση των ήδη υφιστάμενων ποδηλατοδρόμων, τη διαμόρφωση νέων δρόμων αποκλειστικά για ποδήλατα σε όλο το Βερολίνο, την κατασκευή 100.000 νέων θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων στις στάσεις των λεωφορείων, του μετρό, του τρένου και μπροστά από σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια κ.α. Επιπλέον, τα λεωφορεία θα έχουν νέες δικές τους λωρίδες κυκλοφορίες, ενώ μεγάλες πολυσύχναστες διασταυρώσεις θα σχεδιαστούν εκ νέου.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία 60 νέων θέσεων εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες για την υλοποίηση του προγράμματος μετάβασης στον τομέα των μεταφορών.

Berlin, Germany - June 12th, 2012: A group of people waiting on the pavement by the crosswalk for the tram to pass and a green light. Early summer evening at Alexanderplatz.

Το ποδήλατο στο Βερολίνο σήμερα

Σήμερα, καθημερινά, στους δρόμους του Βερολίνου κυκλοφορούν περίπου 500.000 ποδήλατα, ενώ η πόλη διαθέτει ήδη σημαντικές υποδομές, με το δίκτυο των μονοπατιών για ποδηλάτες να φτάνει τα 600 χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των ποδηλατοδρόμων, των κοινών λωρίδων για λεωφορεία και ποδήλατα, αλλά και των κοινών λωρίδων για ποδηλάτες και πεζούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ