Όλα είναι έτοιμα για το “swap” ομολόγων!

Όλα είναι έτοιμα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την πολυαναμενόμενη υλοποίηση του “swap” είκοσι ομολόγων με 5 νέους τίτλους διάρκειας από 5 έως 25 χρόνια.

Όπως έχει ήδη ξεκαθαριστεί, το νέο swap  δεν αποσκοπεί στην άντληση φρέσκου χρήματος. Είναι ωστόσο μια κίνηση απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων και να φτιαχτεί η καμπύλη αποδόσεων, ώστε να υποστηριχθούν και οι επόμενες προσπάθειες εξόδου στις αγορές.

Τα ομόλογα τα οποία σχεδιάζεται να ανταλλαγούν έχουν ονομαστική αξία 29,7 δισ. ευρώ, προέκυψαν το 2012 με το PSI, σε ποσοστό 60% βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds και το υπόλοιπο 40% σε Έλληνες μικροομολογιούχους, ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η δομή αυτών των τίτλων, διαμορφώνει συνθήκες μειωμένης εμπορευσιμότητας, ενώ το “πακετάρισμα” τους σε μικρότερο πλήθος εκδόσεων, αναμένεται πως θα διευρύνει τις πράξεις στη δευτερογενή αγορά.

Ο μέσος όρος της τιμής των 20 ομολόγων, έχει κινηθεί έντονα ανοδικά τους τελευταίους μήνες, ενώ οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου υποχωρούν, δείγμα πως η αγορά έχει προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη κίνηση.

Οι δανειστές έχουν εγκρίνει την υλοποίηση της ανταλλαγής και η επιτυχία των εκδόσεων αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση του κλίματος.

Εξελίξεις αναμένονται εντός της εβδομάδας, ενώ η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, προσδιορίζεται χρονικά μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του επομένου διμήνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ